Γιατί το δέντρο της τζιτζιφιάς μου δεν καρποφορεί; – Εκτρεφόμενα ζώα

4
Γιατί το δέντρο της τζιτζιφιάς μου δεν καρποφορεί;  – Εκτρεφόμενα ζώα

Τα τζιτζιφιά λατρεύουν τη ζέστη, και αυτό είναι υπέροχο αν ζείτε κάπου με μεγάλα ζεστά καλοκαίρια, αλλά όχι τόσο καλό αν βρίσκεστε πιο βόρεια. Αν και οι τζιτζιφιές θα αναπτυχθούν μια χαρά σε αρκετά δροσερές τοποθεσίες, αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να καρποφορήσουν. Για να το ξεπεράσετε αυτό, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε ένα Jujube σε μια γλάστρα και να το τοποθετήσετε σε ένα θερμοκήπιο. Υπάρχουν ποικιλίες που είναι γνωστές ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στο κρύο. Ας μάθουμε περισσότερα για το γιατί ένα δέντρο τζιτζιφιές δεν καρποφορεί.

Πόσο καιρό πριν από τα φρούτα του δέντρου τζιτζιφιές;

Πόσο καιρό πριν από τα φρούτα του δέντρου τζιτζιφιές

Το δέντρο τζιτζιφιές ανθίζει στις αρχές του καλοκαιριού, με τους καρπούς να ωριμάζουν από τα τέλη του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο.

Το ακριβές χρονικό διάστημα για την ανάπτυξη και την ωρίμανση των καρπών μπορεί να κυμαίνεται από 60 έως 145 ημέρες, ανάλογα με την ποικιλία και τις κλιματικές συνθήκες.

Σε ψυχρότερα κλίματα, τα λουλούδια που γονιμοποιούνται αργά την εποχή μπορεί να αρχίσουν να καρποφορούν, αλλά δεν θα έχουν χρόνο να ωριμάσουν πριν φτάσει ο χειμώνας.

Αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα όταν το καλοκαίρι είναι σύντομο, το οποίο μπορεί να μην δώσει χρόνο σε κανένα από τα φρούτα να ωριμάσουν πλήρως. Άρα θα χαθούν.

Σε αυτό το βίντεο, μπορείτε να ανακαλύψετε πολλά πράγματα για τα δέντρα Jujube, συμπεριλαμβανομένου του πότε καρποφορούν και του τρόπου συγκομιδής:

Γιατί δεν καρποφορεί το τζιτζιφιό μου;

Οι λόγοι για τους οποίους η τζιτζιφιά σας δεν καρποφορεί μπορεί να είναι διάφοροι:

  1. Πολύ κρύο για να δέσει τα φρούτα.
  1. Το δέντρο έχει υποστεί άγχος με κάποιο τρόπο, όπως έλλειψη νερού, θρεπτικών ουσιών ή ηλιακού φωτός.
  1. Τα λουλούδια δεν επικονιάστηκαν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ανεπαρκή επίσκεψη εντόμων στο φυτό ή στην ποικιλία που έχετε χρειάζεται διασταυρούμενη επικονίαση από άλλο δέντρο. Αυτό ισχύει για την ποικιλία Lang.
  1. Τα περισσότερα δέντρα τζιτζιφιές δεν απαιτούν διασταυρούμενη επικονίαση, αλλά είναι πάντα ευεργετική καθώς παράγει υψηλότερη απόδοση ή μεγαλύτερους καρπούς.
  1. Οι δυνατοί άνεμοι μπορούν να φυσήξουν ανώριμα φρούτα από το δέντρο.

Πόσο χρονών πρέπει να είναι ένα δέντρο τζιτζιφιές για να καρποφορήσει;

Λόγω της πρώιμης φύσης του δέντρου Jujube, αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και δεν είναι ασυνήθιστο να λαμβάνετε λουλούδια και καρπούς το δεύτερο έτος του δέντρου.

Χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος για να αυξήσουν πραγματικά την απόδοση των καρπών τους και μπορείτε να περιμένετε ότι το δέντρο σας θα είναι μεταξύ τεσσάρων έως έξι ετών προτού αρχίσουν να καλλιεργούν έντονα.

Πόσα χρόνια καρποφορεί ένα δέντρο τζιτζιφιές;

Σε αντίθεση με ορισμένα άλλα οπωροφόρα δέντρα, το Jujube συνεχίζει να αποδίδει καρπούς για όλη τη ζωή του δέντρου, υπό την προϋπόθεση ότι είναι υγιές. Τα τζιτζιφιά μπορούν να ζήσουν μέχρι και εκατοντάδες χρόνια σε ιδανικές συνθήκες και είναι φυσιολογικό να ζουν περισσότερο από το άτομο που τα φύτεψε.

Ποιο τζιτζιφιές έχει τον μεγαλύτερο καρπό;

Το δέντρο Shanxi Li Jujube έχει πιθανώς τους μεγαλύτερους καρπούς από όλους. Το δέντρο είναι αυτογόνιμο, επομένως δεν χρειάζεται άλλο δέντρο Jujube για να λειτουργήσει ως επικονιαστής. Τα φρούτα τρώγονται νόστιμα φρέσκα ή αποξηραμένα.

ο Shanxi Li είναι μια κινεζική ποικιλία του δέντρου Jujube και μπορεί να βρεθεί συνήθως στο διαδίκτυο ή σε καλά φυτώρια.

Πώς να μαζέψετε τα φρούτα της τζιτζιφιάς

Πώς να μαζέψετε τα φρούτα της τζιτζιφιάς

Όταν ωριμάσουν οι καρποί της τζιτζιφιάς, γίνονται από πράσινους σε χρυσοκαφέ ή βαθύ κόκκινο-καφέ, ανάλογα με την ποικιλία. Όσο πιο ομοιόμορφη είναι η φλούδα καφέ, τόσο πιο ώριμο είναι το φρούτο.

Οι καρποί της τζιτζιφιάς μπορούν να συλλεχθούν από το δέντρο όταν είναι ακόμη πράσινοι με καφέ μπαλώματα και μπορούν να διατηρηθούν και να αποθηκευτούν για να στεγνώσουν καθώς θα συνεχίσουν να ωριμάζουν κατά τη διαδικασία ξήρανσης.

Ένα παραγωγικό δέντρο μπορεί να φέρει 60 έως 90 λίβρες καρπού, ανάλογα με το μέγεθος και την ποικιλία.

Η ωρίμανση των καρπών Jujube εμπίπτει σε αυτές τις κατηγορίες:

  • Λευκό ώριμο: Ο καρπός είναι σχεδόν σε πλήρες μέγεθος και το χρώμα του δέρματος αλλάζει από πράσινο σε πρασινολευκό. Η σάρκα είναι σκληρή και ακόμα αρκετά ξινή.
  • Τραγανό ώριμο: Ο καρπός είναι πλήρους μεγέθους και έχει είτε μπαλώματα καφέ είτε είναι εντελώς καφέ, αλλά η σάρκα είναι ακόμα τραγανή και έχει γίνει πιο γλυκιά.
  • Πλήρως ώριμο: Το δέρμα είναι πλέον σκούρο καφέ και η σάρκα χάνει μέρος της περιεκτικότητάς της σε νερό και έχει γίνει απαλή και κίτρινη γύρω από την πέτρα. Το δέρμα ορισμένων ποικιλιών θα είναι τσαλακωμένο μάλλον σαν χουρμά.

Το πότε θα μαζέψετε τα φρούτα εξαρτάται από τη χρήση που θέλετε. Εάν θέλετε να τα αποθηκεύσετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι καλύτερα να τα μαζέψετε όταν είναι στο στάδιο της ωρίμανσης.

Το ίδιο στάδιο είναι καλύτερο για να τα φάτε κατευθείαν από το δέντρο.

Οι καρποί μπορούν να μείνουν στο δέντρο μέχρι να ωριμάσουν πλήρως, ή να αποθηκευτούν σε δροσερό και στεγνό μέρος, αν θέλετε να τους στεγνώσετε, ή στο ώριμο λευκό στάδιο, αν θέλετε να τους ζαχαρώσετε.

Τα τζιτζιφιά διαλέγονται με το χέρι και πρέπει να τα κόβουμε με κλαδευτήρια αν δεν είναι πλήρως ώριμα. Εάν οι καρποί έχουν αφεθεί να στεγνώσουν πάνω στο δέντρο, απλώς ανακινώντας απαλά τα κλαδιά θα πρέπει να αποσπαστούν και μπορούν να συλλεχθούν σε ένα φύλλο που κρατιέται κάτω από τα κλαδιά.

Τα φρούτα της τζιτζιφιάς που είναι ακόμα τραγανά και ποικίλλουν σε απόχρωση από αποσπασματικά πράσινα και καφέ έως πλήρως καφέ είναι ιδανικά για να τα φάτε φρέσκα. Το δέρμα είναι λείο και λεπτό και χρειάζεται προσοχή ώστε να μην μελανιάσουν.

Τι γεύση έχει ο καρπός του δέντρου τζιτζιφιές;

Έχουν μια γλυκιά γεύση με τόνο τάρτας. Η αναλογία γλυκύτητας προς ξινή εξαρτάται από την ποικιλία του Τζιτζιφιού και το πόσο ώριμο είναι.

Η υφή μιας νέας τζιτζιφιάς θα πρέπει να είναι κάπως σαν αυτή του α φρέσκο, τραγανό μήλο.

Η αποξηραμένη τζιτζιφιά μοιάζει περισσότερο με αποξηραμένο χουρμά στην εμφάνιση. Έχουν μια πυκνή, κολλώδη υφή και μια γεύση που είναι αρκετά καραμελένια. Το άρωμα των φρούτων είναι μάλλον ξυλώδες και μοσχομυριστό.

Ορισμένες ποικιλίες δεν προορίζονται πραγματικά για κατανάλωση φρέσκων και μπορεί να έχουν μάλλον παχύτερο, πιο σκληρό δέρμα. Αυτά είναι καλύτερα αποξηραμένα.

Όταν ψάχνετε για την τέλεια τζιτζιφιά για να διαλέξετε από το δέντρο, βρείτε ένα που να είναι σφιχτό χωρίς ατέλειες στο δέρμα και να έχει ομοιόμορφο καφέ χρώμα. Δεν πρέπει να υπάρχουν ρυτίδες στο δέρμα και θα πρέπει να είναι λείο χωρίς ρωγμές.

Τα φρέσκα τζιτζιφιά μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου για έως και μια εβδομάδα. Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα αεροστεγές δοχείο, όπου μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για περίπου έξι έως δώδεκα μήνες. Για μεγαλύτερη διατήρηση, καταψύξτε τα για έως και δεκαοκτώ μήνες.

συμπέρασμα

Τα φρούτα της τζιτζιφιάς είναι νόστιμα όταν μαζεύονται φρέσκα από το δέντρο ή αποξηραμένα. Η ποικιλία που καλλιεργείτε θα είναι γενικά καλύτερη για έναν ή τον άλλον από αυτούς τους σκοπούς.

Οι ποικιλίες που παράγουν μεγαλύτερους καρπούς είναι συνήθως καλύτερες για ξήρανση, ενώ μερικές από τις μικρότερες, πιο γλυκές ποικιλίες, όπως το Honey Jar, τρώγονται φανταστικά φρέσκες.

Η καλλιέργεια τζιτζιφιών είναι εύκολη, αρκεί να έχετε τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης, καλά στραγγιζόμενο έδαφος και άφθονο καυτό ηλιακό φως. Γιατί να μην το δώσετε μόνοι σας;

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την καλλιέργεια δέντρων Jujube, δείτε περισσότερα ενημερωτικά άρθρα στον ιστότοπό μας. Υπάρχουν πολλές συμβουλές που μπορούν να βρεθούν για μια μεγάλη γκάμα άλλων θεμάτων.

Schreibe einen Kommentar