Πώς να αποδώσετε λίπος χήνας; – Εκτρεφόμενα ζώα

0
Πώς να αποδώσετε λίπος χήνας;  – Εκτρεφόμενα ζώα

Η διατήρηση του τετηγμένου λίπους από μια χήνα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Είναι γεμάτο γεύση και δεν καίγεται τόσο εύκολα όσο τα φυτικά λίπη. Αν θέλετε να φτιάξετε πραγματικά τραγανές τηγανητές ή ψητές πατάτες με νόστιμη γεύση, τότε είναι ιδανικό να χρησιμοποιήσετε το τετηγμένο λίπος χήνας. Δεν μπορείτε να βρείτε μια χήνα; Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στήθη πάπιας και να αποδώσετε το λίπος από αυτά.

Πώς εξοικονομείτε λίπος χήνας;

Πώς εξοικονομείτε λίπος χήνας

Πολλοί σεφ ορκίζονται σε λίπος χήνας ή πάπιας για το μαγείρεμα, καθώς τα λίπη είναι σταθερά και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Σε θερμοκρασία δωματίου, το λίπος της χήνας είναι σχετικά υγρό και περιέχει παρόμοια σύνθεση λιπαρών οξέων με το ελαιόλαδο.

ο περιεκτικότητα σε λίπος μιας εγχώριας χήνας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η διατροφή, η εποχή του χρόνου και η φυλή της χήνας. Οι χήνες θα κουβαλούν το περισσότερο λίπος στις αρχές του χειμώνα, καθώς χρησιμοποιείται για να τις κρατήσει ζεστές.

Το λίπος βρίσκεται κυρίως ακριβώς κάτω από το δέρμα, ιδιαίτερα στο στήθος του πουλιού. Βοηθά στη μόνωση του σώματός τους όταν βρίσκονται σε κρύο νερό και τους δίνει ενέργεια όταν χρησιμοποιείται ως απόθεμα τροφής.

Το λίπος της χήνας είναι ένα υποπροϊόν του ψησίματος μιας χήνας ή της σκόπιμης αφαίρεσης ακατέργαστου δέρματος και λίπους.

Αφού κάνετε το λίπος της χήνας σας, θα πρέπει να το διαχωρίσετε από τους πιο υγρούς χυμούς και κομμάτια που υπάρχουν επίσης.

Το λίπος επιπλέει στην κορυφή και μπορείτε να το στραγγίσετε αρκετά εύκολα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να το περάσετε από ένα καθαρό πανί για να φιλτράρετε τυχόν άλλες ακαθαρσίες.

Αποθηκεύστε το λίπος σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο βάζο με ένα καλά προσαρμοσμένο καπάκι. Διατηρείται καλύτερα στο ψυγείο και θα διαρκέσει από έξι μήνες έως ένα χρόνο ή περισσότερο.

Γιατί Καθιστάς Λίπος;

Το λίπος είναι αυτό δίνει στο κρέας τη γεύση του, την υφή και τη ζουμερή του υφή, και με το να το αποδώσετε, μπορείτε εύκολα να το αποθηκεύσετε για να προσθέσετε γεύση σε πολλά άλλα φαγητά που μαγειρεύετε. Κάνει ένα καταπληκτικό υποκατάστατο φυτικού ελαίου και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Rendering ουσιαστικά σημαίνει διάσπαση και τήξη ζωικών λιπών.

Πώς αποδίδετε λίπος;

Το να κάνετε λίπος από τη χήνα σας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, αλλά ένας από τους πιο εύκολους είναι αν ψήνετε μια ολόκληρη χήνα.

Ψήσιμο της χήνας σας

Απλώς τοποθετήστε τη χήνα σε έναν ολλανδικό φούρνο (μεταλλικό, πυρίμαχο πιάτο τύπου κατσαρόλας με καπάκι) και ψήστε τη χήνα μέχρι να ψηθεί.

Ως οδηγός, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 400 βαθμούς και ψήστε τη χήνα σας στον ολλανδικό φούρνο για περίπου μία ώρα, στη συνέχεια χαμηλώστε το φούρνο στους 350 βαθμούς μέχρι να ψηθεί η χήνα για περίπου άλλη μία ώρα και τριάντα λεπτά έως δύο ώρες για 12 λίβρες χήνα.

Βγάζετε τη χήνα σας από την κατσαρόλα και ρίχνετε το χρυσαφένιο λίπος που έχει συσσωρευτεί στον πάτο του τηγανιού.

Rendering Skin and Fat

Εάν δεν θέλετε να ψήσετε μια ολόκληρη χήνα ή πάπια, τότε μπορείτε απλώς να αποδώσετε το λίπος από το δέρμα και το ακατέργαστο λίπος. Δείτε πώς:

  1. Αφαιρέστε το δέρμα και το λίπος από τη χήνα (ή την πάπια). Προσέξτε να μην κόψετε το κρέας. Κόψτε το σε κομμάτια μιας ίντσας
  2. Τοποθετήστε το δέρμα και το λίπος σε έναν ολλανδικό φούρνο ή σε μια βαριά κατσαρόλα με καπάκι.
  3. Προσθέστε ¾ φλιτζάνι νερό.
  4. Σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά για περίπου μία ώρα ή μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό. Το δέρμα πρέπει να είναι τραγανό και να έχει απελευθερώσει όλο το λίπος.
  5. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε όλη την ψημένη πέτσα και τα κομμάτια.
  6. Μόλις το λίπος έχει την ευκαιρία να κρυώσει ελαφρώς, στραγγίστε το μέσα από ένα κόσκινο στρωμένο με τυρί σε ένα καθαρό βάζο με ένα καλά προσαρμοσμένο καπάκι.
  7. Το λίπος μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο και να χρησιμοποιηθεί όπως απαιτείται. Μπορεί επίσης να καταψυχθεί για έως και ένα χρόνο.

Τα κομμάτια του δέρματος μπορούν να αλατιστούν ελαφρά και είναι νόστιμα για να τα φάτε ως σνακ.

Σε αυτό το βίντεο, μπορείτε να δείτε πώς να ψήσετε μια χήνα και να αφαιρέσετε το τετηγμένο λίπος:

Σε ποια θερμοκρασία αποδίδεται το λίπος της χήνας;

Για να αποδοθεί (ρευστοποιηθεί) το λίπος, πρέπει να το θερμάνετε στους 212°F (100°C) και σταδιακά θα λιώσει σε υγρό.

Δεν είναι μόνο το λίπος της χήνας που μπορεί να αποδοθεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίπος πάπιας.

Σε μια ένωση βοδινού ή χοιρινού κρέατος, το λίπος που αποδίδεται πάνω και μέσα από το κρέας είναι αυτό που του δίνει την καλύτερη γεύση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το βοδινό κρέας που έχει ένα καλό μαρμάρωμα λίπους μέσα από αυτό έχει πολύ καλύτερη γεύση από μια άπαχη άρθρωση.

Πώς ξέρετε αν το λίπος σας αποδίδεται;

Θα ξέρετε πότε αποδίδεται όλο το λίπος όταν το πουλί έχει ψηθεί σωστά ή αν δεν ψήνετε ολόκληρο πουλί όταν το ξηρό δέρμα επιπλέει στο διαυγές υγρό λίπος.

Αυτό διαρκεί γενικά από 45 λεπτά έως μία ώρα, έτσι ώστε το νερό να εξατμιστεί πλήρως. Σε αυτό το σημείο, το λίπος λιώνει και το δέρμα γίνεται τραγανό. Μικρά καφέ κομμάτια θα αρχίσουν να επιπλέουν στην επιφάνεια του στρώματος λίπους.

συμπέρασμα

Με την πάροδο του χρόνου το λίπος θα αρχίσει να ταγγίζει (να πάει άσχημα). Δεν βγάζει μούχλα. Αν δείτε όντως ένα στρώμα μούχλας να αναπτύσσεται πάνω από το τετηγμένο λίπος σας, τότε δεν ψήθηκε για αρκετό καιρό ή μπορεί να μην έχει στραγγιστεί σωστά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ένα σημαντικό βήμα να περάσετε το τετηγμένο λίπος μέσα από ένα τυρόπανο και να διασφαλίσετε ότι είναι αγνό.

Εάν το λίπος της χήνας σας έχει χαλάσει, τότε ο καλύτερος τρόπος να το καταλάβετε είναι με τη μυρωδιά. Αν μυρίζει δυσάρεστα, δυνατά, ξινή ή με άλλο τρόπο, τότε πιθανότατα είναι ταγγισμένο. Ήρθε η ώρα να το πετάξετε στα σκουπίδια και να φτιάξετε λίγο ακόμα.

Ανάλογα με τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι σας, το τετηγμένο λίπος χήνας θα είναι κανονικά ένα παχύρρευστο υγρό, αλλά θα στερεοποιηθεί σε μια απαλή κρεμώδη σύσταση στο ψυγείο σας.

Το τετηγμένο λίπος πάπιας είναι συνήθως πιο στερεό σε θερμοκρασία δωματίου.

Το τετηγμένο λίπος χήνας είναι φανταστικό για την ενίσχυση της γεύσης και της τραγανότητας των πατατών και μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να τηγανίσετε αυγά, κρέας ή λαχανικά.

Σας ευχαριστούμε που διαβάσατε αυτό το άρθρο σχετικά με το πώς να αποδώσετε λίπος χήνας. Ελπίζω να ήταν χρήσιμο. Υπάρχουν πολλά ακόμη υπέροχα άρθρα σχετικά με τις χήνες που μπορείτε να ανακαλύψετε στον ιστότοπο, γι‘ αυτό ρίξτε μια ματιά.

Schreibe einen Kommentar