Η σημασία του παιχνιδιού: Πώς μαθαίνουν τα παιδιά διασκεδάζοντας

35
Η σημασία του παιχνιδιού: Πώς μαθαίνουν τα παιδιά διασκεδάζοντας
Η σημασία του παιχνιδιού Πώς μαθαίνουν τα παιδιά διασκεδάζοντας

Φωτογραφία του Michael Morse από την Pexels

Είναι φυσικό οι γονείς να θέλουν τα παιδιά τους να έχουν ακαδημαϊκή επιτυχία. Αλλά σε αυτή την επιθυμία να βοηθήσουν τα παιδιά τους να πετύχουν στο σχολείο, πολλοί γονείς κάνουν το λάθος να διαχωρίζουν το παιχνίδι και τη μάθηση. Συσχετίζουν τη μάθηση με την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και την απομνημόνευση πραγμάτων, ενώ βάζουν το παιχνίδι στο «κουτί του ελεύθερου χρόνου».

Ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά όλων των εποχών, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, είπε ότι «το παιχνίδι είναι η υψηλότερη μορφή έρευνας». Και είχε δίκιο! Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν νέες γνώσεις και δεξιότητες όταν διασκεδάζουν. Επιπλέον, θα δείξουν λιγότερη αντίσταση στη μελέτη εάν μπορούν να απολαύσουν τη διαδικασία. Δείτε πώς μαθαίνουν τα παιδιά διασκεδάζοντας.

Τόνωση της πρώιμης ανάπτυξης του εγκεφάλου

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει πρόθεση να μάθεις κάτι μέσα από το παιχνίδι, το παιχνίδι προάγει την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου στα πιτσιρίκια. Οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν μέσω του παιχνιδιού και της έρευνας θέτουν υγιείς βάσεις για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Το αισθητηριακό παιχνίδι δημιουργεί εμπειρίες που βοηθούν στην παραγωγή συνδέσεων εγκεφαλικών κυττάρων (συνάψεις). Επίσης, ο εγκεφαλικός φλοιός (ο οποίος σχετίζεται με υψηλότερη γνωστική επεξεργασία) επωφελείται από αυτές τις διασκεδαστικές δραστηριότητες που εμείς, ως ενήλικες, συχνά υποτιμούμε.

Ανακούφιση από το άγχος

Τα παιδιά μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν στρεσογόνες καταστάσεις στη ζωή τους, και δεν μιλάμε για τις εκρήξεις των μικρών παιδιών όταν δεν θα τους αγοράσετε ένα παιχνίδι. Μπορούν να αισθανθούν μια ανήσυχη ατμόσφαιρα στο σπίτι τους όταν οι γονείς τους είναι ανήσυχοι και μπορεί να είναι νευρικοί για τις εξετάσεις.

Υπάρχουν πολλά τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά να ανακουφίσουν το άγχος των εξετάσεων (ή οποιοδήποτε άλλο είδος άγχους, για αυτό το θέμα), αλλά το παιχνίδι πρέπει να είναι ένα από τα πέντε κορυφαία. Τα παιχνίδια δεν είναι μόνο μια ευπρόσδεκτη απόσπαση της προσοχής, αλλά και ένας τρόπος να προσεγγίσετε τη μάθηση λιγότερο σοβαρά. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μπορούν να επικεντρωθούν στην υιοθέτηση νέων γνώσεων αντί στο αποτέλεσμα.

Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Επίλυσης Προβλημάτων

Μια μαθηματική εργασία είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί λύση. Ομοίως, πολλές από τις εργασίες στα σχολεία είναι προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Παιδιά χρησιμοποιήστε το παιχνίδι και τη λογική για να κάνετε ανακαλύψεις. Ξεκινά από τα πιο απλά πράγματα, όπως το πάτημα ενός κουμπιού και το να κάνουν το μουσικό τους παιχνίδι να παίξει κατά λάθος, και μετά συνειδητοποιούν ότι μπορούν να το κάνουν επίτηδες. Το παιχνίδι με τα παιχνίδια ή η χρήση της φαντασίας τους για τη δημιουργία νέων καταπληκτικών κόσμων συμβάλλει στη γνωστική ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, κάνει επίσης τις ακαδημαϊκές τους νίκες πολύ πιο κοντά.

Ενθάρρυνση της Περιέργειας

Τα παιδιά είναι εξερευνητές από τη φύση τους. Το γεγονός ότι ήρθαν σε έναν κόσμο όπου τα πάντα είναι καινούργια τους κάνει φυσικά περίεργους. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, αυτή η περιέργεια μπορεί να εξασθενίσει και να ενδώσει στις πρακτικές πτυχές της ενηλικίωσης.

Το παιχνίδι κάνει τα παιδιά για πάντα περίεργα, γεγονός που τα ανταμείβει με μια συνεχή πείνα για νέα γνώση. Και ποιος ξέρει, ίσως ερευνώντας νέες ιδέες και εμπειρίες, μπορούν να βρουν ακόμη και την απάντηση στο αιωνόβιο ερώτημα: «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;»

Βοηθώντας τα παιδιά να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους

Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά χειρίζονται τα συναισθήματά τους σίγουρα επηρεάζει τον τρόπο που ενεργούν στο σχολείο, τον τρόπο που αντιδρούν στην επιτυχία και την αποτυχία και την ακαδημαϊκή τους επιτυχία γενικά.

Στην αρχή, όλα τα συναισθήματα (και υπάρχει μεγάλη γκάμα από αυτά) είναι νέα για τα παιδιά. Δεν ξέρουν πώς να τα αντιμετωπίσουν, και δεν ξέρουν πώς να τα εκφράσουν. Διασκεδαστικές δραστηριότητες όπως το παιχνίδι τους βοηθούν να μάθουν αυτά τα πράγματα. Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί χάνει ένα παιχνίδι, πρέπει να βρει έναν τρόπο να επεξεργαστεί τον θυμό και την απογοήτευση. Όταν κερδίζουν, πρέπει να μάθουν να σέβονται αυτόν που έχασε και να γιορτάζουν τις νίκες τους με αξιοπρέπεια.

Οικοδόμηση Αυτοπεποίθησης

Τα παιδιά σπάνια παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, ακόμα και όταν πρόκειται για τα πιο απλά πράγματα όπως τα σχολικά τους ρούχα. Το παιχνίδι τους επιτρέπει να συμμετέχουν σε κάτι πολύτιμο και να εξασκούνται στη λήψη αποφάσεων. Τους κάνει επίσης να αισθάνονται τις συνέπειες των αποφάσεών τους – τόσο τις καλές όσο και τις κακές. Τους κάνει να νιώθουν πιο ανεξάρτητοι και ελεύθεροι να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Αυτό βοηθά στην οικοδόμηση αυτοπεποίθησης, η οποία είναι απαραίτητη για τη μετέπειτα εκπαίδευση καθώς και για την κοινωνική τους ζωή.

Το παιχνίδι είναι σημαντικό για τις κοινωνικές σχέσεις

Και μιλώντας για την κοινωνική τους ζωή – μια υγιής κοινωνική ζωή σίγουρα επηρεάζει την εκπαίδευση ενός παιδιού. Η ακαδημαϊκή επίδοση μπορεί να εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά ενσωματώνονται τα παιδιά στις τάξεις τους και στις δραστηριότητες που έχουν εκτός σχολείου.

Παίζοντας, ακόμη και μόνα τους, τα παιδιά μπορούν να εξασκήσουν πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες. Για παράδειγμα, έχουμε αναφέρει την ικανότητα να χάνεις και να κερδίζεις με αξιοπρέπεια, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη λειτουργία στην κοινωνία. Επίσης, ακόμη και όταν παίζουν με κούκλες και φαντάζονται υπέροχους κόσμους, τα παιδιά μπορούν να εξασκήσουν την ενσυναίσθηση και τη συζήτηση.

Κλείνοντας

Αν και είναι σημαντικό να κάθεστε και να κάνετε τα μαθήματά σας, τα παιδιά μπορούν να κάνουν τις πιο πολύτιμες εμπειρίες μέσα από το παιχνίδι. Δεν υπάρχει σχολικό υλικό που θα αντικαταστήσει τα οφέλη του παιχνιδιού, είτε είναι μόνος, είτε με γονείς είτε με συνομηλίκους). Το παιχνίδι είναι ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά γνωρίζουν πραγματικά τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar