Πώς να φυτέψετε ένα δέντρο τζιτζιφιές {Βήμα προς βήμα} — Φάρμα και ζώα

8
Πώς να φυτέψετε ένα δέντρο τζιτζιφιές {Βήμα προς βήμα} — Φάρμα και ζώα

Τα δέντρα τζιτζιφιές δεν είναι ακόμα καλά γνωστά, κάτι που είναι κάπως εκπληκτικό, δεδομένου ότι είναι τόσο φανταστικά, είναι βαριά καρποφορία και διακρίνονται σε ζεστά κλίματα. Αυτό τα κάνει να ταιριάζουν απόλυτα με μεγάλο μέρος των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ανθεκτικά, φυλλοβόλα δέντρα που φτάνουν σε ύψος από 30 έως 40 πόδια, ανάλογα με την ποικιλία. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς να φυτέψετε ένα δέντρο Jujube στην αυλή σας.

Πώς να φυτέψετε δέντρα τζιτζιφιές στο έδαφος;

Πώς να φυτέψετε δέντρα τζιτζιφιές στο έδαφος

Το δέντρο τζιτζιφιές είναι εύκολο να αναπτυχθεί και δεν είναι πολύ ιδιότροπο σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται. Η φύτευση είναι απλή, παρέχοντάς σας ακολουθήστε μερικά βασικά βήματα.

Τα δέντρα τζιτζιφιές αγαπούν τις ζεστές, ηλιόλουστες τοποθεσίες και συνήθως ευδοκιμούν μόλις δημιουργηθούν με πολύ λίγη ειδική φροντίδα που απαιτείται.

Χωρίς πλήρη ήλιο, η σοδειά των καρπών μπορεί να είναι φτωχή, επομένως βεβαιωθείτε ότι το σημείο που έχετε επιλέξει είναι πραγματικά ηλιόλουστο και ανοιχτό, ώστε το δέντρο Jujube σας να έχει όλο το φως που θέλει και χρειάζεται.

Τα τζιτζιφιά προτιμούν το καλά στραγγιζόμενο, αμμώδες έδαφος. Δεν ανέχονται καλά βαριά άργιλο ή κακώς στραγγιζόμενα εδάφη και θα χρειαστούν πολλές βελτιώσεις σε αυτούς τους τύπους εδάφους για να γίνουν κατάλληλα.

Η απλή προσθήκη άμμου σε ένα βαρύ αργιλώδες έδαφος δεν θα βοηθήσει τα πράγματα, καθώς αυτό το κάνει να μοιάζει περισσότερο με σκυρόδεμα! Αντίθετα, δοκιμάστε να αναμίξετε τόσο μεγάλες ποσότητες οργανικής ύλης όσο και λίγη άμμο για να βελτιώσετε τα πράγματα.

Συχνά είναι πιο εύκολο να φυτέψετε ένα δέντρο σε ένα ανάχωμα που έχετε φτιάξει πάνω από ένα έδαφος που δεν στραγγίζει καλά. Το ανάχωμα μπορεί να κατασκευαστεί από ένα μείγμα οργανικής ύλης, εδάφους και άμμου.

Σημειώστε ότι οποιαδήποτε άμμος χρησιμοποιείται πρέπει να είναι καθαρή και απαλλαγμένη από αλάτι.

Διαδικασία φύτευσης

1. Σκάψιμο τρυπών

Εάν το χώμα είναι κατάλληλο, σκάψτε μια τετράγωνη τρύπα που είναι λίγο μεγαλύτερη από τη ρίζα του δέντρου που φυτεύετε. Οι στρογγυλές τρύπες δεν είναι ιδανικές καθώς μπορούν να προκαλέσουν τις ρίζες να γίνουν σφαίρες ή σπειροειδείς χωρίς να αναπτυχθούν προς τα έξω για να στηρίξουν το δέντρο καθώς μεγαλώνει.

Κάποια πρόσθετη οργανική ύλη, όπως καλά σαπισμένο κομπόστ, μπορεί να προστεθεί για να βελτιώσει ένα ελαφρώς βαρύ χώμα μαζί με λίγη καθαρή άμμο. Εάν έχετε ήδη χώμα ελεύθερης αποστράγγισης, αυτό δεν θα είναι απαραίτητο και μπορείτε απλά να γεμίσετε την τρύπα με το ίδιο χώμα που πήρατε από αυτήν.

Βεβαιωθείτε ότι όταν τοποθετείτε το νεαρό δέντρο σας στην τρύπα, όταν αντικαθιστάτε το χώμα, δεν αφήνετε κενά αέρα, γι‘ αυτό να το σφίγγετε απαλά σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το επίπεδο του εδάφους όταν τελειώσετε ταιριάζει με το επίπεδο του αρχικού εδάφους στον κορμό του δέντρου.

Μην προσθέτετε καθόλου λιπάσματα στο έδαφος κατά τη φύτευση.

2. Πότισμα

Αν και μόλις δημιουργηθούν, τα τζιτζιφιά είναι πολύ ανθεκτικά στην ξηρασία όταν είναι νεαρά και νεοφυτεμένα, χρειάζονται βοήθεια για να δημιουργήσουν ένα βαθύ ριζικό σύστημα. Αυτό επιτυγχάνεται με τακτικό βαθύ πότισμα.

Αυτό σημαίνει ότι μία ή δύο φορές την εβδομάδα (ανάλογα με τον καιρό και την ελεύθερη αποστράγγιση του εδάφους σας), ποτίζετε το δέντρο με αργή τροφοδοσία για 40 έως 50 λεπτά.

Ο σωλήνας ποτίσματος θα πρέπει να τοποθετηθεί γύρω από το δέντρο στην ίδια απόσταση από τον κορμό με τον θόλο. Το νερό πρέπει να στάζει απαλά αλλά συνεχώς γύρω από το δέντρο για το συνολικό χρονικό διάστημα.

Αυτό επιτρέπει στο χώμα γύρω από τις ρίζες της τζιτζιφιάς σας να υγρανθεί πλήρως και το νερό θα στραγγίσει βαθιά κάτω από το δέντρο, ενθαρρύνοντας τις ρίζες να αναπτυχθούν και να το ψάξουν.

3. Λιπάσματα

Τα τζιτζιφιά δεν χρειάζονται γενικά πολλά από λιπάσματα. Αφού φυτευτούν, είναι καλύτερο να τους δώσετε ένα καλό σάπιασμα με ένα βαθύ στρώμα οργανικής κάλυψης που θα τα τροφοδοτήσει φυσικά καθώς διασπάται, ενώ θα βοηθήσει επίσης στη διατήρηση της υγρασίας και στην καταστολή της ανάπτυξης ζιζανίων.

Σημειώστε ότι ο σωλήνας ποτίσματος σας πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από οποιοδήποτε στρώμα σάπιας φύλλα και όχι από πάνω.

Η χρήση ενός ισορροπημένου λιπάσματος NPK 10:10:10 μπορεί να χρησιμοποιηθεί την άνοιξη, το έτος μετά τη φύτευση του δέντρου για να βοηθήσει στην ανάπτυξη.

4. Κλάδεμα

Το να κάνετε καλό κλάδεμα στο νεοφυτεμένο δέντρο σας για να αφαιρέσετε τυχόν υπερβολικά κλαδιά και να δημιουργήσετε ένα δυνατό, ανοιχτό σχήμα είναι πλεονεκτικό και θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι το δέντρο θα αναπτυχθεί καλά στο μέλλον.

Πώς να ξεριζώσετε ένα δέντρο τζιτζιφιές;

Πώς να ξεριζώσετε ένα δέντρο τζιτζιφιές

Τα δέντρα τζιτζιφιές αναπτύσσονται εύκολα από μοσχεύματα που λαμβάνονται στα τέλη του χειμώνα ενώ το δέντρο είναι αδρανές.

Μοσχεύματα

Τα μοσχεύματα σε σχήμα Τ λειτουργούν καλά. Αυτό περιλαμβάνει την εύρεση ενός κλάδου ηλικίας δύο ετών που έχει έναν άλλο κλάδο που αναπτύχθηκε την προηγούμενη σεζόν και αναπτύσσεται από αυτό.

Κόψτε το κλαδί δύο ετών περίπου δύο ίντσες σε κάθε πλευρά του νεότερου κλαδιού και τοποθετήστε το σε ένα καλό λίπασμα γλάστρας.

Μπορείτε να επιλέξετε να ξύσετε το στρώμα του φλοιού και του καμβίου στο ξύλο σε κάθε πλευρά στο κάτω μέρος του κλάδου. Αφαιρέστε περίπου δύο έως τρεις ίντσες και προσθέστε λίγη ορμόνη ριζοβολίας στις περιοχές του γυμνού ξύλου.

Αυτό δεν απαιτείται γενικά, με την προϋπόθεση ότι διατηρείτε το κόψιμο υγρό, αλλά όχι πολύ υγρό, θα πρέπει να αναπτυχθούν ρίζες και να ξεφυλλίσουν την επόμενη άνοιξη.

Στρώση αέρα

Μια άλλη μέθοδος για να αναπτυχθούν οι ρίζες, είναι η στρώση του δέντρου Jujube με αέρα. Αυτό περιλαμβάνει την εύρεση υγιών νεαρών κλαδιών κατά το πρώτο μέρος της καλλιεργητικής περιόδου και την αφαίρεση του φλοιού και του στρώματος καμβίου μέχρι το ζωντανό ξύλο σε όλη τη διαδρομή γύρω από το κλαδί για περίπου δύο έως τρεις ίντσες.

Εφαρμόστε ορμόνη ριζοβολίας στο γυμνό ξύλο και κόψτε ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης που είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο από το τμήμα γυμνού ξύλου.

Γεμίστε το πλαστικό περιτύλιγμα με ένα στρώμα δύο ιντσών από μείγμα καλής ποιότητας σε γλάστρα που είναι υγρό. Τυλίξτε το προσεκτικά γύρω από το γυμνό τμήμα του ξύλου, ώστε να καλύπτεται πλήρως από το υγρό μείγμα γλάστρας.

Σε αυτό το βίντεο, θα δείτε πώς να φυτέψετε τζιτζιφιές όπως δείχνει ένας επαγγελματίας καλλιεργητής τζιτζιφιών:

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να φυτέψετε τζιτζιφιές;

Η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε τζιτζιφιές είναι την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Την άνοιξη, φυτέψτε τα νεαρά δέντρα σας μόλις περάσουν όλες οι πιθανότητες για μεγάλο παγετό και παγωμένο έδαφος, αλλά προτού το δέντρο αρχίσει να αναπτύσσεται ενεργά.

Το φθινόπωρο, η φύτευση πρέπει να γίνεται όταν το δέντρο έχει χάσει τα φύλλα του αλλά πριν μπει ο χειμώνας. Η φθινοπωρινή φύτευση μπορεί να είναι επωφελής, καθώς δίνει χρόνο στο δέντρο να αναπτύξει κάποια επιπλέον ανάπτυξη ριζών.

Πόσα πόδια ανάμεσα σε τζιτζιφιές;

Οι εμπορικοί καλλιεργητές προτείνουν να φυτέψετε τα τζιτζιφιά σας σε απόσταση 10 έως 15 μέτρων. Ωστόσο, πολλά δέντρα Jujube θα μεγαλώσουν πάνω από 30 πόδια σε ύψος με παρόμοιο πλάτος, επομένως αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη σε ένα σενάριο πίσω αυλής.

Τα δέντρα μπορούν να διατηρηθούν πολύ μικρότερα από αυτό με τακτικό κλάδεμα.

Θα συνιστούσα να φυτέψετε δέντρα σε απόσταση τουλάχιστον 15 έως 20 ποδιών μεταξύ τους, εκτός εάν πρόκειται να τα κλαδέψετε και να τα κρατήσετε πολύ μικρότερα.

Να θυμάστε ότι για να παράγουν τις καλύτερες καλλιέργειες φρούτων, οι τζιτζιφιές χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερο ηλιακό φως, επομένως η σκίαση από άλλα δέντρα θα μειώσει αυτό.

συμπέρασμα

Τα δέντρα τζιτζιφιές είναι εύκολο να αναπτυχθούν και να φροντιστούν όταν τους παρέχονται οι κατάλληλες συνθήκες. Τους αρέσει η άφθονη ηλιακή ακτινοβολία και ευδοκιμούν στη ζέστη, οπότε είναι τυχερό που είναι πολύ ανεκτικά στην ξηρασία μόλις εγκατασταθούν πλήρως.

Για καλύτερα αποτελέσματα, προτιμάται η φύτευση δέντρων τζιτζιφιές σε καλά στραγγιζόμενα, πλούσια σε χούμο, ελαφρώς αμμώδη εδάφη, αλλά είναι αρκετά ανεκτικά και μόνο το έδαφος με πολύ κακή στράγγιση, όπως η βαριά άργιλος, είναι πιθανό να τους προκαλέσει προβλήματα.

Είναι δυνατό να τα φυτέψετε σε τύμβο όταν το χώμα είναι βαρύ για να μην πνιγούν οι ρίζες.

Τα δέντρα τζιτζιφιές δεν χρειάζονται πολύ λίπασμα και ένα καλό στρώμα οργανικού σάπια φύλλα είναι γενικά η καλύτερη λύση, καθώς έχει άλλα οφέλη, όπως η διατήρηση της υγρασίας, η αργή τροφοδοσία του δέντρου καθώς αποσυντίθεται και η μείωση των ζιζανίων.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την καλλιέργεια δέντρων Jujube και ένα ευρύ φάσμα άλλων ενδιαφέροντων θεμάτων, μεταβείτε στον ιστότοπό μας, όπου θα βρείτε πληθώρα άρθρων για έναν τεράστιο αριθμό θεμάτων.

Schreibe einen Kommentar