Σχέδια κήπου κουζίνας και συμβουλές κηπουρικής

39
Σχέδια κήπου κουζίνας και συμβουλές κηπουρικής
Σχεδιασμός κήπου κουζίνας

Η κηπουρική λαχανικών ή βοτάνων έχει γίνει πολύ πιο δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 10 χρόνια. Η εστίαση ήταν στην καλλιέργεια πιο γευστικών, θρεπτικών και φρέσκων προϊόντων από ό,τι μπορείτε να βρείτε στο τοπικό παντοπωλείο. Οι τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής κάνουν το στόμα μας να ποτίζει με φρέσκα βότανα, ώριμες ντομάτες στον κήπο, πικάντικες έθνικ πιπεριές και λαχανικά όλων των ειδών.

Καλλιέργεια των δικών σας προϊόντων με κηπουρική κοντέινερ είναι εύκολο και διασκεδαστικό, καθώς και πιο γευστικό για τη μαγειρική σας. Για να ξεκινήσετε, απλώς ακολουθήστε αυτά τα βασικά βήματα:

  1. Επιλέξτε μια τοποθεσία. Οι ιδανικές τοποθεσίες για κηπουρική κουζίνας έχουν μια περιοχή με πλήρη ηλιοφάνεια για ντομάτες, πιπεριές και άλλα καρποφόρα λαχανικά, καθώς και ορισμένες περιοχές που μπορεί να είναι σκιασμένες το απόγευμα για ετήσια βότανα όπως ο βασιλικός και ο άνηθος. Τα μαρούλια και άλλα χόρτα ευδοκιμούν όπου η ζέστη του μεσημεριού εμποδίζεται από δέντρα ή μεγάλα φυτά και τα βότανα αγαπούν την αποστράγγιση που παρέχει ένα υπερυψωμένο κρεβάτι. Οι συνθήκες του εδάφους δεν χρειάζεται να είναι τέλειες, αλλά οι καλές περιοχές αποστράγγισης είναι πάντα οι καλύτερες και το να έχετε τον κήπο σας κοντά στην κουζίνα σας ενθαρρύνει να κάνετε συγκομιδή καθώς μαγειρεύετε.

2. Σχεδιάστε μια διάταξη. Με βάση αυτό που πιστεύετε ότι θα χρησιμοποιήσετε περισσότερο, σχεδιάστε τον κήπο της κουζίνας σας έχοντας κατά νου τις ανάγκες σας. Όταν πεινάτε δεν είναι καιρός να σχεδιάσετε τον κήπο σας, όπως και στο μπακάλικο υπάρχει μια τάση για υπερβολές. Προσπαθήστε να καλλιεργήσετε μόνο λίγα φυτά καθένα από τα αγαπημένα σας λαχανικά και βότανα που χρησιμοποιείτε πιο συχνά. Αποφύγετε μεγάλα αντικείμενα όπως καρπούζια και κολοκύθες, αν και είναι εύκολο να αναπτυχθούν, μπορεί να σας ξεπεράσει το μέγεθος ή η ποσότητα.

3. Οργανώστε τον κήπο για εργασία. Σχεδιάστε να έχετε πεζοδρόμια και παρτέρια φύτευσης που να είναι αρκετά στενά για να φτάσετε εύκολα για να μαζέψετε ή να τραβήξετε ζιζάνια. Σχεδιάστε να έχετε ψηλότερα φυτά προς τα πίσω και πιο κοντά φυτά προς τα εμπρός. Βεβαιωθείτε ότι ο σωλήνας σας μπορεί να φτάσει σε όλους τους χώρους του κήπου και αποφύγετε τις ρίζες των δέντρων και άλλα εμπόδια.

4. Δουλέψτε το χώμα. Η προσθήκη κομπόστ είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον κήπο σας. Η κομποστοποιημένη κοπριά ή τα φύλλα θα προσθέσουν οργανικό υλικό που διασπάται και βελτιώνει την υφή και την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά του εδάφους σας. Το σκληρό συμπαγές έδαφος θα εμποδίσει την ανάπτυξη των ριζών και θα εμποδίσει την ανάπτυξη και πάνω από το έδαφος. Οι περιστροφικές μηχανές και τα πιρούνια εκσκαφής είναι τα καλύτερα για τη διάσπαση του σκληρού συσκευασμένου εδάφους. Η δοκιμή εδάφους είναι απαραίτητη καθώς μπορεί να χρειαστεί ασβέστης για τη διόρθωση του Ph σε περιοχές με έντονες βροχοπτώσεις.

5. Τα δοχεία μπορούν να είναι υπέροχοι κήποι. Εάν έχετε περιορισμένο χώρο ή κινητικότητα, χρησιμοποιήστε μεγάλα δοχεία και συνδυασμούς φυτών από βότανα, λαχανικά και φράουλες. Χρησιμοποιήστε βαθιά δοχεία για καλύτερα αποτελέσματα και πάντα προσθέτετε λίπασμα στο χώμα γλάστρας που αγοράζετε. Το κανονικό χώμα γλάστρας σχεδιάστηκε για εμπορικά θερμοκήπια που ποτίζονται καθημερινά, η προσθήκη κομπόστ βοηθά στη διατήρηση του νερού και των θρεπτικών συστατικών για τις ρίζες. Τα οργανικά λιπάσματα ή τα λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης βοηθούν επίσης στο να μην χρειάζεται να ταΐζετε τα δοχεία σας εβδομαδιαία. Βεβαιωθείτε ότι αφήνετε αρκετό χώρο για κάθε φυτό να μεγαλώσει περίπου στα 2/3 του κανονικού του μεγέθους σε έναν κήπο.

6. Φυτέψτε καλά φυτά τη σωστή στιγμή. Βεβαιωθείτε ότι φυτεύετε τα πάντα στην κατάλληλη στιγμή για την περιοχή σας. Οι ημερομηνίες του τελευταίου παγετού είναι κατευθυντήριες γραμμές για τρυφερά λαχανικά, όπως οι ντομάτες και οι πιπεριές, αλλά πολλά φυτά της δροσερής εποχής είναι καλύτερα όταν οι νύχτες είναι ακόμα χαλαρές και δροσερές. Τα βότανα μπορούν να φυτευτούν νωρίς, αλλά τα περισσότερα θα κάνουν το καλύτερο καθώς το έδαφος ζεσταίνεται στα τέλη της άνοιξης. Ο βασιλικός είναι πολύ κρύος τρυφερός και δεν θα αναπτυχθεί καθόλου εάν οι νυχτερινές θερμοκρασίες είναι κάτω από 42. Η επιλογή υγιών φυτών στο απόγειό τους είναι το κλειδί για καλά αποτελέσματα.

7. Μην υπερποτίζετε ή τροφοδοτείτε υπερβολικά. Εάν η βροχόπτωση είναι τακτική (περίπου κάθε εβδομάδα περίπου) μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ το πότισμα. Εάν έχετε πολύ ξηρή περίοδο ή η περιοχή σας δεν έχει πολλές βροχοπτώσεις, χρησιμοποιήστε αργά βαθιά ποτίσματα περίπου 1 ώρας με λάστιχο που στάζει ή στάλα άρδευση για να πέσει το νερό σε βάθος. Αυτό θα κατεβάσει τις ρίζες χαμηλά και θα προσφέρει ένα καλό ισχυρό ριζικό σύστημα.

Το τάισμα πρέπει πάντα να γίνεται με το μότο ότι λιγότερο είναι περισσότερο. Όταν τα φυτά υποφέρουν από υπερβολική ζέστη ή ξηρασία, η σίτιση δεν θα τα βοηθήσει. Τα ζωύφια μπορεί να επιτεθούν σε φυτά που είναι στρεσαρισμένα, αλλά και πάλι, η σίτιση δεν βοηθάει τίποτα. Εάν δεν σας ενδιαφέρει η καλλιέργεια μιας ντομάτας 20 λιβρών, μην χρησιμοποιείτε γρήγορες τροφές όπως το Miracle-Gro. Η καλύτερη τροφή είναι ένας οργανικός τύπος που σιγά-σιγά θα διασπαστεί και θα τρέφεται όπως το απαιτεί το φυτό. Ένα πρόγραμμα σίτισης κάθε 6 εβδομάδες θα πρέπει να είναι άφθονο.

8. Συγκομιδή συχνά. Περάστε χρόνο με τον κήπο σας και δείτε τι συμβαίνει με τα φυτά σε καθημερινή βάση αν είναι δυνατόν. Τους κάνει καλό και είναι καλό και για εσάς! Η συλλογή φρούτων και βοτάνων συχνά διεγείρει τη νέα ανάπτυξη και κάνει όλους χαρούμενους.

9.Προσθέστε λίγο περισσότερο κάθε χρόνο. Πειραματιστείτε με κάτι νέο κάθε εποχή και δοκιμάστε να προσθέσετε φρούτα ή ξηρούς καρπούς, ασιατικούς ή ιταλικούς τύπους προϊόντων όπως λεμονόχορτο ή ρόκα και εμπλουτίστε τον κήπο της κουζίνας σας για την καλύτερη δυνατή γεύση.

Να θυμάστε ότι κανείς δεν είναι πιο ειδικός από εσάς σχετικά με τα φυτά που καλλιεργείτε. Παρακολουθώντας την πρόοδό τους θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις ανάγκες τους και το περιβάλλον γύρω τους. Ακριβώς επειδή εντοπίστηκε ένα ζωύφιο στον κήπο, δεν σημαίνει ότι έχει συμβεί μια καταστροφή, πιθανότατα υπάρχει ένα μεγαλύτερο ζωύφιο στη γωνία που θέλει να το φάει! Ψεκάζετε πάντα τα φυτά τροφίμων με προσοχή και βεβαιωθείτε ότι το προϊόν είναι εγκεκριμένο για λαχανικά, μην χρησιμοποιείτε το Raid σε κάτι που σκοπεύετε να φάτε. Υπάρχουν πολλά οργανικά φυτοφάρμακα που είναι πολύ ασφαλή όχι μόνο για εσάς αλλά και για αυτά τα καλά ζωύφια.

Το κομπόστ είναι το κλειδί για καλό χώμα κήπου και το Mulch είναι μια ωραία κουβέρτα που προστατεύει τα φυτά και διατηρεί τις ρίζες τους υγρές και δροσερές. Για την καλύτερη επιτυχία, προσθέτετε πάντα και κάθε εποχή στα κρεβάτια του κήπου σας και καθαρίζετε τα σκουπίδια για να αποτρέψετε τα κακά έντομα να μετακινηθούν για να μείνουν.

Είτε φυτεύετε έναν μεγάλο κήπο κουζίνας είτε έναν μικρό κήπο με κοντέινερ, όλοι μπορούν να βρουν χώρο για μερικά λαχανικά που προσθέτουν τόσα πολλά στη ζωή μας.

Καλαίσθητο σχέδιο κήπου κουζίνας:

Βήματα για τον προγραμματισμό του κήπου σας

1. Εντοπίστε τη βόρεια, τη νότια, την ανατολική και τη δυτική πλευρά του κήπου σας και σημειώστε σε ποια πλευρά ο ήλιος κατευθύνεται στο οικόπεδό σας. Βεβαιωθείτε ότι τα ψηλότερα φυτά δεν θα σκιάζουν τα πιο κοντά καθώς μεγαλώνουν.

2. Συγκεντρώστε μικρότερα φυτά μαζί για να αποτρέψετε το ηλιακό έγκαυμα στα φρούτα και δώστε στα μεγαλύτερα φυτά άφθονο χώρο για να εξαπλωθούν.

3. Φτιάξτε μονοπάτια ή διαδρόμους για να φτάσετε στη συγκομιδή σας, μην περπατάτε ποτέ γύρω από τις ρίζες των φυτών, θα συμπιέσει το έδαφος και θα κάνει τις ρίζες να ασφυκτιούν και να πεθάνουν. Τα μονοπάτια μπορεί να είναι χώμα, ξύλο, τούβλο ή απλά ροκανίδια, αλλά η χρήση κάποιου τύπου υλικού μονοπατιών βοηθά στην πρόληψη των ζιζανίων. Τα μονοπάτια πρέπει να είναι αρκετά φαρδιά για να μπορείτε να περπατάτε άνετα, μην τα στενεύετε πολύ.

Μεγέθη φυτών: Λαχανικά και βότανα
Μικρό 6″-1 1/2′ πλάτος: Μαρούλι, κρεμμύδια, σκόρδο, ετήσια βότανα*- Άνηθος, κόλιανδρος, σχοινόπρασο, μαϊντανός & ρόκα
Μεσαίο πλάτος 1 1/2-2′: Πιπεριές, μελιτζάνες, φασόλια
Μεγάλο πλάτος 2-3″: Ντομάτες, ντομάτες, αγγούρια, σκουός, όλα τα είδη & μερικές ποικιλίες βασιλικού όπως Sweet Italian και Thai
Ψηλός 5-6′ και στενός πλάτος 1′ ή λιγότερο: Καλαμπόκι, φασόλια, μπιζέλια
*Αιωνόβιος
Βότανα όπως δεντρολίβανο, ρίγανη, μαντζουράνα, φασκόμηλο και θυμάρι πρέπει να είναι
καλλιεργούνται χωριστά καθώς οι απαιτήσεις τους σε πότισμα είναι διαφορετικές από
λαχανικά και μπορούν να αναπτυχθούν πολλά πόδια σε μία μόνο εποχή και μπορεί
αναλάβετε τον κήπο σας. Αναπτύσσονται καλύτερα σε μια ηλιόλουστη και καλά στραγγιζόμενη περιοχή ή
μπορούν να καλλιεργηθούν σε μεγάλα δοχεία στον ήλιο.

Της Cindy Martin του The Tasteful Garden


Δωρεάν Κατάλογος Κήπων
παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar