Καλλιέργεια πατάτας

51
Καλλιέργεια πατάτας
Καλλιέργεια πατάτας

Φύτευση & Καλλιέργεια Πατάτας

Προετοιμάστε το χώμα

Χρησιμοποιήστε την καλύτερη μέθοδο για να χαλαρώσετε το έδαφος 8 έως 12 ίντσες βάθος. Αν χρειάζεται, ανακατεύουμε με λίπασμα ή λίπασμα. Αν το χώμα είναι στεγνό, ποτίζουμε λίγες μέρες πριν τη φύτευση. Είναι καλύτερο να φυτέψετε σε υγρό έδαφος, όχι εμποτισμένο και βρεγμένο.

Φυτέψτε τον σπόρο

Φυτέψτε όχι νωρίτερα από 2 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό με θερμοκρασία εδάφους πάνω από 45° F. Εάν ο σπόρος έχει μέγεθος αυγού ή μικρότερος, μπορείτε να τον φυτέψετε ολόκληρο. Αν είναι μεγαλύτερη μπορείτε να κόψετε την πατάτα σε κομμάτια μεγέθους αυγού με ένα ή περισσότερα μάτια σε κάθε κομμάτι.

Μέθοδος χάραξης και ανύψωσης

Δημιουργήστε χαρακώματα βάθους 6 ιντσών και 2 έως 3 πόδια απόσταση μεταξύ τους. Οι τάφροι πρέπει να έχουν μια ωραία τράπεζα χώματος σε κάθε πλευρά. Μια πιο ρηχή τάφρο 3 ιντσών μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί, αλλά πιθανότατα θα θέλετε έναν μεγαλύτερο λόφο με αυτό. Φυτέψτε κάθε κομμάτι σπόρου σε απόσταση περίπου 12 ιντσών μεταξύ τους. Καλύψτε τον σπόρο με περίπου 3 έως 4 ίντσες χώματος.

Όταν τα φυτά αναδυθούν σε περίπου 2 εβδομάδες, μπορείτε να μπείτε με τσουγκράνα γύρω από τη βάση των φυτών. Αυτό θα γεμίσει την τάφρο και θα αρχίσει να σχηματίζει έναν ωραίο λόφο. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει τουλάχιστον 1 ίντσα ή περισσότερο φυτό εκτεθειμένο για ανάπτυξη. Σε περίπου 2 εβδομάδες ή όταν τα αμπέλια έχουν ύψος 8 ίντσες, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο χώμα στο λόφο. Να είστε προσεκτικοί με την ανηφόρα μετά από 4 εβδομάδες γιατί τότε αρχίζουν να σχηματίζονται οι κόνδυλοι υπόγεια.

Μέθοδος επίστρωσης:

Προετοιμάστε το χώμα όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Φυτέψτε τα κομμάτια του σπόρου πολύ ρηχά ή στην επιφάνεια του εδάφους. Καλύψτε με 6 έως 10 ίντσες χαλαρό άχυρο ή σανό. Όταν τα φυτά μεγαλώσουν από το σάπια φύλλα, καλύψτε με άλλες 4 έως 6 ίντσες. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό σάπια φύλλα για να εμποδίσει το ηλιακό φως να φτάσει στους κόνδυλους. Κατά τη συγκομιδή, απλώς τραβήξτε πίσω το σάπια φύλλα για να βρείτε τις ωραίες καθαρές πατάτες σας.

Αναχώματα πατατών σε ένα χωράφι

Αναχώματα πατατών σε ένα χωράφι

Μέθοδος βαρελιού:

Τοποθετήστε το βαρέλι ή το συρμάτινο κλουβί σας πάνω από ένα προετοιμασμένο στρώμα χώματος. Φυτέψτε περίπου 2 ή 3 κομμάτια σπόρων και καλύψτε με 4 ίντσες χώμα. Καθώς τα φυτά αναδύονται και μεγαλώνουν, συνεχίστε να καλύπτετε με σάπια φύλλα ή χώμα. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη θα παράγει περισσότερες πατάτες. Εάν μαζέψετε σπαράγγια που θα καταναλωθούν αργότερα, πλύνετε τα δόρατα και τοποθετήστε τα κομμένα άκρα σε περίπου 2 ίντσες νερό. Όπως τα φρέσκα λουλούδια, θα διατηρηθούν στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.

Πότισμα

Είναι καλύτερο να φυτέψετε πατατόσπορο σε υγρό έδαφος αλλά όχι πολύ υγρό. Εφόσον το χώμα δεν στεγνώσει τελείως, καλό είναι να περιμένετε περίπου 2 εβδομάδες για να αναδυθούν τα φυτά πριν τα ποτίσετε ξανά. Τότε είναι που η εστίαση αλλάζει από τη μη εφαρμογή πολύ νερού για να βεβαιωθείτε ότι το χώμα δεν στεγνώνει. Καθώς οι πατάτες μεγαλώνουν καθ‘ όλη τη διάρκεια της σεζόν, θα μπορείτε να παρατηρήσετε πώς χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο νερό. Όταν ποτίζω, μου αρέσει να μουσκεύω καλά το χώμα. Στη συνέχεια θα αφήσω τις πατάτες να πιουν λίγο από το νερό και μετά θα ελέγξω το χώμα σε 2 με 3 ημέρες. Το έδαφος θα πάει από υγρό σε υγρό σε στεγνό. Είναι καλύτερο να ποτίζετε πριν το έδαφος φτάσει σε στεγνό επίπεδο. Οι πατάτες χρησιμοποιούν 1 έως 2 ίντσες νερό την εβδομάδα.

Ποτίστε τις πατάτες όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται. Αυτό βοηθά τους κόνδυλους να έχουν ομοιόμορφο σχήμα και συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση.

Σταματήστε το πότισμα περίπου 2 εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή ή όταν τα αμπέλια κιτρινίσουν και φυσικά πεθάνουν μετά από 90 έως 120 ημέρες. Αυτό θα βοηθήσει στη θεραπεία των πατατών για συγκομιδή.

Βοτάνισμα

Το τράβηγμα των ζιζανίων νωρίς στην εποχή θα επιτρέψει στις πατάτες να πιάσουν το χώρο τους και να κρατήσουν τα ζιζάνια κάτω μετά από αυτό. Καλλιεργήστε ή σκαλίστε τα ζιζάνια όσο το δυνατόν πιο ρηχά γιατί αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να βλάψει μερικά από τα στόλόνια (υπόγεια στελέχη) που δημιουργούν τους κόνδυλους. Για μικρά μπαλώματα, είναι καλύτερα να τραβάτε τα ζιζάνια με το χέρι, βγάζοντάς τα πριν γίνουν μεγαλύτερα από τα κλήματα πατάτας. Η διατήρηση των ζιζανίων επιτρέπει στις πατάτες να παράγουν καλύτερη σοδειά.

Παράσιτα

Εάν τα έντομα ασκούν υπερβολική πίεση στα φυτά, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε βιολογικές μεθόδους όπως εντομοκτόνα σαπούνια και πασχαλίτσες.

Συγκομιδή

Μπορείτε να ελέγξετε για νέες πατάτες σε περίπου 50 έως 60 ημέρες ή όταν τα φυτά ανθίζουν. Μια από τις όμορφες αναμνήσεις μου από την παιδική μου ηλικία είναι να τρώω καινούργιες πατάτες επειδή έχουν τόσο καλή γεύση. Συγκομίστε μόνο αρκετό για 2 ή 3 ημέρες και διατηρήστε το στο ψυγείο γιατί δεν διαρκούν πολύ.

Στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, 90 έως 120 ημέρες, τα αμπέλια θα πεθάνουν από την ηλικία ή από τον παγετό. Αν και δεν είναι απαραίτητο, η αναμονή περίπου 2 εβδομάδων αφότου πεθάνουν τα αμπέλια θα επιτρέψει στις φλούδες της πατάτας να σκληρύνουν. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε το ξεφλούδισμα κατά τη συγκομιδή και η πατάτα θα διαρκέσει περισσότερο στην αποθήκευση.

Αποθήκευση

Το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύσετε τις πατάτες σας είναι στο σκοτάδι με θερμοκρασία πάνω από το μηδέν. Μια σταθερή θερμοκρασία 40 βαθμών Φαρενάιτ είναι ιδανική και η υψηλή σχετική υγρασία είναι η καλύτερη, (85%-90%). Η αποθήκευση πατάτας από 34 έως 38 βαθμούς τις βοηθά να διαρκέσουν περισσότερο. Σε αυτή τη θερμοκρασία, λίγο από το άμυλο της πατάτας θα μετατραπεί σε ζάχαρη. Κάνει τις πατάτες να έχουν λίγο πιο γλυκιά γεύση και η ζάχαρη είναι αυτή που παίρνει χρώμα όταν τηγανιστούν στο λάδι. Η αποθήκευση των πατατών από 40 έως 50 βαθμούς τις βοηθά να διατηρήσουν την περιεκτικότητά τους σε άμυλο και δεν θα ροδίσουν όταν τηγανιστούν. Έτσι αποθηκεύονται για τη βιομηχανία τσιπ. Ωστόσο, οι πατάτες δεν θα διαρκέσουν τόσο πολύ όταν είναι αποθηκευμένες στους 50 βαθμούς.


Δωρεάν Κατάλογος Κήπων
παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar