Πώς να φροντίσετε ένα δέντρο τζιτζιφιές; – Εκτρεφόμενα ζώα

9
Πώς να φροντίσετε ένα δέντρο τζιτζιφιές; – Εκτρεφόμενα ζώα

Τα τζιτζιφιά είναι εύκολο να καλλιεργηθούν οπωροφόρα δέντρα που προέρχονται από την Κίνα. Είναι ανθεκτικά και χρειάζονται μόνο μια ελάχιστη ποσότητα φροντίδας μόλις εγκατασταθούν. Οι καρποί είναι νόστιμοι φρέσκοι από το δέντρο ή αποξηραμένοι όταν μοιάζουν με χουρμάδες, γι‘ αυτό συχνά ονομάζονται Κινεζικοί Χουρμάδες. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε πώς να φροντίσετε ένα δικό σας δέντρο Jujube.

Πώς φροντίζετε τα δέντρα τζιτζιφιές;

Πώς φροντίζετε τα δέντρα τζιτζιφιές

Τα τζιτζιφιά αγαπούν τη ζέστη και το καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Για βέλτιστη καρπόδεση, θα πρέπει να λαμβάνουν πλήρη ήλιο και θερμοκρασίες πάνω από 86°F όταν ανθίζουν. Η διασταυρούμενη επικονίαση θα παράγει επίσης μεγαλύτερους, πιο άφθονους καρπούς.

Τύπος εδάφους

Αν και τα δέντρα τζιτζιφιές αναπτύσσονται καλύτερα σε καλά στραγγιζόμενα, πλούσια σε χούμο, ελαφρώς αμμώδη εδάφη, είναι πολύ ανεκτικά και, υπό τον όρο ότι το έδαφος δεν παραμένει βρεγμένο, γενικά θα τα πάνε καλά.

pH

Τα τζιτζιφιά αρέσει το χώμα τους ελαφρώς όξινο, περίπου 5,5 έως 6,5 στην κλίμακα του pH. Και πάλι, θα ανεχθούν ένα pH λίγο έξω από αυτά τα εύρη χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

Βελτίωση του εδάφους

Για να βελτιώσετε το έδαφος πριν φυτέψετε το δέντρο της τζιτζιφιάς σας, ανακατέψτε το με 50% ώριμο λίπασμα ή καλά σάπια κοπριά και βεβαιωθείτε ότι το αναμειγνύετε καλά. Μην προσθέτετε χημικά λιπάσματα. Μπορεί επίσης να προστεθεί καθαρή άμμος σε ποσοστό 10%, εκτός εάν το χώμα σας είναι βαρύ άργιλο ή είναι ήδη αμμώδες.

Φύτεμα

Κατά τη φύτευση, προσέξτε να μην θάψετε τη σφαίρα της ρίζας πολύ βαθιά και ότι οι ανώτερες ρίζες βρίσκονται ακριβώς κάτω από το έδαφος. Προσπαθήστε να μην ενοχλείτε πολύ τη σφαίρα της ρίζας καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σοκ στο φυτό.

Καθώς βάζετε το μείγμα του εδάφους πίσω στην τρύπα, φροντίστε να εξαλείψετε τυχόν θύλακες αέρα γύρω από τις ρίζες και να σφίξετε το χώμα απαλά καθώς προχωράτε.

Πότισμα

Ποτίστε καλά και δημιουργήστε μια λεκάνη νερού διαμέτρου 36 ιντσών γύρω από το νεαρό δέντρο για να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας κοντά στις ρίζες ενώ το δέντρο είναι νεαρό και μεγαλώνει.

Ποτίστε το δέντρο δύο φορές την εβδομάδα εκτός από το χειμώνα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Είναι καλύτερο να βεβαιωθείτε ότι το χώμα δεν είναι πολύ υγρό πριν το εκ νέου πότισμα. Εάν είναι, περιμένετε μερικές μέρες και ελέγξτε ξανά.

Μπορείτε να ποτίζετε λιγότερο το δέντρο αφού έχει εδραιωθεί καλά με ένα βαθύ ριζικό σύστημα.

Μάλτσαρα

Την άνοιξη, προσθέστε ένα στρώμα τεσσάρων έως έξι ιντσών οργανικής κάλυψης γύρω από το δέντρο, αφήνοντας ένα κενό 3 ιντσών από τον κορμό. Αυτό γίνεται για να επιτρέψει στον αέρα να διεισδύσει και να αποτρέψει τη μούχλα.

Το σάπια φύλλα που χρησιμοποιείται μπορεί να είναι άχυρο, παλαιωμένο θρυμματισμένο ξύλο, αποκόμματα γρασιδιού ή άλλη οργανική ύλη. Θα βοηθήσει να διατηρηθούν οι ρίζες προστατευμένες από τη θερμότητα, να συγκρατήσουν την υγρασία και να καταστείλουν τα ζιζάνια.

Λίπασμα

Μπορείτε να προσθέσετε ένα λίπασμα 10:10:10 στις αρχές της άνοιξης εάν το επιθυμείτε, αλλά αυτό δεν είναι συνήθως απαραίτητο εκτός εάν το έδαφος είναι πολύ φτωχό.

Κλάδεμα

Θα χρειαστεί κλάδεμα για να διατηρηθεί το δέντρο υγιές, να μεγαλώσει σε καλή φόρμα και να μην γίνει πολύ ψηλό.

Πώς να ποτίσετε ένα δέντρο τζιτζιφιές;

Παρόλο που τα δέντρα τζιτζιφιές που έχουν δημιουργηθεί είναι πολύ ανθεκτικά στην ξηρασία, απαιτούν προσεκτικό πότισμα όταν είναι νεαρά.

Ανάλογα με τον τύπο του εδάφους σας, ποτίζετε βαθιά δύο φορές την εβδομάδα σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος ή μία φορά την εβδομάδα εάν έχετε αργιλώδες έδαφος.

Για να βαθύνετε αποτελεσματικά, χρειάζεστε μια πολύ ήπια πίεση νερού και για να τρέξει το νερό για 40 έως 50 λεπτά γύρω από τη βάση του δέντρου. Αργό και σταθερό είναι αυτό που χρειάζεται εδώ.

Προσαρμόστε τη συχνότητα ποτίσματος ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Πάντα να ελέγχετε για να δείτε πόσο υγρό είναι το έδαφος πριν το πότισμα, καθώς το υπερβολικό πότισμα ή το υποπότισμα μπορεί να επηρεάσει την υγεία του δέντρου.

Για να δοκιμάσετε το χώμα, κάντε μια μικρή τρύπα με το δείκτη σας και νιώστε πόσο υγρό είναι το έδαφος. Θα πρέπει να είναι απλώς υγρό αλλά όχι υγρό στην αφή.

Πόσο νερό χρειάζεται ένα δέντρο τζιτζιφιές;

Πόσο νερό χρειάζεται ένα δέντρο τζιτζιφιές

Για καλύτερη ανάπτυξη και παραγωγική παραγωγή φρούτων, το Jujube απαιτεί τουλάχιστον μία ίντσα νερού την εβδομάδα.

Εάν χορηγηθεί ανεπαρκές νερό, τότε ο καρπός πιθανότατα θα πέσει από το δέντρο πρόωρα.

Ομοίως, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει τις ρίζες να αρχίσουν να σαπίζουν και να πέσουν τα φύλλα και το δέντρο να πεθάνει.

Τι λίπασμα για ένα δέντρο τζιτζιφιές;

Τα δέντρα τζιτζιφιές δεν χρειάζονται πολλά λίπασμα, ιδιαίτερα όταν έχουν εδραιωθεί.

Στα πρώτα τους χρόνια, η προσθήκη ορισμένων οργανικών λιπασμάτων μέσω τακτικής σάπιας επιφάνειας με καλά σαπισμένο λίπασμα ή κοπριά που εφαρμόζεται στις αρχές της άνοιξης και στα μέσα του καλοκαιριού μπορεί να είναι ευεργετική.

Εάν το έδαφος στην περιοχή σας είναι ιδιαίτερα φτωχό, μπορείτε να επιλέξετε να δώσετε και χημικά λιπάσματα. Ελέγξτε ότι δεν περιέχουν μόνο άζωτο, κάλιο και φώσφορο, αλλά και ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό, μολυβδαίνιο και βόριο, καθώς χρειάζονται επίσης το φυτό.

Θα διαπιστώσετε ότι πρόσθετα μέταλλα γενικά περιλαμβάνονται σε ένα υψηλής ποιότητας λίπασμα οπωροφόρων δέντρων.

Τα λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης είναι τα καλύτερα. Αυτά είναι συνήθως σε μορφή κόκκων ή ραβδιών.

Ακολουθήστε τον ρυθμό εφαρμογής όπως φαίνεται στη συσκευασία και εφαρμόστε ετησίως στις αρχές της άνοιξης. Και πάλι εάν το έδαφος είναι πολύ αμμώδες με λίγα θρεπτικά συστατικά, μπορείτε επίσης να τα εφαρμόσετε στις αρχές του καλοκαιριού και στα μέσα του καλοκαιριού.

Μην εφαρμόζετε λίπασμα μετά το τέλος Ιουλίου, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει νέα ανάπτυξη που θα σκοτωθεί όταν μπει ο χειμώνας, ιδιαίτερα σε ψυχρότερα κλίματα.

Ποια ζιζανιοκτόνα να χρησιμοποιήσετε σε ένα δέντρο τζιτζιφιές;

Όταν ένα οπωροφόρο δέντρο είναι νεαρό, χρειάζεται επιπλέον βοήθεια για να διασφαλιστεί ότι μπορεί να γίνει μεγάλο και δυνατό. Διασφάλιση ότι τα ανταγωνιστικά ζιζάνια δεν αναπτύσσονται γύρω από τη βάση του δέντρου και δεν απορροφούν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και νερό από το έδαφος.

Μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ένα ζιζανιοκτόνο για να σκοτώσετε τυχόν ζιζάνια που κατοικούν, αλλά το πρόβλημα με τα ζιζανιοκτόνα είναι ότι μπορούν να σκοτώσουν περισσότερα από τα ζιζάνια. μπορούν να σκοτώσουν ή τουλάχιστον να βλάψουν σοβαρά το νεαρό δέντρο σας.

Γιατί τα ζιζάνια δεν είναι καλά για το νεαρό δέντρο τζιτζιφιές σας

 • Συναγωνίζονται για νερό και θρεπτικά συστατικά στο έδαφος
 • Φιλοξενούν έντομα
 • Καταφύγιο τρωκτικών
 • Μπορεί να μεταδώσει ασθένεια στο δέντρο σας

Γιατί τα ζιζανιοκτόνα δεν είναι η καλύτερη λύση για την εξάλειψη των ζιζανίων

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ζιζανιοκτόνων – προφυτρωτικά και μεταφυτρωτικά. Το προφυτρωτικό ζιζανιοκτόνο εφαρμόζεται πριν αρχίσουν να αναπτύσσονται ζιζάνια, ενώ το μεταφυτρωτικό, δεν αποτελεί έκπληξη, εφαρμόζεται μόλις παρατηρήσετε την ανάπτυξη ζιζανίων.

Στη συνέχεια, υπάρχουν υπολειμματικά και μη υπολειμματικά. Το υπολειμματικό ζιζανιοκτόνο μένει στο έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεχίζει να σκοτώνει τα ζιζάνια, ενώ το μη υπολειμματικό σκοτώνει μόνο τα ζιζάνια στα οποία εφαρμόστηκε πριν διασπαστεί.

Τα μεταφυτρωτικά και τα μη υπολειμματικά ζιζανιοκτόνα είναι ασφαλέστερα αλλά λιγότερο ισχυρά.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα εμπορικό ζιζανιοκτόνο, επιλέξτε ένα που προορίζεται για χρήση με οπωροφόρα δέντρα.

Για να είστε πιο ασφαλείς, προστατέψτε το δέντρο σας με ειδική βαφή φραγμού λατέξ που εφαρμόζεται στα πρώτα δύο έως τρία πόδια του κορμού. Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα ζημιάς στο δέντρο σας κατά την εφαρμογή του ζιζανιοκτόνου.

Εναλλακτικές λύσεις στα χημικά ζιζανιοκτόνα

Το επίστρωμα με οργανικό σάπια φύλλα, όπως θρυμματισμένο ξύλο, φλοιός ή αποκόμματα γρασιδιού είναι η καλύτερη φυσική στρατηγική για τη διατήρηση των ζιζανίων υπό έλεγχο. Θα καταστείλει την ανάπτυξή τους, ενώ θα βοηθήσει επίσης στη διατήρηση της υγρασίας γύρω από τις ρίζες. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι καθώς διασπάται τροφοδοτεί το δέντρο μερικά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Θυμηθείτε όταν κάνετε σάπια φύλλα να αφήνετε ένα κενό περίπου δύο ιντσών μεταξύ του κορμού του δέντρου και του σάπια φύλλα.

Πώς να γονιμοποιήσετε ένα δέντρο τζιτζιφιές;

Αν και τα περισσότερα τζιτζιφιά είναι αυτογονιμοποιούμενα, που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται γύρη από άλλο δέντρο Τζιτζιφιές για να τα επικονιάσουν, αυτό δεν ισχύει για όλα.

Το Lang Jujube χρειάζεται έναν επικονιαστή. Ανεξάρτητα, όλα τα δέντρα επωφελούνται από τη διασταυρούμενη επικονίαση. Τα φρούτα θα είναι μεγαλύτερα και πιο άφθονα, και ποιος δεν το θέλει αυτό;

Υπάρχει μια θεωρία που προτείνει ότι τα δέντρα της τζιτζιφιάς έχουν λουλούδια που αλλάζουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Μερικά λουλούδια θα είναι δεκτικά σε επικονίαση το πρωί πριν μεταβούν στη ρίψη γύρης το απόγευμα. Άλλοι θα κάνουν το αντίθετο, και έτσι είναι δυνατή η αυτο-γονιμοποίηση και η διασταυρούμενη επικονίαση.

Οι Chico, Dragon’s Cla και Shui Men είναι πιο δεκτικοί το πρωί, ενώ οι Lang, Li και Tsao είναι πιο δεκτικοί το απόγευμα.

Η ανθοφορία εμφανίζεται συνήθως σε μια περίοδο οκτώ εβδομάδων, στις αρχές έως τα μέσα του καλοκαιριού, επομένως ο καρπός πήζει σε διαφορετικούς χρόνους.

Η γύρη είναι κολλώδης, επομένως δεν μπορεί να μεταφερθεί από λουλούδι σε άνθος από τον άνεμο. Χρειάζεται ένας επικονιαστής εντόμων για να κάνει τη δουλειά. Η ίδια η γύρη δεν είναι ιδιαίτερα βιώσιμη για τις περισσότερες ποικιλίες, γι ‚αυτό υπάρχει τέτοια αφθονία λουλουδιών.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την καρπόδεση, συμπεριλαμβανομένου του στρες που προκαλείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες, το ανεπαρκές ηλιακό φως, την υπερβολική ή πολύ λίγη υγρασία στις ρίζες ή τους δυνατούς ανέμους.

Πολλοί από τους καρπούς που σκληραίνουν τελικά θα πέφτουν από το φυτό πριν φτάσουν στην ωρίμανση.

Η καρπόδεση μπορεί να βελτιωθεί κόβοντας το τέλος των βλαστών του τρέχοντος έτους πριν από την ανθοφορία.

Πώς να αερίσετε ένα δέντρο τζιτζιφιές;

Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ στρώση αέρα, μην ανησυχείς, σίγουρα δεν είσαι μόνος. Βασικά, η στρωματοποίηση αέρα είναι μια μέθοδος με την οποία πολλαπλασιάζονται νέα δέντρα Jujube αναγκάζοντας ένα υπάρχον να σχηματίσει ρίζες σε ένα καθορισμένο σημείο κατά μήκος ενός από τους κλάδους του.

Όταν σχηματιστούν πλήρως οι ρίζες, το κλαδί μπορεί να αποκοπεί και να φυτευτεί. Γενετικά θα είναι ένα αντίγραφο άνθρακα του αρχικού μητρικού δέντρου. Είναι μάλλον σαν κλωνοποίηση.

Η στρώση αέρα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αλλά για καλύτερα αποτελέσματα, είναι καλύτερο να το κάνετε όταν το δέντρο αναπτύσσεται ενεργά την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού.

Πώς να αερίσετε το στρώμα

 1. Επιλέξτε ένα νεαρό κλαδί που δεν είναι παχύτερο από τον δείκτη σας.
 1. Περίπου 12 ίντσες από το σημείο που το κλαδί είναι ενωμένο με το δέντρο, κάντε ένα κόψιμο ακριβώς μέσα από το φλοιό με ένα καθαρό, κοφτερό μαχαίρι γύρω από το κλαδί, στη συνέχεια, κάντε μια άλλη πανομοιότυπη τομή περίπου δύο ίντσες πιο μακριά κατά μήκος του κλάδου.
 1. Τώρα κάντε μια οριζόντια τομή κατά μήκος του κλάδου που ενώνει και τις δύο πρώτες κυκλικές τομές μεταξύ τους και ξεφλουδίστε το φλοιό από αυτό το τμήμα.
 1. Αφού αφαιρέσετε το φλοιό, βεβαιωθείτε ότι έχει αφαιρεθεί και όλη η πράσινη στρώση καμβίου, έτσι το μόνο που έχετε είναι καθαρό ξύλο. Κάντε αυτό ξύνοντας τη λεπίδα του μαχαιριού πάνω από την περιοχή πολλές φορές.
 1. Ένα μικρό πλαστικό μπουκάλι νερού μιας χρήσης είναι ιδανικό για αυτό το επόμενο μέρος. Κόψτε το πάνω μέρος από το μπουκάλι ακριβώς κάτω από το βιδωτό επάνω μέρος. Στη συνέχεια, κόψτε μια κυκλική τρύπα στη βάση αρκετά μεγάλη ώστε το κλαδί να χωράει άνετα. Τώρα κόψτε το μπουκάλι στη μέση κατά μήκος από πάνω προς τα κάτω και λυγίστε το να ανοίξει στη μέση.
 1. Εφαρμόστε σκόνη ή υγρό ορμόνης ριζοβολίας στην περιοχή που έχετε αφαιρέσει το φλοιό στο κλαδί.
 1. Γεμίστε τις δύο πλευρές του μπουκαλιού με χώμα, το υγρό μείγμα γλάστρας λειτουργεί καλά. Τώρα σφίξτε το γύρω από το κλαδί πάνω από την περιοχή όπου έχετε αφαιρέσει το φλοιό.
 1. Στερεώστε το μπουκάλι στη θέση του με φερμουάρ, ώστε να κρατιέται σταθερά στη θέση του.
 1. Καλύψτε το μπουκάλι με αλουμινόχαρτο κλείνοντας τα άκρα όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν θέλετε να εξατμιστεί το νερό στο χώμα.
 1. Ελέγχετε εβδομαδιαίως για να βεβαιωθείτε ότι το χώμα δεν έχει στεγνώσει και υγράνετε ξανά προσεκτικά εάν χρειάζεται.
 1. Μόλις δείτε το μπουκάλι γεμάτο με ρίζες, μπορείτε να το αφαιρέσετε. Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν το κάνετε αυτό γιατί είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και θα σπάσουν εύκολα.
 1. Τέλος, κόψτε το νέο δέντρο κάτω από τις νέες ρίζες και φυτέψτε το.

Σε αυτό το βίντεο, μπορείτε να δείτε έναν εύκολο τρόπο να στρώσετε με αέρα ένα δέντρο τζιτζιφιάς για να δημιουργήσετε ένα νέο:

Πότε φεύγουν τα δέντρα τζιτζιφιές;

Τα τζιτζιφιά είναι ένα από τα τελευταία οπωροφόρα δέντρα που ξεφυλλίζουν. Συνήθως αυτό συμβαίνει στα τέλη της άνοιξης, αλλά θα εξαρτηθεί, σε κάποιο βαθμό, από την ποικιλία του δέντρου Jujube που έχετε, καθώς μερικά είναι νωρίτερα από άλλα.

Τα ίδια τα φύλλα είναι μικρά, ωοειδή και ελαφρώς γυαλιστερά και μπορούν να ανεχθούν τον ήλιο χωρίς πολύ φόβο να καούν.

συμπέρασμα

Τα δέντρα τζιτζιφιές είναι ανθεκτικά και προσέχουν ελάχιστα μόλις εδραιωθούν. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τους κάνετε καλό κλάδεμα από καιρό σε καιρό για να τα κρατάτε υπό έλεγχο.

Τα νεαρά δέντρα απαιτούν λίγη περισσότερη προσοχή και θα χρειαστεί προσεκτικό πότισμα μέχρι να αναπτυχθούν καλά οι ρίζες.

Μόλις το δέντρο είναι αυτοδύναμο, θα είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και χρειάζεται πολύ λίγα έως καθόλου ως τροφή. Το επίστρωμα, ωστόσο, είναι μια καλή ιδέα, καθώς έχει τόσα πολλά θετικά οφέλη για το δέντρο.

Τα φρούτα της τζιτζιφιάς έχουν λίγη εξωτική αίσθηση καθώς σπάνια βρίσκονται στα καταστήματα. Επειδή το δέντρο μεγαλώνει τόσο καλά σε πολλά μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι εύκολο να κάνετε αυτά τα νόστιμα φρούτα φθινοπωρινό βασικό προϊόν για την οικογένειά σας μεγαλώνοντας ένα δέντρο στην αυλή σας.

Μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια δέντρων Jujube και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα στον ιστότοπό μας.

Schreibe einen Kommentar