Κηπουρική λαχανικών το φθινόπωρο

40
Κηπουρική λαχανικών το φθινόπωρο
κηπουρική λαχανικών το φθινόπωρο

Πώς μπορώ να προετοιμάσω τον κήπο μου για φθινοπωρινή φύτευση;

Προτού μπορέσετε να φυτέψετε οτιδήποτε νέο, θα πρέπει να κάνετε μια απλή δοκιμή εδάφους για να βεβαιωθείτε ότι το Ph είναι ακόμα πάνω από 6,0 Εάν όχι, προσθέστε 1 λίβρα ασβέστη ανά 100 τετραγωνικά πόδια για κάθε 0,5 κάτω από αυτόν τον αριθμό. Το ενυδατωμένο λάιμ θα λειτουργήσει γρήγορα για να διορθώσει το Ph για τα φθινοπωρινά λαχανικά. Αφαιρέστε όλα τα νεκρά φυτά που δεν παράγουν πλέον καρπούς. Τα περισσότερα μπορούν να μπουν στο σωρό κομποστοποίησης, αλλά κάθε φυτικό υλικό που είχε ασθένειες ή προβλήματα με έντομα θα πρέπει να απορριφθεί για να αποφευχθεί η μεταφορά στην επόμενη σεζόν.

Προσθέστε μια ή δύο ίντσες καλό πλούσιο κομπόστ και ψήστε τα κρεβάτια, αλλά φροντίστε να αφαιρέσετε προσεκτικά τυχόν ζιζάνια, έτσι ώστε οι σπόροι να μην απλωθούν σε όλο τον κήπο σας. Οποιοδήποτε τμήμα του κήπου που δεν πρόκειται να φυτευτεί μέχρι την επόμενη άνοιξη θα πρέπει να καλύπτεται καλά με σανό ή μαύρο πλαστικό ή μπορείτε να φυτέψετε μια καλλιέργεια τριφυλλιού ή γρασίδι σίκαλης για να το γυρίσετε την άνοιξη για επιπλέον άζωτο.

Τι μπαίνει, τι βγαίνει;

Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι, κουνουπίδι, μπιζέλια, μαρούλια και χόρτα όλων των τύπων μπορούν να καλλιεργηθούν το φθινόπωρο. Τα περισσότερα είναι ανθεκτικά στον παγετό και μερικά μπορούν να αντέξουν τους παγετούς και ακόμη και το χιόνι στο έδαφος. Τα λάχανα μπορούν να μεγαλώσουν τεράστια, αλλά ζουν μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Όλοι οι τύποι λαχανικών μπορούν να φυτευτούν και να συγκομιστούν σε διάφορα στάδια.

Ακόμη και οι ντομάτες και τα φασόλια Μπους μπορούν να καλλιεργηθούν σε φθινοπωρινό κήπο φυτεύοντας πρώιμες ποικιλίες τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. θα μπορέσουν να παράγουν καρπούς πριν τον πρώτο παγετό! Επιπλέον, οι τηγανητές πράσινες ντομάτες είναι ένας νόστιμος τρόπος για να τελειώσετε τα φρούτα που έχουν απομείνει. Πολλές ποικιλίες φασολιών χρειάζονται μόνο 50-60 ημέρες για να ωριμάσουν και οι ντομάτες σε μέγεθος κερασιού και σαλάτας μπορούν να ωριμάσουν σε 55-70 ημέρες. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις μεγάλες μπριζόλες που χρειάζονται περισσότερο από 85-90 ημέρες για να ωριμάσουν.

Οι πιπεριές γενικά ωριμάζουν στο νότο πολύ γρήγορα τους ζεστούς ξηρούς μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, γι‘ αυτό αφήστε τις στο έδαφος για όσο καιρό παράγουν. Τα καλά ποτισμένα φυτά θα συνεχίσουν να καρποφορούν τους φθινοπωρινούς μήνες. Οι πιπεριές είναι επίσης εύκολο να παγώσουν για αποθήκευση και είναι εξαιρετικά αρωματικά για σούπες όταν ο καιρός είναι πιο κρύος. Αφού οι Πιπεριές πεθάνουν από τον πρώτο παγετό, τραβήξτε τα φυτά έξω και αφήστε την περιοχή για τις πατάτες στις αρχές της άνοιξης. Καλύψτε τη σειρά με ένα βαρύ στρώμα άχυρου σανού για να αρχίσει να σπάει και να ελαφρύνει το χώμα.

Τα μαρούλια και τα πράσινα είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και ευδοκιμούν τις πιο δροσερές νύχτες. Φυτέψτε τα όσο είναι ακόμα ζεστά και δείτε τα να μεγαλώνουν καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες. Το σπανάκι, ένα από τα αγαπημένα μας, μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και στις πιο κρύες περιοχές, όλο το χειμώνα με ένα κάλυμμα από ειδικό ελαφρύ ύφασμα τοποθετημένο πάνω από τα φυτά. Τα καρότα μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, τραβήξτε ό,τι χρειάζεστε για τη σούπα λαχανικών και το δείπνο της Ημέρας των Ευχαριστιών και αφήστε τα υπόλοιπα στον κήπο μέχρι να τα χρειαστείτε.

Το σκόρδο και τα ασκαλώνια ξεκινούν καλύτερα τους φθινοπωρινούς μήνες, γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου και τα μέσα Οκτωβρίου και αφήνονται για να ξεχειμωνιάσουν. Η άνοιξη θα φέρει μια συγκομιδή από τεράστιους βολβούς έτοιμους να τραβήξουν γύρω στα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου. Φυτέψτε τσαμπιά ή πράσινα κρεμμυδάκια στις αρχές του φθινοπώρου και προγραμματίστε να τα μαζέψετε τον Νοέμβριο αφήνοντας χώρο για βολβώδη γλυκά κρεμμύδια που θα φυτευτούν τον Ιανουάριο – Μάρτιο.

Ακόμα κι αν δεν φυτέψετε φθινοπωρινά λαχανικά, είναι καλή ιδέα να κάνετε τα παρακάτω βήματα για να ετοιμάσετε τον κήπο σας για την επόμενη άνοιξη.

Συμβουλές για την ανάπτυξη — Φθινοπωρινή ρύθμιση κήπου

Η προετοιμασία του κήπου σας για την επόμενη χρονιά είναι πολύ σημαντική. Εάν γίνει σωστά, σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε λιγότερα χημικά λιπάσματα και να δημιουργήσετε ένα πιο αργιλώδες, ελαφρύ, έδαφος με πολλούς μικροοργανισμούς που θα σκάβει και θα αφομοιώνει οργανικά υλικά όλο το χειμώνα. Αυτό προσθέτει γονιμότητα στον κήπο σας που θα πρέπει να προστεθεί την επόμενη άνοιξη με πιο αργό και ακριβό ρυθμό. Για παράδειγμα, η προσθήκη νεκρών φύλλων στον κήπο σας κάνει πιο γλυκές ντομάτες την επόμενη άνοιξη και ταυτόχρονα παρέχει καλύτερη αποστράγγιση. Εδώ είναι μερικά άλλα υλικά σάπιαστρωσης που μπορούν να προστεθούν στο χώμα σας για να βελτιώσουν τη συνοχή και τη γονιμότητα:

Νεκρά φύλλα (όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο, στοιβάστε τα!)

Παλαιό άχυρο σανό (προσοχή στους σπόρους στο σανό)

Κομποστ από γρασίδι, αποκόμματα κουζίνας και κήπου (μισό αποξηραμένο και μισό πράσινο, όχι πολύ πράσινο)

Worm Castings, καλό μαύρο κομπόστ που γίνεται πλούσιο από σκουλήκια

Πευκοβελόνες (βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει λάιμ για να διορθώσετε το Ph, καθώς αυτές μπορούν να κάνουν το χώμα σας πιο όξινο)

Βαμβακόσπορο

Τα τσόφλια αυγών (αυτά προσθέτουν ασβέστιο που χρειάζονται τα λαχανικά)

Λιπάσματα (άλογο, αγελάδα, κοτόπουλο ή κουνέλι, όχι περισσότερο από μια ίντσα ή δύο ανάλογα με το ζώο)

Πράσινη λίπανση **Η πράσινη λίπανση είναι στην πραγματικότητα μόνο φυτά που αναπτύσσονται καλά κατά τη διάρκεια της εκτός εποχής και σκάβουν βαθιά με τις ρίζες τους, και στη συνέχεια μετατρέπονται κάτω την άνοιξη για να διασπαστούν πριν από τη φύτευση. Αυτός ο τύπος κομποστοποίησης δημιουργεί οργανικό υλικό στο έδαφος, κάνει βαθιές εκσκαφές για εσάς και μπορεί ακόμη και να προσθέσει άζωτο εάν χρησιμοποιείτε φυτά τύπου φασολιού (όσπρια). Το κόκκινο τριφύλλι και το ετήσιο γρασίδι σίκαλης θα αναπτυχθούν τους χειμερινούς μήνες και όταν υποχωρήσουν, θα απελευθερώσουν άζωτο καθώς διασπάται.

Ασβέστης (για τη διόρθωση του Ph σε περιοχές με έντονες βροχοπτώσεις, ο ασβέστης χρειάζεται σχεδόν πάντα κάθε χρόνο)

Το πιο σημαντικό, οι παλιοί κηπουροί ξέρουν να μην αφήνουν ποτέ το χώμα ακάλυπτο για να το καταλάβουν τα ζιζάνια και να συμπιεστεί το χώμα. Χρησιμοποιήστε την κατεύθυνση της φύσης και βάλτε αυτά τα φύλλα με τσουγκράνα πίσω στο χώμα ή στο σωρό κομποστοποίησης και αφαιρέστε αυτές τις πλαστικές σακούλες!

Καλλιέργεια πρασίνων στον κήπο σας

Υγιεινά και θρεπτικά, τα χόρτα είναι πραγματικά τα πιο εύκολα στην καλλιέργεια λαχανικά. Μπορείτε ακόμη και να τα καλλιεργήσετε μόνο με μισή μέρα ηλιοφάνειας ή σε δοχεία με φανταστικά αποτελέσματα. Χωρίς ποντάρισμα, χωρίς κλάδεμα, χωρίς φασαρία και χωρίς κόπο.

Τα καλύτερα λαχανικά για φθινοπωρινή καλλιέργεια:

Ρόκα – Ταχέως αναπτυσσόμενα φυλλώδη λαχανικά για σαλάτες ή πίτσα ή ζυμαρικά.

Φασόλια και μπιζέλια – Αν και δεν είναι ακριβώς οι χειμερινές καλλιέργειες, τα φασόλια και τα μπιζέλια αγαπούν τον πιο δροσερό καιρό του φθινοπώρου και οι ποικιλίες που ωριμάζουν γρήγορα θα αναπτυχθούν και θα συγκομιστούν πριν από τον πρώτο παγετό.

Παντζάρια – Εύκολη καλλιέργεια για τις κορυφές ως χόρτα ή περιμένετε μόλις 60 ημέρες και μαζέψτε τη ρίζα για σούπες και μαγειρευτά.

Λάχανο – Πολύ θρεπτικά φυλλώδη λαχανικά σε τεράστια φυτά που ξεχειμωνιάζουν εύκολα ακόμα και σε ψυχρά κλίματα.

Κολάρα – Ένα άλλο φυλλώδες πράσινο παρόμοιο με το λάχανο αλλά με μεγαλύτερα, πιο δυνατά αρωματικά φύλλα.

Μαρούλια – Εύκολα καλλιεργούνται σε περιοχές με πιο ήπιους χειμώνες, θα αναπτυχθούν καθ‘ όλη τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου και μπορούν να επεκταθούν καλύπτοντας με ένα ελαφρύ ύφασμα.

Σπανάκι – Νόστιμο και γλυκό όταν ο καιρός κρυώσει, το σπανάκι θα μεγαλώσει και τον χειμώνα κάτω από ένα ελαφρύ κάλυμμα.

Μάτσωμα πράσινα κρεμμυδάκια – εύκολο στην καλλιέργεια και με μεγάλη διάρκεια, θα τα μαζέψετε παρόμοια με τα μεγάλα σχοινόπρασο.

Μπρόκολο – Απίστευτα νόστιμο όταν μεγαλώνεις το δικό σου. Το μπρόκολο αναπτύσσει μια κεντρική κεφαλή λουλουδιών και συνεχίζει με πλευρικούς βλαστούς που μπορούν να συγκομιστούν μετά την κοπή της κύριας κεφαλής.

Κουνουπίδι – Η φύτευση του κουνουπιδιού πρέπει να χρονομετρηθεί σωστά για να αναπτυχθούν μεγάλα κεφάλια αλλά είναι γλυκά και νόστιμα όταν καλλιεργούνται φρέσκα.

Μουστάρδα – Πικάντικα ζεστά φύλλα, αυτό είναι ένα πολύ ταχέως αναπτυσσόμενο λαχανικό που μπορεί να μαζευτεί γρήγορα και να καταναλωθεί όλο τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο.

Λάχανο – Τα τεράστια φυτά δημιουργούν καλού μεγέθους κεφάλια, προσέξτε τον αριθμό των ημερών μέχρι την ωρίμανση για καλύτερα αποτελέσματα.

Πακ Τσόι – Τέλειο λαχανικό για φθινοπωρινή παραγωγή, τα κοτσάνια είναι τρυφερά και νόστιμα.

Αντίδι – Ελκυστικά κομψά φύλλα με ελαφριά πιπεράτη γεύση που μπορούν να σιγοβραστούν ή να καταναλωθούν σε χειμωνιάτικες σαλάτες.

Σέσκουλο – Πολύ εύκολο στην καλλιέργεια και νόστιμο να τρώγεται κοκκινιστό με λίγο σκόρδο ή σε σούπα ή στιφάδο. Τα φύλλα μπορούν να γίνουν αρκετά μεγάλα και θα παράγουν όλο το χειμώνα σε ήπιες περιοχές.

Λαχανάκια Βρυξελλών – Το καλύτερο από μεταμοσχεύσεις είναι υπέροχα μικρά λάχανα για καλλιέργεια. Ελέγξτε τις ημέρες μέχρι την ωρίμανση για καλύτερα αποτελέσματα στην περιοχή καλλιέργειας σας.


Δωρεάν Κατάλογος Κήπων
παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar