Πώς να Κασάψετε μια Χήνα; – Εκτρεφόμενα ζώα

0
Πώς να Κασάψετε μια Χήνα;  – Εκτρεφόμενα ζώα

Αν μεγαλώσατε το δικό σας πουλερικό φέτος ή ίσως είχατε την τύχη να πετύχετε στο κυνήγι υδρόβιων πτηνών, ίσως να είστε περίεργοι πώς να σφάξετε μια χήνα. Οι χήνες μπορεί να είναι πιο δύσκολες στην επεξεργασία από τα κοτόπουλα ή τις γαλοπούλες απλώς και μόνο επειδή έχουν περισσότερα φτερά και πούπουλα – αλλά να είστε σίγουροι ότι μπορεί να γίνει! Να πώς.

Πότε πρέπει να σφάξετε μια χήνα;

πότε πρέπει να σφάξεις μια χήνα

Οι χήνες μπορούν να καλλιεργηθούν στα ιδανικά βάρη της αγοράς είτε στην περιοχή είτε σε περιορισμό. Όσοι μεγαλώνουν στον περιορισμό τείνουν να ωριμάζουν πολύ πιο γρήγορα, αλλά αυξάνει το κόστος των ζωοτροφών και της στέγασης.

Η ιδανική ηλικία για το σφάξιμο μιας χήνας είναι μεταξύ εννέα και 20 εβδομάδων. Αν και αυτό φαίνεται σαν ένα σχετικά μεγάλο παράθυρο, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να παραμείνετε μέσα σε αυτό το παράθυρο. Εάν σφάξετε πριν από εννέα εβδομάδες, η χήνα σας δεν θα έχει φτάσει ακόμα στο μέγιστο μέγεθός της.

Ωστόσο, εάν περιμένετε πολύ, θα είναι πολύ δύσκολο να βγάλετε όλα τα φτερά της καρφίτσας από τη χήνα σας. Προσπαθώντας να αφαιρέσετε όλα αυτά τα φτερά καρφίτσας μπορεί εύκολα να τριπλασιαστεί ο χρόνος που χρειάζεται για την επεξεργασία κάθε χήνας.

Εάν δεν είστε σίγουροι αν είστε ακόμα στο “Παράθυρο ευκαιρίας”υπάρχει ένα απλό τεστ μπορείτε να κάνετε για να το καταλάβετε. Απλώς πιάστε μερικά πουλιά και βγάλτε πολλά φτερά ουράς και στήθους από το καθένα. Εάν τα άκρα είναι μαλακά και εύκαμπτα ή παρουσιάζουν σημάδια αίματος, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα πριν τα σφάξετε.

Εάν δεν είναι, είστε έτοιμοι να πάτε!

Αφαιρέστε όλες τις ζωοτροφές το βράδυ πριν σκοτώσετε τις χήνες σας. Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα τα μισοχωνεμένα σιτηρέσια και η κοπριά να πάνε στα χέρια και τον εξοπλισμό μας. Συνεχίστε να προσφέρετε νερό.

Πώς κρεώνετε μια εγχώρια χήνα;

πώς κρεώνετε μια οικόσιτη χήνα

Αν είχατε σφαγιάσει οποιοδήποτε άλλο είδος πουλερικών στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων κοτόπουλων, πάπιων ή γαλοπούλων, θα ανακουφιστείτε όταν ακούσετε ότι η διαδικασία κρεψίματος οικόσιτων χήνων είναι αρκετά παρόμοια. Γενικά θα αποδώσετε περίπου το 70% του σφάγιου σας με εντόσθια και περίπου το 60 με 65% εάν αφαιρεθούν τα εντόσθια.

Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για το σφάξιμο και την επεξεργασία των χήνων σας.

Πώς να σφάξετε μια χήνα

Το πρώτο σας βήμα θα είναι να πιάσετε τη χήνα σας και να την αναρτήσετε ανάποδα. Αυτό γίνεται γενικά σε μια χοάνη που θα επιτρέψει στο κεφάλι να περάσει από το κάτω μέρος. Μπορείτε να αγοράσετε ένα χωνί που είναι ειδικά κατασκευασμένο για αυτό το σκοπό ή μπορείτε να φτιάξετε ένα από μια παλιά πλαστική κανάτα.

Κόψτε τη σφαγίτιδα φλέβα με ένα κοφτερό μαχαίρι, ιδανικά και στις δύο πλευρές του λαιμού. Όταν η σφαγίτιδα φλέβα κοπεί σωστά, η χήνα θα πεθάνει αμέσως (αν και ο θανατηφόρος πόνος μπορεί να διαρκέσει για λίγα λεπτά μετά το θάνατο της χήνας). Είναι η πιο ανθρώπινη μέθοδος σφαγής οποιουδήποτε τύπου πουλιού.

Προσπαθήστε να μην κόψετε το κεφάλι καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περιττό χάος και απώλεια αίματος. Οδηγεί επίσης σε ένα πουλί που μοιάζει με μαλακό.

Αφήστε τη χήνα να αιμορραγήσει για πέντε έως δέκα λεπτά και, στη συνέχεια, συνεχίστε τη διαδικασία μαδήματος.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαδήσετε μια χήνα;

Το μάδημα μιας χήνας μπορεί να είναι κάπως δύσκολο, ειδικά αν κράζετε πτηνά που είναι μεγαλύτερα και πιο ώριμα και ειδικά αν βρίσκονται στη μέση μιας γριάς. Μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να τραβήξετε όλα τα φτερά χωρίς να καταστρέψετε το δέρμα.

Ως εκ τούτου, μπορεί να θέλετε να τα ξεφλουδίσετε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε ακόμα να πάρετε όλο το κρέας χωρίς την κούραση του μαδήματος. Τούτου λεχθέντος, εάν ένα ψητό σφάγιο με δέρμα για να διατηρείται το κρέας υγρό είναι αυτό που έχετε στο μυαλό σας, θα πρέπει να το μαδήσετε.

Υπάρχουν ουσιαστικά δύο τρόποι για να μαδήσετε μια χήνα – ξερό και υγρό μάδημα. Οι περισσότεροι ειδικοί δεν συνιστούν στεγνή συσκευασία γιατί είναι αρκετά πιο δύσκολη.

Αντ ‚αυτού, υγρό μάδημα. Αυτό περιλαμβάνει τη βύθιση του σφαγίου σε ζεματιστό νερό περίπου 150 βαθμών Φαρενάιτ για έως και πέντε λεπτά. Το νερό πρέπει να φτάσει στο δέρμα και να κόψει το λάδι στα φτερά, επομένως μπορεί να είναι ωφέλιμο να προσθέσετε μια ή δύο σταγόνες υγρό σαπούνι πιάτων στο ζεματισμένο νερό.

Σε αυτό το διάστημα των τριών έως πέντε λεπτών, θα χρειαστεί να σηκώσετε και να κατεβάσετε τη χήνα στο νερό για να βεβαιωθείτε ότι ολόκληρο το πουλί είναι πλήρως κορεσμένο. Προσέξτε να μουλιάζετε τη χήνα για πολύ καιρό, ειδικά σε μια θέση, καθώς μπορεί να μαγειρέψει μερικώς το δέρμα και να το κάνει πιο πιθανό να σχιστεί.

Ελέγξτε ότι τα φτερά έχουν χαλαρώσει επαρκώς μέσω της διαδικασίας ζεματίσματος. Μπορείτε να το κάνετε αυτό τραβώντας μια ουρά ή ένα φτερό φτερού. Αν τραβάει εύκολα, δεν χρειάζεται άλλο ζεμάτισμα. Εάν δεν το κάνει, ίσως χρειαστεί να το ξαναβάλετε στο νερό.

Μόλις ζεματιστεί το σφάγιο, είναι ώρα να μαδήσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μηχάνημα ευθείας μαδήματος. Αυτά είναι ακριβά, αλλά μπορούν να μειώσουν δραματικά τον χρόνο που χρειάζεται για να μαδήσετε τα πουλιά σας (μόλις λίγα δευτερόλεπτα σε ένα μάδημα αντί για δέκα ή περισσότερα λεπτά μαδήματος). Μπορεί να διαπιστώσετε ότι, ακόμη και με ένα μάστορα, θα χρειαστεί να αφαιρέσετε τα μεγάλα φτερά της ουράς και των φτερών με το χέρι.

Πώς να αφαιρέσετε πούπουλα και καρφιτσώστε τα φτερά από ένα σφάγιο χήνας

Ίσως χρειαστεί να κάνετε ένα επιπλέον βήμα για να αφαιρέσετε τα πούπουλα και τα φτερά από τη χήνα σας. Αυτό γίνεται συνήθως με κάτι που είναι γνωστό ως εμβάπτιση κεριού.

Για να το κάνετε αυτό, θα χαμηλώσετε το σφάγιο σε ένα λουτρό κεριού για έως και δύο λεπτά και στη συνέχεια θα το βυθίσετε σε κρύο νερό. Αυτό σκληραίνει το κερί. Στη συνέχεια, θα το βουτήξετε σε ζεστό κερί για δεύτερη φορά και άλλη μια φορά στο κρύο νερό. Στη συνέχεια θα απογυμνώσετε αυτές τις δύο στρώσεις κεριού με το χέρι ή με μια εξειδικευμένη μηχανή αποκέρωσης.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα πούπουλα και τα φτερά για μελλοντική χρήση.

Ντύσιμο της χήνας

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να ντύσετε (ή να εκσπλαχνίσετε) τη χήνα. Ξεκινήστε αφαιρώντας το κεφάλι με ένα μαχαίρι πουλερικών. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα πόδια.

Αφαιρέστε όλα τα εσωτερικά όργανα, φροντίζοντας να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε όργανα όπως οι πνεύμονες, το συκώτι και η καρδιά.

Βγάλτε όλα τα σπλάχνα και, στη συνέχεια, ξεπλύνετε ολόκληρο το σφάγιο, τόσο μέσα όσο και έξω.

Αν σκοπεύετε να φάτε το πουλί αμέσως, η δουλειά σας τελειώνει εδώ. Βάλτε το ψήστη στο φούρνο! Εάν όχι, μπορείτε να βάλετε τη χήνα σε μια αεροστεγή πλαστική σακούλα που προορίζεται για αποθήκευση στην κατάψυξη. Όταν το βγάλετε, θα πρέπει να το ξεπαγώσετε στο ψυγείο, αφήνοντας περίπου δύο ώρες ανά κιλό.

Πώς να σφάξετε μια χήνα: Ένας ακόμη πόρος

Αναζητάτε περισσότερες οδηγίες για το πώς να σφάξετε τη χήνα σας – ή ίσως προτιμάτε να μάθετε τα πράγματα με τον οπτικό τρόπο; Αν ναι, φροντίστε να δείτε αυτόν τον οδηγό βήμα προς βήμα για να σφάξετε τις χήνες με ανθρώπινο τρόπο. Έχει όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε για να ξεκινήσετε και προσφέρει επίσης σαφείς, σαφείς οδηγίες.

Πώς προετοιμάζετε μια ολόκληρη χήνα;

Όταν διαβάζετε να μαγειρέψετε τη χήνα, ξεκινήστε ξεπλένοντάς την και στραγγίζοντας την. Αν σκοπεύετε να το γεμίσετε, γεμίστε την κοιλότητα του λαιμού και του σώματός του με τα αγαπημένα σας αρωματικά, όπως πορτοκάλια, μήλα, κρεμμύδια, σκόρδο και φρέσκα μυρωδικά. Στερεώστε το δέρμα στο λαιμό με αυτό στην πλάτη με ένα σουβλάκι και μετά δέστε τα πόδια μεταξύ τους.

Θα πρέπει να ψήσετε τη χήνα σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 400 βαθμούς Φαρενάιτ για περίπου έξι έως δώδεκα λεπτά ανά κιλό. Είναι πλήρως μαγειρεμένο όταν η θερμοκρασία είναι 185 βαθμούς Φαρενάιτ.

Αν σχεδιάζετε μαγειρεύοντας κρέας χήνας χωρίς πέτσαμπορεί να θέλετε να το μαρινάρετε εκ των προτέρων (ιδανικά, για μια νύχτα) για να το μαρινάρετε.

Αυτό είναι το μόνο που υπάρχει σε αυτό! Το να σφάξετε και να προετοιμάσετε μια χήνα για το δείπνο μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά στην πραγματικότητα, είναι εύκολο σαν πίτα. Απολαμβάνω!

Schreibe einen Kommentar