Συγκομιδή Καλοκαιρινών Λαχανικών – Κηπουρός πίσω αυλής

44
Συγκομιδή Καλοκαιρινών Λαχανικών – Κηπουρός πίσω αυλής
Συγκομιδή Καλοκαιρινών Λαχανικών

Το να γνωρίζετε πότε πρέπει να μαζεύετε λαχανικά είναι εξίσου σημαντικό με το να γνωρίζετε πώς να τα καλλιεργείτε. Μερικά έχουν μεγάλο χρονικό διάστημα για το οποίο μπορείτε να θερίσετε, άλλα πρέπει να συλλεχθούν ακριβώς στο σωστό στάδιο ωρίμανσης. Συγκομίστε τη λάθος στιγμή και τα λαχανικά σας μπορεί να μην ωριμάσουν σωστά αν είναι πολύ μικρά ή να είναι σκληρά και πικρά αν είναι πολύ παλιά. Δεν μπορείτε πραγματικά να ακολουθήσετε το ημερολόγιο ή τις ημέρες μέχρι την ωρίμανση, καθώς αυτό μπορεί να διαφέρει από έτος σε έτος με συνθήκες όπως η βροχή, η θερμοκρασία και η διατροφή. Ο καλύτερος τρόπος για να πείτε πότε πρέπει να συγκομίσετε είναι από τα χαρακτηριστικά κάθε λαχανικού. Ακολουθούν ορισμένες συγκεκριμένες ενδείξεις.

Τα φασόλια Lima συλλέγονται καλύτερα όταν οι λοβοί είναι γεμάτοι, αλλά πριν αρχίσουν να κιτρινίζουν. Είναι πιο τρυφερά όταν είναι ανώριμα, πιο σαρκώδη όταν είναι ώριμα. Το ίδιο ισχύει και για τα φασόλια. Όταν οι σπόροι είναι κατά το ήμισυ του πλήρους μεγέθους ή μεγαλύτεροι, οι λοβοί θα είναι πιο ινώδεις και αμυλώδεις.

Υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά που υποδεικνύουν ότι ένα πεπόνι είναι έτοιμο για συγκομιδή — το στέλεχος γλιστράει εύκολα από το αμπέλι, το «δίχτυ» στην επιφάνεια γίνεται ανοιχτό μαύρισμα και το άκρο του άνθους (απέναντι από το στέλεχος) είναι απαλό (σπρώξτε απαλά με τον αντίχειρά σας) και μυρίζει γλυκά.

Νιώστε τις άκρες των στάχυα γλυκού καλαμποκιού. Όταν αισθάνονται γεμάτοι μέσα από το φλοιό είναι έτοιμα για συγκομιδή. Θα δείτε ξερά μετάξια. Ανοίξτε το επάνω μέρος του αυτιού, ξεφλουδίζοντας πίσω τα φλοιά και οι πυρήνες πρέπει να γεμιστούν. Πιέστε έναν πυρήνα με το νύχι σας και θα πρέπει να έχει γαλακτώδη χυμό. Χρησιμοποιήστε το όσο το δυνατόν συντομότερα μετά τη συγκομιδή για μέγιστη γλυκύτητα.

Το μήκος του αγγουριού όταν ωριμάσει θα ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία, αλλά γενικά είναι μισό έως δυόμισι ίντσες σε διάμετρο και πέντε έως οκτώ ίντσες μήκος. Είναι καλύτερα να συλλέγονται ελαφρώς ανώριμα όταν τα αγκάθια είναι μαλακά και πριν οι σπόροι γίνουν μισού μεγέθους.

Η ωριμότητα και το μέγεθος της μελιτζάνας ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία επίσης. Σε γενικές γραμμές, η συγκομιδή είναι σχεδόν πλήρους μεγέθους και φωτεινή και λαμπερή. Όταν αποκτήσουν θαμπό χρώμα και οι σπόροι γίνουν καφέ, είναι υπερώριμοι.

Εάν δεν μαζέψατε τα κρεμμύδια για φαγητό ενώ ήταν ακόμη μικρά, μαζέψτε όταν οι βολβοί έχουν διάμετρο μία έως μιάμιση ίντσα για βράσιμο και τουρσί. Συγκομίστε τα ακόμα μεγαλύτερα, όταν οι κορυφές πέφτουν και η βάση των φύλλων («λαιμοί») συρρικνώνεται, για αποθήκευση και γενικό μαγείρεμα.

Συγκομίστε τις καυτερές πιπεριές όπως τις χρειάζεστε, οι νεαρές και οι πράσινες είναι πιο καυτερές σε πολλές περιπτώσεις από τις ώριμες και χρωματιστές. Στα τέλη της σεζόν μπορείτε να τραβήξετε ολόκληρο το φυτό και να στεγνώσετε τις πιπεριές σε ένα ζεστό, καλά αεριζόμενο χώρο. Από την άλλη, μαζέψτε τις γλυκές πιπεριές όταν οι καρποί είναι γεμάτοι και σφιχτές. Μπορείτε να τα αφήσετε πάνω στο φυτό εάν θέλετε να αλλάξουν χρώμα, εάν αυτό ισχύει για μια συγκεκριμένη επιλογή (μερικά παραμένουν πράσινα, άλλα αλλάζουν χρώματα όταν ωριμάσουν πλήρως). Ακόμα κι αν μια πιπεριά τελικά πάρει χρώμα, μπορεί να καταναλωθεί ενώ είναι πράσινη με μικρή διαφορά στη γεύση, αν υπάρχει.

Για νέες πατάτες, συγκομιδή μόνο μερικές εβδομάδες μετά την άνθιση. Για μια κύρια καλλιέργεια, συγκομιδή κονδύλων όταν οι κορυφές έχουν εξαφανιστεί αργότερα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Συγκομίστε όταν το χώμα είναι στεγνό αν είναι δυνατόν και σκάψτε προσεκτικά για να αποφύγετε μώλωπες (χρησιμοποιήστε πιρούνι κήπου, όχι φτυάρι, για να χαλαρώσετε το χώμα). Πολυμερίστε τις πατάτες για περίπου δύο εβδομάδες σε δροσερό (45 έως 60 βαθμούς F), σκοτεινό και καλά αεριζόμενο χώρο. Για τις γλυκοπατάτες, συγκομιδή το φθινόπωρο πριν από παγετούς και κατάψυξη. Χειριστείτε τις προσεκτικά για να αποφύγετε μώλωπες, αλλά, σε αντίθεση με τις κανονικές πατάτες, θεραπεύστε τις στεγνές και ζεστές (80 έως 85 βαθμούς F) για μία εβδομάδα.

Το καλοκαιρινό σκουός πρέπει να συλλέγεται όταν είναι νεαρό, τρυφερό και ένα νύχι τρυπάει εύκολα την επιφάνεια. Το χειμερινό σκουός πρέπει να συλλέγεται όταν τα ώριμα φρούτα είναι σκληρά και δεν μπορούν να γρατσουνιστούν με ένα νύχι. Συγκομίστε το χειμωνιάτικο σκουός πριν από τον πρώτο σκληρό παγετό, με ένα κοφτερό μαχαίρι και αφήνοντας και κολλώντας περίπου μια ίντσα στελέχους. Χωρίς μίσχο, ο καρπός θα αρχίσει να αποσυντίθεται από την ουλή. Στεγνώστε το χειμερινό σκουός για 10 ημέρες έως δύο εβδομάδες σε ξηρό, ζεστό χώρο (75 έως 85 βαθμούς F). Συγκομίστε και μεταχειριστείτε κολοκύθες παρόμοια με τη χειμερινή σκουός.

Ο κατάλληλος χρόνος για τη συγκομιδή της ντομάτας ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία, αλλά γενικά είναι όταν ένας καρπός είναι ομοιόμορφα κόκκινος (ή χρωματισμένος στην περίπτωση της κίτρινης ή άλλων ποικιλιών) και το τέλος είναι ακόμα σφιχτό και όχι μαλακό. Τα ώριμα φρούτα πρέπει να βυθίζονται όταν τοποθετούνται στο νερό. Εάν προβλεφθούν αργά την εποχή και παγετοί, μπορείτε να μαζέψετε πράσινες ντομάτες. Θα ωριμάσουν καλά στο σκοτάδι, και μάλιστα το φως μπορεί να καθυστερήσει την ωρίμανση. Διατηρήστε τα ζεστά (55 έως 70 βαθμούς F) μέχρι να ωριμάσουν και θα πρέπει να μπορείτε να τα αποθηκεύσετε με αυτόν τον τρόπο για τρεις έως πέντε εβδομάδες.

Για όλα τα λαχανικά σας, η τακτική επιθεώρηση κάθε λίγες μέρες είναι το κλειδί για την καλύτερη και μεγαλύτερη περίοδο συγκομιδής. Υπάρχουν πολλές καλλιέργειες δροσερής εποχής, όπως μαρούλι, καρότα και λάχανο που μπορούν να φυτευτούν στα τέλη του καλοκαιριού για φθινοπωρινή συγκομιδή. Περισσότερες συμβουλές για την καλλιέργεια αυτών και άλλων φυτών λαχανικών στο Βορρά, καθώς και την αποθήκευσή τους, μπορείτε να βρείτε σε άρθρα από το Cornell Cooperative Extension (gardening.cals.cornell.edu).

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δρ. Leonard Perry, Ομότιμος Καθηγητής Κηπουρικής
Πανεπιστήμιο του Βερμόντ

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar