Πώς να διαλέξετε ρόδια από ένα δέντρο; – Εκτρεφόμενα ζώα

0
Πώς να διαλέξετε ρόδια από ένα δέντρο; – Εκτρεφόμενα ζώα

Ορισμένες ποικιλίες ροδιού μπορεί να φαίνονται κάπως θαμπές και αφιλόξενες στο δέντρο, αλλά δεν είναι το εξωτερικό που πρόκειται να φάτε, είναι η νόστιμη ζουμερή σάρκα που περιβάλλει τους σπόρους. Θα τα βρείτε μόνο όταν ανοίξετε τα φρούτα. Διαλέγοντας ένα ρόδι κατευθείαν από το δέντρο διασφαλίζετε ότι παίρνετε τα πιο φρέσκα φρούτα και μπορείτε να τα απολαύσετε ριγμένα σε σαλάτες ή πασπαλισμένα σε πιάτα με κρέας. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να το μετατρέψετε σε έναν σούπερ υγιεινό χυμό. Εδώ, θα ανακαλύψουμε πώς να μαζέψουμε ρόδια από ένα δέντρο.

Πώς να καταλάβετε εάν το ρόδι είναι ώριμο στο δέντρο;

Πώς να καταλάβετε εάν το ρόδι είναι ώριμο στο δέντρο

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καταλάβετε εάν ένα ρόδι είναι ώριμο:

 • Χρώμα
 • Υφή
 • Σχήμα
 • Ήχος
 • Βαρύτητα

Ομοιόμορφο χρώμα

Ξεκινώντας από το χρώμα. Ένα ώριμο ρόδι μπορεί να έχει ποικιλία διαφορετικών χρωμάτων από βαθύ κόκκινο έως κρεμ μπεζ ανάλογα με την ποικιλία. Ένα πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι τυχόν σημάδια πράσινου.

Ένα ώριμο ρόδι πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα παντού, χωρίς καθόλου πράσινα σημεία. Ελέγξτε προσεκτικά κάθε φρούτο πριν το κόψετε από το κλαδί.

Σημειώστε ότι μόλις μαζευτούν, τα ρόδια δεν ωριμάζουν περισσότερο, απλά αρχίζουν να αποσυντίθενται.

Υφή φλοιού

Το δέρμα ενός ώριμου ροδιού αποκτά μια δερμάτινη αίσθηση που είναι εύκολο να τρυπηθεί με το νύχι σας. Όταν τα ρόδια υπερωριμάσουν, θα αρχίσετε να βλέπετε σχίσματα στο δέρμα, καθώς ο χυμός από τους ώριμους σπόρους στο εσωτερικό αρχίζει να ασκεί υπερβολική πίεση για να αντέξει το δέρμα.

Συνολικό σχήμα

Αν κοιτάξετε τις δύο άκρες του ροδιού θα δείτε ότι το πάνω και το κάτω μέρος είναι σχετικά επίπεδα όταν ο καρπός είναι ώριμος. Οι πλευρές θα έχουν επίσης πιο επίπεδες πεδιάδες αντί να είναι τέλεια στρογγυλές, πράγμα που δείχνει στην πραγματικότητα ότι ο καρπός δεν είναι ακόμη έτοιμος για συγκομιδή.

Ήχος κατά το πάτημα

Εάν χτυπήσετε ένα ρόδι, θα ακούγεται πιο κούφιο όταν είναι άγουρο και λιγότερο κούφιο όταν είναι έτοιμο να το μαζέψετε. Αυτό συμβαίνει γιατί καθώς ωριμάζει γεμίζει με ζουμί και το κουκούτσι του πιέζεται και συμπιέζεται μέσα.

Βαρύτητα

Αν πάρετε ένα ρόδι στο χέρι σας, θα πρέπει να το νιώθετε βαρύ, γιατί αν είναι ώριμο, θα είναι γεμάτο ζουμί.

Ένα φρούτο που είναι ελαφρύ στο χέρι μάλλον χρειάζεται περισσότερο χρόνο στο δέντρο για να ωριμάσει λίγο περισσότερο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το τεστ σε ρόδια και στο κατάστημα.

Πότε να διαλέξετε ένα ρόδι από το δέντρο;

Πότε να διαλέξετε ένα ρόδι από το δέντρο

Θα παρατηρήσετε ότι τα λουλούδια αρχίζουν να εμφανίζονται στις ροδιές σας στα τέλη της άνοιξης, συχνά συνεχίζουν να ανθίζουν μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

Ανάλογα με την ποικιλία που έχετε, μερικά εκτρέφονται ειδικά για τις επιδεικτικές διπλές ανθοφορίες τους, ενώ άλλα αφορούν την παραγωγή φρούτων.

Ο καρπός μεγαλώνει και ωριμάζει σε πέντε έως επτά μήνες μετά την επικονίαση του λουλουδιού. Ευτυχώς, τα ρόδια είναι συνήθως αυτογονιμοποιούμενα, επομένως δεν χρειάζονται δέντρο σύντροφο, αν και η διασταυρούμενη επικονίαση παράγει πάντα πιο παραγωγική καρποφορία και καλύτερους καρπούς.

Τα λουλούδια μεγαλώνουν στις άκρες των κλαδιών, γι‘ αυτό προσέξτε να μην τα κλαδέψετε εάν θέλετε καλή σοδειά.

Καθώς το δέντρο σας ωριμάζει, θα αυξήσει την παραγωγή καρπών του και μπορείτε να περιμένετε να συνεχίσουν να παράγουν έναν καλό αριθμό ροδιών έως ότου το δέντρο φτάσει στην ηλικία των 15 ετών.

Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να κάνετε ένα αυστηρό κλάδεμα για να ενθαρρύνετε να αναπτυχθεί πολύ νέο ξύλο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του δέντρου.

Ανάλογα με την ποικιλία που έχετε, καθώς και τις καιρικές και εδαφικές συνθήκες, μπορείτε να περιμένετε να μαζέψετε ώριμα ρόδια από τα τέλη του καλοκαιριού έως τις αρχές του χειμώνα.

Πώς να διαλέξετε ένα καλό ρόδι;

Στην πραγματικότητα, δεν μαζεύεις ρόδι. Επειδή είναι σταθερά στερεωμένα σε ένα κλαδί και απαιτούν κοπή.

Εάν τραβήξετε ένα ρόδι από το δέντρο, είναι πιθανό να προκαλέσετε ζημιά σε ένα ή και στα δύο στη διαδικασία.

Όταν κόβετε τα ώριμα ρόδια σας, χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό, καθαρό ψαλίδι κλαδέματος και σκουπίστε τις λεπίδες με οινόπνευμα εντριβής μεταξύ κάθε κοπής για να αποφύγετε τη διάδοση ασθενειών.

Κρατήστε απαλά το φρούτο στο ένα χέρι και κόψτε το από το δέντρο όσο το δυνατόν πιο κοντά στη βάση του καρπού.

Σε αυτό το βίντεο, θα δείτε πώς να κρίνετε πότε τα ρόδια σας είναι ώριμα και έτοιμα για συγκομιδή:

Πώς να καταλάβετε εάν ένα ρόδι είναι κακό;

Όταν ένα ρόδι είναι ώριμο, τα άρλια που είναι τα σαρκώδη ζουμερά, κοσμήματα που περιβάλλουν κάθε έναν από τους πολλούς σπόρους που βρίσκονται μέσα σε ένα ρόδι, γεμίζουν με νόστιμο χυμό.

Μόλις μαζευτεί ένα ώριμο ρόδι από το δέντρο, δεν συνεχίζει να ωριμάζει όπως κάνουν πολλά άλλα φρούτα. Αντίθετα, ξεκινά μια σταδιακή διαδικασία αποσύνθεσης. Γι‘ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μαζεύετε τα πιο φρέσκα ρόδια, είτε τα προμηθευτείτε απευθείας από το δέντρο είτε από ένα κατάστημα.

Η διατήρηση των ροδιών στο ψυγείο τα βοηθά να παραμείνουν φρέσκα για περισσότερο, ειδικά αν δεν έχουν σπάσει. Απλώς τοποθετήστε τα στα ψυκτικά κουτιά και θα διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες.

Εάν έχετε σπάσει τα φρούτα ανοιχτά, οι λαβίδες μπορούν να τοποθετηθούν σε πλαστική σακούλα ή κατάλληλο δοχείο με καπάκι και θα διαρκέσουν έως και μια εβδομάδα στο ψυγείο.

Μπορείτε επίσης να καταψύξετε τα φιαλίδια σε δοχεία ανθεκτικά στην κατάψυξη για έως και τέσσερις μήνες ή να τα μετατρέψετε σε χυμό που μπορεί να διαρκέσει οκτώ έως δώδεκα μήνες όταν καταψυχθούν.

Σημάδια ότι το ρόδι σας έχει χαλάσει

Υπάρχουν πολλά σημάδια που πρέπει να προσέξετε όταν κρίνετε αν το ρόδι σας είναι ακόμα καλό για κατανάλωση:

 • Βάρος
 • Αφή
 • Οσμή
 • Γεύση
 • Χρώμα και εμφάνιση

Η δερματώδης φλούδα ενός ροδιού είναι καλή στο να διατηρεί τα φρούτα βρώσιμα για εκπληκτικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα κι αν το δέρμα φαίνεται λίγο μαραμένο και ζαρωμένο, συχνά το φρούτο μέσα θα είναι ακόμα καλό.

Αντίθετα, ένα φρούτο που φαίνεται ακόμα εύπλαστο και σαρκώδες εξωτερικά μπορεί να είναι κακό εσωτερικά. Αυτό συχνά προκαλείται από τον τραχύ χειρισμό των καρπών και τους μώλωπες κατά τη συγκομιδή και τη μεταφορά.

Βάρος

Όταν ένα ρόδι φτάσει σε πλήρη ωρίμανση, γεμίζει με χυμό στα κουφώματα που περιβάλλουν τους σπόρους. Αυτό κάνει το φρούτο να αισθάνεται βαρύ στο χέρι σας. Αν αισθάνεται ελαφρύ, είτε είναι άγουρο είτε έχει χαλάσει.

Αφή

Το φρούτο θα πρέπει να είναι σφιχτό αλλά όχι σκληρό ή μαλακό στην αφή.

Οσμή

Όταν διατηρούνται για πολύ καιρό, ιδιαίτερα σε ζεστό περιβάλλον, τα ρόδια αρχίζουν να ζυμώνουν. Αυτό θα τους δώσει μια μυρωδιά ξιδιού και πρέπει να πεταχτούν.

Γεύση

Όπως ένα κακό ρόδι μπορεί να μυρίζει άσχημα, σίγουρα θα έχει και άσχημη γεύση!

Χρώμα και εμφάνιση

Εάν το ρόδι σας έχει γίνει απαλό και καφέ εξωτερικά, τότε πιθανότατα θα είναι κακό εσωτερικά. Όταν ανοίγετε ένα κακό ρόδι, τα ρόδια δεν θα είναι ζουμερά και σαν κόσμημα, θα είναι λεία και συχνά αποχρωματίζονται καφέ. Καιρός να το πετάξουμε στα σκουπίδια.

συμπέρασμα

Οφείλω να ομολογήσω ότι ανυπομονώ πολύ για την εποχή του ροδιού κάθε χρόνο. Ως μικρό κορίτσι, όταν πρωτογνωρίστηκα σε αυτά τα μάλλον παράξενα φρούτα, ερωτεύτηκα αμέσως τη γλυκιά, έντονη γεύση τους.

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες ροδιού και έρχονται σε μια σειρά μεγεθών από μπαλάκια του γκολφ μέχρι softballs. Άλλα είναι ξινά και άλλα γλυκά, ενώ άλλα είναι ενδιάμεσα.

Το να μαζεύετε φρέσκα ρόδια από το δικό σας δέντρο είναι μια τέτοια απόλαυση. Λατρεύω να τα χρησιμοποιώ σε σαλάτες κουσκούς ή πασπαλισμένα σε αργόψημένο τριμμένο αρνί με φρέσκα σκισμένα φύλλα μέντας.

Το κλειδί είναι να θυμάστε να τα μαζεύετε στη μέγιστη ωρίμανση καθώς δεν θα ωριμάσουν περισσότερο μόλις τα αφαιρέσετε από το δέντρο. Επίσης, για να τα κόψετε, μην τραβάτε.

Για να ανακαλύψετε περισσότερα για αυτό το αρχαίο φρούτο, ρίξτε μια ματιά στα άλλα άρθρα μας για το ρόδι.

Schreibe einen Kommentar