Πώς να κλαδέψετε μια ροδιά; – Εκτρεφόμενα ζώα

1
Πώς να κλαδέψετε μια ροδιά;  – Εκτρεφόμενα ζώα

Η καλλιέργεια ροδιών στο σπίτι έχει πολλά πλεονεκτήματα. Όχι μόνο μπορείτε να απολαύσετε ένα όμορφο δέντρο, με μεγάλα ελκυστικά λουλούδια, αλλά μπορείτε επίσης να μαζέψετε και να απολαύσετε νόστιμα ώριμα φρούτα την εποχή της συγκομιδής. Οι ροδιές χρειάζονται κλάδεμα δύο φορές το χρόνο για να διατηρούνται σε καλή φόρμα και να μην προκύψουν προβλήματα. Θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς να κλαδέψουμε μια ροδιά σε αυτό το άρθρο.

Πώς κλαδεύετε μια ροδιά;

Πώς κλαδεύετε μια ροδιά

Το κλάδεμα ξεκινά νωρίς στη ζωή της νεαρής ροδιάς και θα συνεχιστεί καθώς μεγαλώνει σε ένα ώριμο δείγμα. Το καλό κλάδεμα σε νεαρή ηλικία βοηθά πραγματικά να διαμορφώσετε το δέντρο όπως θέλετε και διατηρεί το δέντρο πιο υγιές και πιο διαχειρίσιμο.

Πρώτο Κλάδεμα Νεοφυτευμένου Δέντρου

Εάν ζείτε όπου οι χειμώνες είναι ήπιοι και θέλετε να φυτέψετε ένα δέντρο σε αντίθεση με έναν θάμνο, αναζητήστε τον πιο δυνατό βλαστό. Με ένα απολυμασμένο ζευγάρι κλαδευτήρι κόψτε όλους τους άλλους βλαστούς στη βάση τους αφήνοντας μόνο τα επιλεγμένα σας „κορμός“.

Εάν ζείτε όπου οι χειμώνες είναι πιο κρύοι ή θέλετε να μεγαλώσετε έναν θάμνο αντί για ένα δέντρο, επιλέξτε πέντε ή έξι βλαστούς με υγιή όψη που διακλαδίζονται όμορφα σε ανοιχτό κωνικό σχήμα μακριά ο ένας από τον άλλο και αφαιρέστε τους υπόλοιπους.

Ο λόγος για να αφήσετε αρκετούς βλαστούς εάν ζείτε σε ψυχρότερη περιοχή είναι να μειώσετε τον κίνδυνο να σκοτωθεί ένας μόνο βλαστοί από το κρύο. Αν αφήσετε πολλά, έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Στη συνέχεια, κοντύνετε κάθε βλαστό ώστε να έχει μήκος περίπου 24 ίντσες. Και πάλι, φροντίστε να καθαρίζετε πρώτα τις λεπίδες του ψαλιδιού σας και ανάμεσα σε κάθε κοπή. Προσπαθήστε να κόψετε ακριβώς πάνω από ένα μπουμπούκι που βλέπει προς τα έξω, αν είναι δυνατόν, σε ελαφριά γωνία.

Καθώς το δέντρο ή ο θάμνος μεγαλώνει το καλοκαίρι, αφαιρέστε τυχόν κορόιδα που εμφανίζονται στη βάση στρίβοντάς τα με τα δάχτυλά σας όσο είναι πολύ μικρά. Εάν είναι πολύ δύσκολα για να το κάνετε αυτό, κόψτε τα καθαρά με λίγο απολυμασμένο ψαλίδι κλαδέματος όσο πιο κοντά γίνεται στη βάση.

Κλάδεμα στο δεύτερο έτος

Στα τέλη του χειμώνα, λίγο πριν ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος και έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού, κλαδεύω βγάλτε τα λεπτά κλαδιά που αναπτύσσονται από τα κύρια κλαδιά, αλλά αφήστε τα καλύτερα τρία έως πέντε να αναπτυχθούν. Επιλέξτε αυτά που αναπτύσσονται σε ανοιχτό σχήμα και που δεν διασταυρώνονται με άλλα. Δεν πρέπει να αυξάνονται προς τα κάτω.

Προσπαθείτε πάντα να κόβετε ακριβώς πάνω από τους βλαστούς που βλέπουν προς τα έξω, καθώς αυτό ενθαρρύνει ένα ανοιχτό σχήμα δέντρου ή θάμνου και επιτρέπει καλύτερη κυκλοφορία αέρα και φωτός.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως και το προηγούμενο έτος, στρίψτε ή κόψτε τυχόν κορόιδα ή βλαστάρια νερού που προέρχονται από τη βάση του δέντρου μόλις τα δείτε. Η χρήση της μεθόδου περιστροφής βοηθά στη διακοπή της μεγαλύτερης ανάπτυξης και μπορεί να βοηθήσει το δέντρο να επουλωθεί γρηγορότερα.

Κλάδεμα τα επόμενα χρόνια

Κατά το τρίτο και τα επόμενα χρόνια, κόψτε τυχόν διασταυρωμένα ή πολύ κοντά κλαδιά που αναπτύσσονται και νεκρό ή άρρωστο ξύλο στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης μετά τον τελευταίο παγετό.

Συνεχίστε να αφαιρείτε τα κορόιδα και τα βλαστάρια νερού όπως τα βλέπετε.

Σε αυτό το βίντεο, μπορείτε να δείτε τα πάντα για το κλάδεμα της ροδιάς σας:

Πότε να κλαδέψετε μια ροδιά;

Το κλάδεμα της ροδιάς σας γίνεται καλύτερα στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης ενώ είναι ακόμη αδρανής, αλλά λίγο πριν ξεκινήσει η νέα ανάπτυξη. Αυτό επιτρέπει στις πληγές που δημιουργείτε να επουλωθούν τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Πώς να κλαδέψετε μια κατάφυτη ροδιά

Εάν η ροδιά σας έχει παραμεληθεί για κάποιο χρονικό διάστημα και έχει μεγαλώσει κατάφυτη, ίσως χρειαστεί να της κάνετε ένα επιπλέον σκληρό κούρεμα.

Ευτυχώς, οι ροδιές ανέχονται καλά το σκληρό κλάδεμα και μπορείτε ακόμη και να κόψετε έναν μεγάλο, βαριά άρρωστο κορμό και να επιτρέψετε στα κορόιδα που αναπτύσσονται από τη βάση να αποκαταστήσουν το δέντρο σε υγιές δείγμα τα επόμενα χρόνια.

Ξεκινήστε αφαιρώντας όλα τα νεκρά, άρρωστα, διασταυρωμένα ή κλειστά κλαδιά στα τέλη του χειμώνα. Βεβαιωθείτε ότι αποστειρώνετε πάντα τα κοπτικά σας εργαλεία πριν το κάνετε αυτό και βεβαιωθείτε ότι είναι αιχμηρά.

Το σκούπισμα της λεπίδας με λίγο οινόπνευμα εντριβής μεταξύ των τομών θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τη διάδοση ασθενειών.

Πάντα να κόβετε ή να στρίβετε τα κορόιδα και τα βλαστάρια νερού που αναπτύσσονται το καλοκαίρι, εκτός εάν χρειάζεστε μερικά κορόιδα για να αποκαταστήσετε την υγιή ανάπτυξη.

Μπορείτε να κορυφώσετε το δέντρο ώστε να παραμένει σε καλό ύψος για τη συγκομιδή των καρπών.

Όταν καρποφορεί το δέντρο σας, σημειώστε ποια κλαδιά είναι λιγότερο παραγωγικά και σκεφτείτε να τα αφαιρέσετε όταν θα κλαδέψετε. Κόψτε τα όσο πιο κοντά στο γιακά γίνεται. Να θυμάστε ότι διατηρώντας λιγότερο παραγωγικά κλαδιά, κλέβετε θρεπτικά συστατικά από αυτά που είναι πιο υγιεινά.

Εάν τα κλαδιά κρέμονται κοντά στο έδαφος, κοντύντε τα για να μην καταλήξουν οι καρποί στη βρωμιά, καθώς αυτό θα προκαλέσει χαλάρωση.

Πόσο ψηλό μεγαλώνει μια ροδιά;

Πόσο ψηλό μεγαλώνει μια ροδιά

Τα ρόδια διατίθενται σε μια τεράστια γκάμα ποικιλιών από νάνους έως τυπικούς τύπους. Μερικά φτάνουν σε ύψος πάνω από 20 πόδια, ενώ άλλα είναι ιδανικά για να μεγαλώσουν σε χαμηλούς, θαμνώδεις θάμνους.

Οι μικρότερες ποικιλίες διευκολύνουν τη συγκομιδή και το κλάδεμα των ροδιών σας. Παραδείγματα πολύ συμπαγών ποικιλιών είναι Νανά ή Κρατική δίκαιη, που φτάνει μόνο πέντε έως έξι πόδια σε ύψος. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι και οι καρποί τους είναι μικροί.

Μια καλή ποικιλία που μένει αρκετά χαμηλή είναι Εκπληκτικόςμπορεί να φτάσει τα οκτώ έως δώδεκα πόδια και έχει καλή απόδοση σε πολύ μεγάλα φρούτα που θα ωριμάσουν από τις αρχές του φθινοπώρου.

Γρανάδα είναι ένα άλλο παράδειγμα, που αυξάνεται σε λιγότερο από δεκαπέντε πόδια. Έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι αρκετά ανθεκτικό στο κρύο και έχει βαθυκόκκινα φρούτα που είναι λιγότερο τάρτα.

Αν αφεθούν να αναπτυχθούν φυσικά, οι ροδιές αποκτούν μια θαμνώδη όψη θάμνων με πολλά κορόιδα. Μόνο με προσεκτικό κλάδεμα μπορείτε να αναπτύξετε το δέντρο με τον τρόπο που θέλετε να εμφανίζεται.

Πόσο καιρό οι ροδιές παράγουν καρπούς;

Τα νεαρά δενδρύλλια που καλλιεργούνται από μοσχεύματα ή μοσχεύματα μπορεί να ανθίσουν και ακόμη και να παράγουν έναν ή δύο καρπούς τον πρώτο χρόνο τους, αν και είναι πολύ πιο χαρακτηριστικό για αυτά να είναι δύο ή τριών ετών πριν γίνουν παραγωγικά.

Θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν αυξανόμενους αριθμούς φρούτων έως ότου φτάσουν περίπου τα 15 έτη, οπότε συχνά γίνονται λιγότερο παραγωγικά.

Ωστόσο, υπάρχουν ροδιές στην Ευρώπη που είναι άνω των 200 ετών.

Πώς να αναβιώσετε μια ροδιά;

Πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν για να επηρεάσουν την υγεία της ροδιάς σας. Η μεγάλη ηλικία, η προσβολή από έντομα, οι μύκητες ή οι καταιγίδες μπορούν να βλάψουν τον κορμό και μπορεί συχνά να φαίνεται ότι αυτό είναι το τέλος για το δέντρο σας.

Ωστόσο, επειδή τα ρόδια είναι τόσο καλά στο να παράγουν κορόιδα από πολύ χαμηλά στον κύριο κορμό τους, είναι δυνατό να τα χρησιμοποιήσετε για να σώσετε και να αναζωογονήσετε το δέντρο.

Θα σας ανεχθούν να κόψετε τον κορμό μέχρι το έδαφος, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν κορόιδα που είναι καλά στην υγεία τους και δεν υπάρχει μεγάλη ζημιά στη ρίζα.

Ένα τέτοιο δραστικό μέτρο θα πρέπει να γίνει μόνο στις αρχές της άνοιξης πριν ξεκινήσει η νέα ανάπτυξη. Αυτό προκαλεί μια παραγωγική έκρηξη ανάπτυξης και επιλέγοντας τους μεγαλύτερους, πιο υγιείς βλαστούς την επόμενη άνοιξη και αφαιρώντας τους υπόλοιπους, το δέντρο σας μπορεί να συνεχίσει να παράγει καρπούς για άλλη μια φορά.

συμπέρασμα

Ακριβώς όπως και με άλλους τύπους οπωροφόρων δέντρων, οι ροδιές αποδίδουν καλύτερα εάν εκπαιδεύονται όταν είναι νεαρές. Εάν ζείτε σε μια πιο δροσερή περιοχή, τότε μπορεί να είστε σε θέση να αναπτύξετε ένα δέντρο σε έναν τοίχο που βλέπει νότια και να το εκπαιδεύσετε σε σχήμα βεντάλιας κατά μήκος των καλωδίων.

Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν το κλάδεμα σε σχήμα θάμνου ή θάμνου ή ως δέντρο με έναν μόνο κορμό.

Η ποικιλία που θα επιλέξετε και οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή σας θα υπαγορεύσουν σε κάποιο βαθμό πώς θα κλαδεύετε το ρόδι σας, καθώς γενικά, οι θάμνοι είναι καλύτεροι για πιο ψυχρές περιοχές, ενώ τα δέντρα θα ευδοκιμούν σε θερμότερα κλίματα, ειδικά όταν είναι νεαρά.

Μπορείτε ακόμη και να επαναφέρετε την υγεία μιας παλιάς, άρρωστης ροδιάς με ένα πολύ σκληρό κλάδεμα αφαιρώντας όλα τα νεκρά και άρρωστα ξύλα.

Για να μάθετε περισσότερα για τις ροδιές, ρίξτε μια ματιά στα άλλα άρθρα μας.

Schreibe einen Kommentar