Πώς να μεγαλώσετε Cascade Bonsai

50
Πώς να μεγαλώσετε Cascade Bonsai

Ένα μπονσάι κάνει μια δραματική καλλιτεχνική δήλωση ανεξάρτητα από το σχήμα που επιλέγει ο καλλιτέχνης, αλλά υπάρχει κάτι τόσο εντυπωσιακό στο στυλ του καταρράκτη.

Αυτή η κομψή καμάρα και ο χαριτωμένος κορμός παραπέμπουν σε εικόνες ενός ηλικιωμένου, χτυπημένου από τον άνεμο επιζώντα που προσκολλάται στην άκρη ενός γκρεμού.

Μια κοντινή κάθετη εικόνα ενός μπονσάι σε στυλ καταρράκτη που χύνεται πάνω από την πλευρά μιας λευκής γλάστρας.  Στο κέντρο και στο κάτω μέρος του πλαισίου υπάρχει πράσινο και λευκό τυπωμένο κείμενο.

Συνδέουμε με προμηθευτές για να σας βοηθήσουμε να βρείτε σχετικά προϊόντα. Εάν αγοράσετε από έναν από τους συνδέσμους μας, μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια.

Ένας καλοσχηματισμένος καταρράκτης απαιτεί τόσο ένα συνεπές, σταθερό χέρι καθοδήγησης όσο και έναν καλλιτέχνη που ξέρει πώς να διαμορφώνει ένα δέντρο χωρίς να αφήνει κανένα ίχνος της δουλειάς του πίσω.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ορίστε τι πρόκειται να ακολουθήσει:

Αυτή δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια εβδομάδα, επομένως όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε, τόσο το καλύτερο. Ας μην περιμένουμε άλλο!

Τι είναι το στυλ Cascade;

Το Cascade είναι ένα στυλ μπονσάι όπου το δέντρο λυγίζει, αψιδώνοντας πάνω από την πλευρά της γλάστρας του.

Υπάρχουν δύο τύποι μπονσάι τύπου cascading: cascading και semi-cascading. Με το πρώτο, γνωστό ως kengai στα ιαπωνικά, η κορυφή του δέντρου εκτείνεται κάτω από το δοχείο στο οποίο αναπτύσσεται το φυτό.

Τα δέντρα της τελευταίας κατηγορίας, γνωστά ως han-kengai, εκτείνονται κάτω από την κορυφή του δοχείου, αλλά η κορυφή δεν εκτείνεται κάτω από τη βάση.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα ενός μικρού μπονσάι εκπαιδευμένου σε στυλ ημι-καταρράκτη, σε μια ξύλινη πλατφόρμα που απεικονίζεται σε ανοιχτό γκρι φόντο.

Και με τα δύο, ο κορμός θα πρέπει να μεγαλώσει για λίγο προτού καμπυλωθεί και μεγαλώσει προς τα κάτω. Το τόξο μπορεί να είναι σταδιακό ή δραματικό.

Ο κορμός μπορεί να επεκταθεί ελαφρώς προς τα πάνω μετά την αψίδα ή μπορεί να συνεχίσει ευθεία προς τα κάτω. Μπορεί επίσης να τυλίγει μπρος-πίσω και δεν χρειάζεται να τελειώνει με την κορυφή να βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη βάση του κορμού, αν και συνήθως συμβαίνει.

Ανεξάρτητα από το σχήμα, η συνολική εμφάνιση πρέπει να είναι ισορροπημένη.

Το μπονσάι έχει πάντα ένα «μπροστινό μέρος» και όταν κοιτάτε το δέντρο από αυτή τη γωνία, ολόκληρη η οθόνη πρέπει να φαίνεται ισορροπημένη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι συμμετρικό, απλώς ότι πρέπει να φαίνεται ότι έχει μια αίσθηση της συνολικής αναλογίας.

Ο κορμός δεν πρέπει ποτέ να αγγίζει το χείλος της γλάστρας, και αν η γλάστρα είναι τετράγωνη, ο κορμός πρέπει να σταυρώνει στη γωνία ή κοντά.

Μια κοντινή κάθετη εικόνα ενός καταρράκτη μπονσάι που αναπτύσσεται πάνω από την πλευρά ενός υπερυψωμένου δοχείου.

Μπορείτε να διαιρέσετε περαιτέρω αυτά τα στυλ σε μονό καταρράκτη και διπλό καταρράκτη.

Στο πρώτο στυλ (επίσης γνωστό ως άτυπο), ένας μόνο κορμός αναπτύσσεται έξω από τη γλάστρα, αψιδώνεται και συνεχίζει προς τα κάτω, με το μεγαλύτερο μέρος της κορώνας να βρίσκεται κάτω από το χείλος.

Με ένα διπλό (επίσης γνωστό ως επίσημο), ένας πρώτος, μικρότερος κορμός δημιουργεί ένα είδος θόλου πάνω από τον κύριο κορμό. Και ο κύριος κορμός καταρρακώνεται όπως στο ανεπίσημο στυλ.

Συχνά, μερικές από τις ρίζες απέναντι από τον κορμό εκτίθενται για να δημιουργήσουν κάποια οπτική ισορροπία και να μιμηθούν τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα δέντρα στη φύση. Ένα δέντρο που είναι δραματικά κυρτό και γέρνει συνήθως έχει βαρύτερες ρίζες στην αντίθετη πλευρά, για να αγκυρώσει το βάρος.

Τα κλαδιά πρέπει να είναι παράλληλα με το έδαφος, όπως είναι τα κλαδιά σε δέντρα πλήρους μεγέθους στη φύση.

Τα περισσότερα διαδοχικά μπονσάι κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας αειθαλή δέντρα όπως πεύκα και άρκευθοι, γιατί αυτά είναι τα είδη που συνήθως αναπτύσσονται με αυτόν τον τρόπο στη φύση.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα ενός μπονσάι σε στυλ καταρράκτη που χύνεται πάνω από την άκρη ενός τετράγωνου δοχείου.

Πιθανότατα έχετε δει αρκεύθους να αναπτύσσονται σε απόκρημνες πλαγιές από βράχια σε καταρράκτη, αλλά είναι πολύ σπάνιο να δείτε μια φτελιά να μεγαλώνει στην πλευρά ενός βράχου.

Ωστόσο, οποιοδήποτε εργοστάσιο μπορεί τεχνικά να μετατραπεί σε καταρράκτη. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη. Cotoneaster και τα φυτά νεφρίτη λειτουργούν ιδιαίτερα καλά.

Τα περισσότερα φυτά με καταρράκτη καλλιεργούνται σε ψηλές, βαθιές γλάστρες και όχι σε φαρδιές, ρηχές που ίσως γνωρίζετε περισσότερο. Αυτό τονίζει το σχήμα του κορμού και του φυλλώματος.

Πότε να προπονηθείτε

Μπορείτε να εργαστείτε για να εκπαιδεύσετε το μπονσάι σας οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αλλά νέα ανάπτυξη εμφανίζεται την άνοιξη και η νεότερη ανάπτυξη είναι πιο εύκολη στην εκπαίδευση, με μικρότερο κίνδυνο θραύσης.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα ενός μπονσάι που έχει εκπαιδευτεί σε στυλ καταρράκτη που απεικονίζεται σε σκούρο γκρι φόντο.

Εάν το δέντρο σας έχει ήδη ένα κάπως κλιμακωτό σχήμα, τότε η εκπαίδευσή του δεν πρέπει να διαρκέσει πολύ, ίσως μόνο ένα ή δύο χρόνια. Αλλά αν διαμορφώνετε ένα δέντρο που είναι μεγαλύτερο ή πιο όρθιο, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνια ή και δεκαετίες.

Γλάστρες

Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του δέντρου κρέμεται πάνω από τη γλάστρα, το φυτό πρέπει να αγκυρωθεί καλά.

Νεαρά δέντρα με ανώριμες ρίζες μπορεί να χρειαστεί να συνδεθούν με καλώδιο στη γλάστρα για να μην ανατραπεί το δέντρο ή να βγει έξω από το υπόστρωμα. Μια βαθιά γλάστρα βοηθάει γιατί παρέχει χώρο στο δέντρο να αναπτυχθεί βαθιά, σταθεροποιώντας τις ρίζες.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα ενός μπονσάι αρκεύθου σε στυλ ημι-καταρράκτη που απεικονίζεται σε σκούρο γκρι φόντο.

Για να αγκυρώσετε ένα φυτό, καθορίστε πρώτα πόσες οπές αποστράγγισης έχει το δοχείο σας.

Για μια γλάστρα με μία τρύπα, θα χρειαστείτε μια καρφίτσα, ένα χοντρό κομμάτι σύρμα ή ένα μικρό καρφί περιβλήματος. Τυλίξτε ένα μήκος σύρματος γύρω από το νύχι, αφήνοντας δύο ουρές και στις δύο πλευρές, έτσι ώστε το νύχι να κάθεται στη μέση του μήκους.

Μπορείτε να καθορίσετε πόσο μήκος χρειάζεστε μετρώντας το πλάτος του δοχείου στο πιο φαρδύ σημείο. Τριπλασιάστε αυτή τη μέτρηση.

Κρατήστε τον πείρο ή το καρφί κατά μήκος του κέντρου της οπής στο εξωτερικό του δοχείου και τραβήξτε το σύρμα μέσα.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα ενός κομματιού σύρματος για τη δημιουργία μιας άγκυρας μιας οπής.
Φωτογραφία της Kristine Lofgren.

Για ένα δοχείο πολλαπλών οπών, τροφοδοτήστε το καλώδιο προς τα κάτω σε μια οπή αποστράγγισης και τραβήξτε το καλώδιο προς τα πάνω μέσα από μια δεύτερη τρύπα.

Χρησιμοποιήστε την ίδια τεχνική μέτρησης όπως περιγράφεται παραπάνω, αλλά προσθέστε το μήκος της απόστασης μεταξύ των δύο οπών στη μέτρησή σας.

Το σύρμα πρέπει να τραβιέται ομοιόμορφα μεταξύ των δύο οπών.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα ενός κομματιού σύρματος που περνά μέσα από τρύπες στη βάση ενός δοχείου μπονσάι σε μια ξύλινη επιφάνεια.
Φωτογραφία της Kristine Lofgren.

Τοποθετήστε το φυτό στο δοχείο και τυλίξτε τα καλώδια γύρω από τη ρίζα, κρατώντας τη σφιχτή, αλλά χωρίς να σπάσετε ή να λυγίσετε δραματικά καμία ρίζα. Πιθανότατα θα έχετε λίγο επιπλέον μήκος σύρματος.

Τοποθετήστε το στη μέση της ρίζας, έτσι ώστε το άκρο να είναι θαμμένο κάτω από το χώμα. Θα πρέπει να τοποθετήσετε ένα κομμάτι σύρμα και στις δύο πλευρές της ρίζας.

Γεμίστε το δοχείο με α μείγμα μπονσάι για γλάστρες. Εάν τοποθετείτε ένα μπονσάι με κοντό ριζικό σύστημα σε μια βαθιά γλάστρα, ζητήστε από έναν βοηθό να κρατήσει το δέντρο ακριβώς στο σημείο που το θέλετε και, στη συνέχεια, γεμίστε το με χώμα για γλάστρα για μπονσάι.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση είναι ένα ουσιαστικό μέρος της διδασκαλίας του μπονσάι να αναπτύσσεται σε στυλ καταρράκτη. Θα πρέπει να μάθετε να αισθάνεστε άνετα με τη διαδικασία, γιατί θα τη χρησιμοποιείτε πολύ.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα ενός δέντρου μπονσάι σε στυλ καταρράκτη σε μια ξύλινη πλατφόρμα που απεικονίζεται σε ανοιχτό γκρι φόντο.

Εάν έχετε ένα δέντρο που βραβεύετε ιδιαίτερα, ίσως να θέλετε να αγοράσετε ένα φτηνό δενδρύλλιο για να εξασκηθείτε πρώτα.

Μπορείτε να αγοράσετε ένα δενδρύλλιο αρκεύθου για λίγα δολάρια και όχι μόνο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να εξασκηθείτε στην καλωδίωση, αλλά είναι επίσης χρήσιμο για πειραματισμούς με το κλάδεμα και τη μεταφύτευση προτού το κάνετε με την πραγματική συμφωνία. Μπορεί ακόμη και να καταλήξετε να αγαπήσετε αρκετά το φυτό εξάσκησης για να συνεχίσετε να το εκπαιδεύετε ως μπονσάι.

Για να καλωδιώσετε ένα μπονσάι, θα χρειαστείτε εύκαμπτο σύρμα όπως αλουμίνιο ή χαλκό. Θα χρειαστείτε επίσης φυσική, άβαφη ράφια, αν και αυτό είναι προαιρετικό.

Εάν πραγματικά λυγίζετε πολύ τον κορμό, ίσως θέλετε να επενδύσετε σε ένα λυγιστή κλαδιών. Αυτό θα κάνει τη δουλειά σας πολύ πιο εύκολη.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα ενός μεσαίου κλαδιού μπονσάι που απομονώνεται σε λευκό φόντο.

Bonsai Tree Medium Branch Bender

Η Amazon μεταφέρει ένα μεσαίου μεγέθους λυγιστή, το οποίο είναι ιδανικό για τα περισσότερα έργα.

Μη χρησιμοποιείτε ταινία αντί για ράφι. Εάν θέλετε να προστατέψετε το κλαδί από ζημιά στην καλωδίωση, η ράφι είναι η καλύτερη επιλογή σας. Παρέχει επίσης κάποια επιπλέον υποστήριξη για να συγκρατεί τον κορμό στη θέση του.

Μουλιάζουμε τη ραφιά σε νερό για 30 λεπτά και μετά βγάζουμε μια μικρή χούφτα. Χτυπήστε το για να χαλαρώσει το περιττό νερό. Τυλίξτε το σφιχτά γύρω από το κλαδί που εκπαιδεύετε. Θέλετε η ράφια να είναι αρκετά παχιά, γι‘ αυτό χρησιμοποιήστε τουλάχιστον πολλές στρώσεις.

Τώρα, είτε χρησιμοποιήσατε raffia είτε όχι, τυλίξτε το σύρμα γύρω από το κλαδί για να το κρατήσετε στο επιθυμητό σχήμα. Προσθέστε το κλαδάκι σε αυτό το σημείο, εάν το χρησιμοποιείτε, ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στη συσκευασία.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα σύρματος τυλιγμένο γύρω από ένα δέντρο μπονσάι για να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο στυλ, απεικονίζεται σε φόντο απαλής εστίασης.

Η ράφια θα στεγνώσει στο κλαδί, παρέχοντας επιπλέον στήριξη στο σχήμα που επιλέξατε και προστατεύοντας τον κορμό από το σύρμα. Βοηθά επίσης στη συγκράτηση της υγρασίας, ώστε το κλαδί να μην ραγίζει υπό την πίεση της κάμψης.

Ωστόσο, πρέπει να αφαιρέσετε τη ράφια μετά από μερικούς μήνες, επειδή εμποδίζει τη φωτοσύνθεση στην περιοχή όπου έχει εφαρμοστεί.

Πρέπει επίσης να ελέγχετε τα καλώδια και να επανασυνδέετε τα καλώδια κάθε τόσο για να αποτρέψετε την ανάπτυξη του κλάδου στο σύρμα. Για ένα νεαρό φυλλοβόλο δέντρο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει έλεγχο κάθε λίγες εβδομάδες.

Για ένα παλαιότερο αειθαλές, μπορείτε να αφήσετε το σύρμα στη θέση του για έως και ένα χρόνο.

Όταν έρθει η ώρα να αφαιρέσετε το σύρμα, αφαιρέστε το προσεκτικά χρησιμοποιώντας ένα ζευγάρι καλωδίων. Το ξετύλιγμα του σύρματος υποβάλλει το δέντρο σε περαιτέρω πίεση και ζημιά.

Μια φυσική εναλλακτική

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να ενθαρρύνουν ένα μπονσάι να αναπτυχθεί σε στυλ καταρράκτη χρησιμοποιώντας μια πιο φυσική μέθοδο. Για να το κάνετε αυτό, θα γυρίσετε τη γλάστρα στο πλάι και θα αφήσετε τον κορμό του φυτού να αναπτυχθεί πλάγια προς το φως.

Αυτό λειτουργεί καλά μόνο εάν το χώμα σας είναι αρκετά γεμάτο ώστε να μην πέσει εάν το γυρίσετε στο πλάι και πρέπει οπωσδήποτε να αγκυρώσετε τη ρίζα.

Θα χρειαστεί να ισιώσετε το φυτό σε όρθια θέση για να ποτίσει και μετά να το επιστρέψετε στο πλάι.

Αφού έχετε το είδος στροφής που θέλετε στο πορτμπαγκάζ, μπορείτε να το επαναφέρετε σε όρθια θέση και να αρχίσετε να το εκπαιδεύετε με σύρμα.

Cascade Bonsai Are Living Art

Αν και δεν είναι για αρχάριους, τα καλοφτιαγμένα cascade bonsai είναι έργα τέχνης που πάντα προκαλούν σχόλια. Το χαριτωμένο, τοξωτό σχήμα τους χρειάζεται χρόνια για να τελειοποιηθεί, αλλά αξίζει τον κόπο.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα ενός κηπουρού που διαμορφώνει ένα δέντρο μπονσάι σε σχήμα καταρράκτη.
Φωτογραφία της Kristine Lofgren.

Με ποιο είδος φτιάχνεις το αριστούργημά σου; Ενημερώστε μας στα σχόλια!

Αν δεν χορταίνετε από τον κόσμο του μπονσάι, μπορεί να σας ενδιαφέρει ένας από τους άλλους οδηγούς μας σχετικά με το θέμα, ξεκινώντας με τα εξής:

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar