Πώς να κόψετε φτερά χήνας; – Εκτρεφόμενα ζώα

0
Πώς να κόψετε φτερά χήνας;  – Εκτρεφόμενα ζώα

Εάν αναρωτιέστε πώς να κόψετε τα φτερά της χήνας, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε αξιόπιστες πληροφορίες για το πώς να το κάνετε με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και πρόσφορο τρόπο. Ευτυχώς, αυτή η ανάρτηση έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να το κάνετε εύκολα.

Μπορείτε να κόψετε φτερά χήνας;

μπορείς να κόψεις φτερά χήνας

Εάν έχετε εκθρέψει ποτέ οποιοδήποτε άλλο είδος εξημερωμένων πουλερικών, ίσως να είστε ήδη εξοικειωμένοι με τη διαδικασία κοπής φτερών.

Το κόψιμο φτερών γίνεται για να καταστήσει ένα πουλί ανίκανο να πετάξει. Αν και αυτό ακούγεται σκληρό και επιβλαβές, η πραγματικότητα είναι ότι δεν βλάπτει το πουλί όταν γίνεται σωστά και μπορεί πραγματικά να το προστατεύσει από βλάβη.

Εάν μια χήνα αφεθεί να ξεφύγει από το περίβλημά της, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα όχι μόνο να προκαλέσει τον όλεθρο με το να μπει στα παρτέρια σας – αλλά και να προκληθεί όλεθρος το από κάποιο ευκαιριακό αρπακτικό.

Επομένως, το ψαλίδισμα των φτερών είναι μια καλή λύση για να αποτρέψετε τις χήνες σας να πετάξουν μακριά.

Αυτή είναι μια πρακτική που μπορεί να γίνει σε όλα τα είδη πτηνών. Εφόσον είναι κομμένα μόνο τα φτερά πτήσης και μόνο στη μία πλευρά, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Χρειάζεται να κόψετε τα φτερά των χήνων;

Εξαρτάται – ενώ ορισμένες χήνες είναι εξαιρετικές στο πέταγμα, άλλες προτιμούν να μένουν κοντά στο έδαφος.

Η πτήση είναι ένα χαρακτηριστικό που έχει εκτραφεί από πολλούς ράτσες οικόσιτων χήνων. Δεν θέλουν να πετάξουν και δεν χρειάζεται να πετάξουν, αφού η τροφή τους – το γρασίδι – είναι ακριβώς εκεί στο έδαφος.

Ωστόσο, όταν ξαφνιάζονται και με καλό ουραίο άνεμο, οι χήνες μπορούν να κατέβουν από το έδαφος αρκετά πόδια και μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για έως και ένα τέταρτο του μιλίου (μερικές φορές περισσότερο, αν ταξιδεύουν προς τα κάτω).

Σε αντίθεση με άλλα είδη εκτρεφόμενων πουλερικών, οι χήνες δεν έχουν εκτραφεί τόσο εκτενώς ώστε να έχουν χάσει τελείως τις ικανότητές τους άγριας πτήσης. Εάν δεν έχετε έναν πολύ ψηλό φράχτη ή άλλου είδους φράγμα γύρω από τις χήνες σας, υπάρχει πιθανότητα να απογειωθούν.

Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό, ειδικά αν σκεφτείς πόσο δύσκολο είναι να τα πάρεις πίσω!

Το κούρεμα των φτερών δεν βλάπτει απαραίτητα τις χήνες, τουλάχιστον όχι όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο. Ωστόσο, δημιουργεί μια ακόμη ετήσια αγγαρεία που θα πρέπει να ασχοληθείτε – έτσι οι περισσότεροι αγρότες χήνων θεωρούν το κούρεμα φτερών μια προαιρετική εργασία.

Το κούρεμα φτερών είναι μια καλή ιδέα για τους περισσότερους ανθρώπους που εκτρέφουν χήνες. Υπάρχει μια εξαίρεση. Εάν εκτρέφετε χήνες για έκθεση, θα θελήσετε να ελέγξετε τα πρότυπα και τους κανονισμούς φυλής. Σε πολλές περιπτώσεις, το κόψιμο των φτερών θα καταστήσει τη χήνα σας ακατάλληλη για έναν διαγωνισμό.

Πώς Κλιπ φτερά;

πώς κόβεις τα φτερά

Το κούρεμα των φτερών της χήνας είναι αρκετά απλό. Υπάρχουν μερικές βασικές συμβουλές και υποδείξεις που πρέπει να θυμάστε.

  • Για αρχή, θα πρέπει να κόψετε μόνο ένα φτερό. Εάν κόψετε και τα δύο φτερά, οι προσπάθειές σας θα είναι μάταιες. Η ιδέα του ψαλιδίσματος μόνο ενός φτερού είναι να πετάξετε τη χήνα εκτός ισορροπίας όταν προσπαθεί να πετάξει. Κόψτε τα κύρια και δευτερεύοντα φτερά πτήσης.
  • Εάν ανησυχείτε για την εμφάνιση, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αφήσετε τρία ή τέσσερα μεγάλα φτερά πτήσης. Αυτά είναι τα μακριά στην άκρη του φτερού. Εάν τα αφήσετε, το φτερό θα φαίνεται πιο φυσιολογικό όταν η χήνα το διπλώσει στο σώμα της.
  • Πάντα να κουμπώνετε σε απόσταση μιας ίντσας ή δύο από το δέρμα για να αποφύγετε τον τραυματισμό της χήνας. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό, βαρύ ψαλίδι ή κομμάτια κασσίτερου για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να κόψετε τα χοντρά φτερά. Μπορεί να είναι αρκετά σκληροί!

Clipping Geese Wings: Βήμα προς βήμα

Ακολουθεί ένας γρήγορος, βήμα προς βήμα οδηγός που θα σας βοηθήσει να κόψετε τα φτερά της χήνας σας με γρήγορο και ανώδυνο τρόπο.

1. Πιάσε τη Χήνα

Αυτό είναι μακράν το πιο δύσκολο κομμάτι του ψαλιδίσματος των φτερών! Μερικές χήνες είναι υπάκουες και δεν τους πειράζει να τις χειρίζονται, αλλά οι περισσότερες θα φοβηθούν τους ανθρώπους και θα τρέξουν μακριά. Αν μπορείτε, γωνίστε τη χήνα σε μια μικρή περιοχή.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα και να την πετάξετε πάνω από το ζώο. Αυτό θα πρέπει να το επιβραδύνει αρκετά για να το πιάσετε.

Μόλις το έχετε, πιέστε ελαφρά τα φτερά του και σηκώστε το. Δώστε του (και στον εαυτό σας) λίγα λεπτά για να ηρεμήσετε. Αναποδογυρίστε το πουλί.

2. Εκθέστε το φτερό

Με τη χήνα ανάποδα, αναγνωρίστε το φτερό που θέλετε να κουμπώσετε. Δεν έχει σημασία αν εργάζεστε στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά, αλλά και πάλι – πρόκειται να κάνετε μόνο τη μία πλευρά.

Εκθέστε τα κύρια φτερά πτήσης – αυτά συνήθως διακρίνονται από τα υπόλοιπα με μυριάδες τρόπους. Μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα ή μήκος. Συνήθως είναι και αυτά που βρίσκονται πιο κοντά στην άκρη.

3. Κόψτε τα φτερά

Με ένα ψαλίδι, κόψτε περίπου τα δύο τρίτα του μήκους από τα πρώτα φτερά πτήσης στο φτερό της χήνας. Κόψτε μια σημαντική ποσότητα φτερών αλλά μην κόψετε τόσο κοντά στο φτερό ώστε να κάνετε τη χήνα να αιμορραγεί.

Οι χήνες έχουν φλέβες που εκτείνονται στα φτερά περίπου μία ίντσα περίπου. Εάν κόψετε κάτω από αυτό το σημείο, η χήνα δεν θα αισθανθεί τίποτα, καθώς είναι απλώς νεκρή ύλη – είναι σαν να κόβετε τα νύχια σας. Κόψτε βαθύτερα και η χήνα μπορεί να αιμορραγήσει ή να μολυνθεί – και σίγουρα θα πληγώσετε τη χήνα σας.

4. Απελευθερώστε τη Χήνα

Μόλις τα φτερά έχουν κοπεί, προχωρήστε και αφήστε τη χήνα. Μπορεί να είναι λίγο μπερδεμένο και αποπροσανατολισμένο στην αρχή, αλλά θα πρέπει να περιπλανηθεί μια χαρά!

5. Εξετάστε αυτόν τον χρήσιμο πόρο

Ακόμα δεν είστε σίγουροι πώς να προχωρήσετε στη διαδικασία κοπής φτερών χήνας; Δείτε αυτό το βίντεο. Έχει μερικές χρήσιμες πληροφορίες και ένα σεμινάριο που θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο για εσάς καθώς ξεκινάτε με αυτήν τη αγγαρεία.

Πόσο συχνά πρέπει να κόβω φτερά χήνας;

Οι χήνες και οι πάπιες περνούν από πολλά σετ φτερών καθώς ωριμάζουν. Επομένως, θα πρέπει να περιμένετε έως ότου η χήνα σας γίνει τουλάχιστον 17 εβδομάδων μέχρι να κόψετε τυχόν φτερά.

Εάν το κάνετε πριν από τότε, πιθανότατα θα βρείτε τον εαυτό σας να επαναλαμβάνει τη διαδικασία αργότερα. Η χήνα σας δεν θα έχει το τελευταίο σετ φτερών της μέχρι να γίνει περίπου 17 εβδομάδων.

Μετά από αυτό το σημείο, το κόψιμο των φτερών πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση. Οι περισσότερες χήνες λιώνουν και στη συνέχεια αναπτύσσουν ένα νέο σύνολο φτερών είτε το φθινόπωρο είτε το καλοκαίρι (δεν είναι τόσο προβλέψιμα όσο τα κοτόπουλα, που λιώνουν μόνο το φθινόπωρο).

Καθώς οι χήνες σας λιώνουν, να τις παρακολουθείτε στενά. Μην τους αφήσετε να αναπτύξουν ένα πλήρες σετ φτερών, επιτρέποντάς τους να πετάξουν ξανά, πριν προλάβετε να κόψετε τα φτερά!

Είναι σκληρό το Clip Wings;

Αυτό εξαρτάται από το ποιον ρώτησες. Πολλές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων θα υποστηρίξουν ότι το κούρεμα φτερών είναι σκληρό και επιβλαβές, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι, όταν γίνεται σωστά, δεν είναι πιο επιβλαβές και τραυματικό από το να κόβεις τα νύχια σου.

Το κούρεμα φτερών μπορεί να είναι επιζήμιο για τα πουλιά που είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουν να πετούν συχνά, όπως π.χ είδη κατοικίδιων πτηνών (δηλαδή παπαγάλοι και καναρίνια). Με βαριά πουλερικά φάρμας, όπως χήνες και κοτόπουλα, δεν πρόκειται να προσπαθήσουν να πετάξουν – και ενδεχομένως να τραυματιστούν – ακόμα και αφού έχουν κοπεί τα φτερά τους.

Και πάλι, εφόσον το κάνετε με ασφάλεια και σωστά, το κούρεμα φτερών δεν είναι μόνο δεν επιβλαβές, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει να κρατήσετε τις χήνες σας ασφαλείς από τα αρπακτικά, αναγκάζοντάς τις να παραμείνουν περιορισμένες μέσα σε έναν φράχτη.

Μπορεί να μην είναι για όλους, αλλά ευτυχώς, αν αποφασίσετε ότι είναι η σωστή επιλογή για τη φάρμα σας, είναι σχετικά εύκολο να το κάνετε. Αν ψάχνετε για περισσότερες πληροφορίες για τις χήνες, εδώ είναι ο βήμα προς βήμα οδηγός μας για το πώς να σφάξετε μια χήνα.

Schreibe einen Kommentar