Πώς να κλαδέψετε ένα δέντρο τζιτζιφιές {A Detailed Guide} — Farm & Animals

4
Πώς να κλαδέψετε ένα δέντρο τζιτζιφιές {A Detailed Guide} — Farm & Animals

Τα δέντρα τζιτζιφιές περιγράφονται ως πρόωροι καλλιεργητές, που σημαίνει ότι μπορούν να αναπτύξουν πολύ νέα ανάπτυξη σε ένα μόνο έτος. Τα περισσότερα δέντρα τζιτζιφιές είναι επίσης βαριά καλλιεργητές, επομένως μπορεί να είναι αποκαρδιωτικό εάν ο μισός καρπός είναι απρόσιτος. Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να κρατάτε καλά κλαδευμένο κάθε χρόνο το δέντρο Jujube για να διατηρείτε ένα διαχειρίσιμο μέγεθος και να διευκολύνετε τη συγκομιδή του καρπού. Εδώ θα δούμε πώς να κλαδέψουμε ένα δέντρο Jujube για να το κρατήσουμε υπό έλεγχο.

Πώς και πότε να κλαδέψετε το δέντρο τζιτζιφιές;

Πώς και πότε να κλαδέψετε το δέντρο τζιτζιφιές

Όπου ορισμένα οπωροφόρα δέντρα επωφελούνται από λίγο κλάδεμα, το δέντρο Jujube θα χρειάζεται κάποια ετήσια προσοχή για να μην γίνει πολύ μεγάλο.

Το κλάδεμα γίνεται συνήθως μόλις πέσουν τα φύλλα από το δέντρο στις αρχές του χειμώνα και πριν σκάσουν οι νέοι οφθαλμοί την άνοιξη. Στην ιδανική περίπτωση, το δέντρο θα πρέπει να είναι εντελώς αδρανές.

Μερικές φορές μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνετε ένα δεύτερο ελαφρύ κλάδεμα στις αρχές της άνοιξης πριν εμφανιστούν τα άνθη, εάν έχει ήδη αναπτύξει πολύ.

Το καλοκαιρινό κλάδεμα είναι αποτελεσματικό για την αραίωση υπερπληθυσμένων κλαδιών που έχουν φυτρώσει νέους βλαστούς ή για την αποκοπή άρρωστων ή κατεστραμμένων ξύλων και κορόιδων.

Εξοπλισμός:

 • Στιβαρά γάντια – Τα δέντρα τζιτζιφιές μπορεί να είναι αγκαθωτές
 • Προστατευτικά γυαλιά
 • Σκληρά, μακρυμάνικα ρούχα και μακριά παντελόνια, μπότες ή λογικά παπούτσια
 • Αιχμηρά, καθαρά εργαλεία κοπής – κλαδευτήρια, κλαδευτήρια, πριόνι κλαδέματος
 • Οινόπνευμα
 • Καθαρά κουρέλια

Για να κάνετε το νεαρό τζιτζιφιό σας να παράγει φρούτα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, απαιτείται προσεκτικό κλάδεμα.

Μπορείτε να κόψετε με ασφάλεια 20% έως 50% ενός νεαρού δέντρου Jujube χωρίς να του προκαλέσετε κακό.

Τα τζιτζιφιά είναι επιρρεπή στο να παράγουν κορόιδα και αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως μόλις εμφανιστούν.

Επιδιώκετε ιδανικά να αφαιρέσετε τυχόν διασταυρωμένα, επικαλυπτόμενα ή πυκνά κλαδιά που μειώνουν την ποσότητα φωτός που μπορεί να διεισδύσει μέσα από τον θόλο του δέντρου.

Βήμα προς βήμα διαδικασία:

Η διατήρηση του καλού αερισμού είναι επίσης σημαντική για την προστασία από μυκητιασικές ασθένειες.

 1. Ξεκινήστε διασφαλίζοντας ότι όλα τα εργαλεία κλαδέματός σας είναι καθαρά και αιχμηρά. Θα πρέπει να σκουπίσετε τις λεπίδες με ένα πανί βουτηγμένο σε οινόπνευμα για να κρατήσετε τα πράγματα αποστειρωμένα και να αποτρέψετε τη διάδοση ασθενειών στο δέντρο σας.
 1. Φροντίστε να επιλέξετε το καλύτερο εργαλείο για το μέγεθος του κλαδιού που πρόκειται να κόψετε. Τα λεπτά κλαδιά μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα με κλαδευτήρια, αλλά μόλις η διάμετρος μεγαλώσει, θα πρέπει να μεταβείτε σε κλαδευτήρια ή ακόμα και σε κλαδευτικό πριόνι.
 1. Ένα κλαδευτήρι με κοντάρια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιδιαίτερα αγκαθωτές ποικιλίες τζιτζιφιές, ειδικά όταν κόβετε τα εσωτερικά κλαδιά.
 1. Αφαιρέστε τυχόν κορόιδα γύρω από τον κορμό ή που μπορεί επίσης να εμφανιστούν αρκετά πόδια μακριά από το δέντρο. Εάν δεν τα αφαιρέσετε, μπορούν γρήγορα να εδραιωθούν στο γρασίδι σας.
 1. Τώρα αναζητήστε και αφαιρέστε τυχόν σπασμένα, κατεστραμμένα ή άρρωστα κλαδιά.
 1. Στη συνέχεια, κόψτε τυχόν λεπτά, επικαλυπτόμενα ή στενά αναπτυσσόμενα κλαδιά ή κλαδιά.
 1. Συνεχίστε να απομακρύνεστε από το δέντρο και να κοιτάζετε το γενικό σχήμα και όπου τα πράγματα φαίνονται πολύ μαζεμένα. Θέλετε να ανοίξετε τα πράγματα.
 1. Κόψτε τα άκρα πολύ μακριά κλαδιά για να τα επαναφέρετε σε καλύτερο μήκος. Επίσης, κόψτε τυχόν δευτερεύοντα κλαδιά που αναπτύσσονται από αυτά.
 1. Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τη συνήθεια του δέντρου να κλαίει, καθώς αυτό κάνει το μάζεμα των καρπών πιο εύκολο από ό,τι όταν τα κλαδιά μεγαλώνουν ευθεία.
 1. Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε τέσσερα από τα πέντε κύρια κλαδιά να προέρχονται από τον κορμό σε εύλογα ανοιχτή γωνία και όχι πολύ κοντά μεταξύ τους. Σε αυτά θα πρέπει να υπάρχουν δευτερεύοντα κλαδιά που δεν είναι και πάλι πολύ κοντά και αναπτύσσονται προς τα έξω.
 1. Η τοποθέτηση αυτού του βασικού πλαισίου όταν το δέντρο είναι νεαρό θα κάνει το κλάδεμα καθώς μεγαλώνει πολύ πιο εύκολο. Συνολικά, δημιουργήστε ένα ευχάριστο ανοιχτό σχήμα.

Σε αυτό το βίντεο, μπορείτε να δείτε πώς να κάνετε ένα χειμερινό κλάδεμα σε μερικά νεαρά δέντρα Jujube:

Πόσο μεγάλο θα μεγαλώσει ένα δέντρο τζιτζιφιές;

Τα δέντρα τζιτζιφιές μπορούν να φτάσουν σε ύψος περίπου 30 έως 40 πόδια ανάλογα με την ποικιλία, το κλίμα και τις συνθήκες ανάπτυξης. Υπάρχουν κάποιες διαθέσιμες ποικιλίες που δεν μεγαλώνουν τόσο ψηλά και μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα σε μικρότερες αυλές.

Μπορείτε να περιορίσετε το μέγεθος της τζιτζιφιάς σας με τακτικό κλάδεμα.

Πόσο ψηλό είναι ένα δέντρο τζιτζιφιές 2 ετών;

Το ύψος που φτάνει η τζιτζιφιά σας κάθε χρόνο θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες.

 1. Ποικιλία δέντρων Jujube. Εάν καλλιεργηθεί σε νανικό υποκείμενο, το δέντρο θα αναπτύσσεται αναλογικά λιγότερο κάθε χρόνο από ένα δέντρο που αναπτύσσεται σε ένα τυπικό υποκείμενο.
 2. Συνθήκες ανάπτυξης περιλαμβάνει το έδαφος, το νερό, τα τρόφιμα και το κλίμα.
 3. Κλάδεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιορίσει το ύψος του δέντρου και αν κάνατε μια κοπή όταν φυτέψατε το νεαρό τζιτζιφιό σας, τότε είναι πιθανό να είναι μικρότερο από ό,τι αν δεν το κάνατε.

Ως γενικός οδηγός, μια νεαρή τζιτζιφιά θα μεγαλώνει συνήθως με ρυθμό περίπου 4 πόδια έως 6 πόδια ετησίως όταν είναι νεαρή. Θα χρειαστούν περίπου 30 χρόνια για να φτάσει το ώριμο ύψος του. Έτσι, ένα δέντρο τζιτζιφιές δύο ετών θα είναι γενικά περίπου 8 πόδια ψηλό.

Πώς να εκπαιδεύσετε ένα δέντρο τζιτζιφιές;

Πώς να εκπαιδεύσετε ένα δέντρο τζιτζιφιές

Εάν το θέλετε, είναι απαραίτητο να εκπαιδεύσετε τα οπωροφόρα δέντρα Jujube ενώ είναι μικρά επιτύχει το σωστό σχήμα. Οι διάφορες μορφές περιλαμβάνουν:

 • Κεντρικός ηγέτης – το οποίο έχει τον κύριο κορμό να μεγαλώνει μέσα από το κέντρο του δέντρου με κλαδιά από σκαλωσιά να βγαίνουν από αυτόν.
 • Τροποποιημένος αρχηγός – όπου ο κεντρικός ηγέτης έχει τοποθετηθεί πάνω από τα κύρια κλαδιά της σκαλωσιάς.
 • Ανοιχτό κέντρο – τότε ο κεντρικός οδηγός αφαιρείται τελείως χαμηλά και επιλέγονται ως κύρια δομή πολλά κλαδιά σκαλωσιάς που αναπτύσσονται σε ανοιχτή γωνία.
 • Πτυχιούχος ανοιχτό κέντρο – αυτό είναι σαν το ανοιχτό κέντρο, μόνο τα κλαδιά της σκαλωσιάς βρίσκονται πιο μακριά στον κορμό του δέντρου, γεγονός που τα κάνει πιο δυνατά και λιγότερο πιθανό να αποσπαστούν όταν το δέντρο γεράσει λίγο.

Η φυσική συνήθεια ανάπτυξης ενός νεαρού Jujube είναι να αυξάνεται προς τα πάνω προς τα αστέρια! Μπορούν να σημειώσουν μεγάλη κάθετη ανάπτυξη από τον κεντρικό ηγέτη τους σε ένα χρόνο.

Συνήθως δεν αναπτύσσουν πολλά πλευρικά κλαδιά.

Εάν κοπεί ο κεντρικός ηγέτης, τότε ένα άλλο κλαδί συνήθως θα αναπτυχθεί ακριβώς κάτω από το κόψιμο την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Εάν αυτό το κλαδί στη συνέχεια ανατραπεί, το δέντρο διεγείρεται να αναπτύξει ένα νέο ισχυρό κλαδί από κάπου αλλού στο δέντρο.

Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελός σας για την τόνωση νέων πρωτευόντων κλαδιών επάνω στον κορμό. Να γνωρίζετε ότι και αυτοί αρχικά θα θέλουν να μεγαλώσουν κατακόρυφα και αυτό μπορεί να σχηματίσει μια πολύ κλειστή γωνία καβάλου στον κορμό, που θα κάνει το κλαδί αδύναμο καθώς μεγαλώνει και θα σπάσει.

Ζυγίζοντας Κλαδιά

Όταν το κλαδί είναι ακόμα νέο και ευέλικτο, μπορεί να βαρυνθεί για να ενθαρρύνει μια πιο ανοιχτή γωνία καβάλου.

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να βάλετε κάτι βαρύ στο έδαφος και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας σπάγγο, να δέσετε το κλαδί στη γωνία που θέλετε να μεγαλώσει.

Μην τυλίγετε σφιχτά τον σπάγκο γύρω από το κλαδί. Αντ ‚αυτού, κάντε μια θηλιά στο σπάγκο, στη συνέχεια βάλτε το άκρο πάνω από το κλαδί και δέστε το πίσω στη θηλιά.

Για αρκετά χρόνια, μπορείτε να εκπαιδεύσετε την Τζιτζιφιά σας στο επιθυμητό σχήμα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει έναν κεντρικό ηγέτη ή μπορεί να είναι σε σχήμα ανοιχτού βάζου, το οποίο είναι ιδανικό για τζιτζιφιές εάν θέλετε να μην μεγαλώσουν πολύ.

Θέλετε περίπου τέσσερα έως έξι πρωτεύοντα κλαδιά που προέρχονται από τον κορμό σε μια σπείρα, έτσι ώστε να είναι καλά τοποθετημένα μεταξύ τους, χωρίς κανένα κλαδί να βρίσκεται ακριβώς πάνω από άλλο. Αυτό επιτρέπει στο πολύ φως να διεισδύσει και στον αέρα να κυκλοφορεί.

 1. Πρώτο έτος – όταν το δέντρο είναι αδρανές, κόψτε τον κεντρικό οδηγό σε περίπου δύο έως τρία πόδια. Εάν υπάρχει ένα ισχυρό κλαδί ή κλαδιά που βγαίνουν κάτω από αυτό που βρίσκονται ή μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να βρίσκονται σε ανοιχτή γωνία, αφήστε τα στη θέση τους και αφαιρέστε όλα τα άλλα.
 1. Έτος δύοΤο χειμώνα, έκοψε το τέλος του νέου πρωτεύοντος κλάδου που αναπτύχθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι. Κοιτάξτε πώς μεγάλωσαν άλλα υποκαταστήματα που αφήσατε πέρυσι και αποφασίστε εάν είναι αρκετά καλά για να διατηρηθούν ως κύριο υποκατάστημα σκαλωσιάς. Εάν όχι, αφαιρέστε τα.
 1. Έτος δύοΤο καλοκαίρι, Δείτε την ανάπτυξη του νέου κλάδου. Εάν το κύριο κλαδί που αναπτύσσεται είναι σε κλειστή γωνία, ζυγίστε το.
 1. Τρίτο έτος – Το χειμώνα κόψτε το άκρο του πρωτεύοντος κλάδου για να τονώσετε ξανά την ανάπτυξη από αλλού για να αναπτυχθεί την άνοιξη.
 1. Τρίτο έτος – Το καλοκαίρι, κοιτάξτε τα εγκατεστημένα κλαδιά και τα νέα κλαδιά, θυμηθείτε ότι προσπαθείτε να τα μεγαλώσετε σε μια σπείρα γύρω από τον κορμό με ανοιχτό σχήμα βάζου. Αφαιρέστε τυχόν κλαδιά που μεγαλώνουν προς τα μέσα ή με πολύ κλειστές γωνίες, εκτός εάν μπορείτε να τα ανοίξετε ζυγίζοντάς τα.
 1. Συνεχίστηκε το κλάδεμα – Μόλις τοποθετήσετε τα κλαδιά της σκαλωσιάς σας, κλαδέψτε για να διατηρήσετε το ανοιχτό σχήμα.

Εάν ζείτε σε ένα ελαφρώς ψυχρότερο κλίμα ή εάν ο χώρος είναι περιορισμένος, μπορείτε να επιλέξετε να εκπαιδεύσετε την τζιτζιφιά σας σε έναν τοίχο με νότιο προσανατολισμό για να αυξήσετε τη ζεστασιά, κάτι που θα βοηθήσει στην καρποφορία. Εναλλακτικά, μπορεί να θέλετε να το μεγαλώσετε κατά μήκος των καλωδίων, ώστε να μπορεί να διατηρηθεί πολύ περιορισμένο.

Τα πιο γνωστά σχήματα για να εκπαιδεύσετε ένα Jujube με αυτόν τον τρόπο είναι το Y, η κολόνα, η κολόνα, η άτρακτος και η νάνος πυραμίδα.

συμπέρασμα

Η συνήθεια ανάπτυξης τζιτζιφιές μπορεί να είναι λίγο δύσκολη στην αρχή, καθώς θέλει να αναπτυχθεί κατευθείαν προς τα πάνω όταν είναι νέος.

Αφιερώνοντας χρόνο κάθε χρόνο για να αποκτήσετε ένα καλό διαβαθμισμένο σχήμα ανοιχτού βάζου, μπορείτε να διατηρήσετε το δέντρο σε ελεγχόμενο ύψος και να διασφαλίσετε ότι το φως και ο αέρας μπορούν να διεισδύσουν και να κυκλοφορήσουν. Αυτό είναι σημαντικό για την υγεία του δέντρου και την ωρίμανση των καρπών.

Μόλις εδραιωθεί το σχήμα του δέντρου, καθώς μεγαλώνει, θα πάρει φυσικά μια ελκυστική μορφή κλάματος.

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την καλλιέργεια και τη φροντίδα των δέντρων Jujube, ανατρέξτε στα άλλα άρθρα μας. Έχουμε επίσης πληροφορίες για μια τεράστια γκάμα από ενδιαφέροντα θέματα διαθέσιμα στο ιστολόγιό μας.

Schreibe einen Kommentar