Γιατί η ροδιά μου δεν παράγει καρπούς; – Εκτρεφόμενα ζώα

1
Γιατί η ροδιά μου δεν παράγει καρπούς; – Εκτρεφόμενα ζώα

Διάφορα πράγματα μπορούν να κάνουν μια ροδιά να μην παράγει καρπούς. Η ηλικία του δέντρου, πολύ νεαρή ή πολύ μεγάλη, η υγεία του δέντρου, η τοποθεσία, το έδαφος ή το νερό παίζουν παράγοντες που επηρεάζουν. Με τη μείωση των εντόμων που επικονιάζουν, η επικονίαση των οπωροφόρων δέντρων σας μπορεί να μην συμβαίνει πάντα όπως θα έπρεπε. Το να κάνεις αυτή τη δουλειά με το χέρι μπορεί να είναι η μόνη λύση. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο γιατί η ροδιά σας δεν παράγει καρπούς.

Πόσο καιρό μπορεί μια ροδιά να παράγει καρπούς;

Πόσο καιρό για μια ροδιά να παράγει καρπούς

Ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας του ροδιού σας – από σπόρο, μοσχεύματα ή μόσχευμα, θα χρειαστεί να περιμένετε μέχρι να ωριμάσει και να είναι αρκετά υγιές για να παράγει τον πρώτο του καρπό.

Τα δέντρα που αναπτύσσονται από σπόρους συχνά χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να δημιουργηθούν και θα περάσουν πολλές εποχές μέχρι να εμφανιστεί ένας μόνο καρπός στο νεαρό δέντρο σας.

Για όσους καλλιεργούνται από μοσχεύματα, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει λιγότερο χρόνο, αλλά για όσους έχουν εμβολιαστεί στο ήδη ελαφρώς γερασμένο υποκείμενο, θα έχετε τις ταχύτερες αποδόσεις και μπορεί ακόμη και να έχετε τους πρώτους καρπούς σας τον πρώτο ή τον δεύτερο χρόνο.

Πόσα χρόνια πριν μια ροδιά παράγει καρπούς;

Όπως μάθαμε παραπάνω, ο αριθμός των ετών που χρειάζεται μια ροδιά για να παράγει καρπούς εξαρτάται συχνά από τον τρόπο καλλιέργειας της. Θα εξαρτηθεί επίσης από άλλους παράγοντες που επηρεάζουν, όπως το είδος του εδάφους στο οποίο αναπτύσσεται το δέντρο και πόση διαθέσιμη τροφή υπάρχει σε αυτό το έδαφος.

Το νερό είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας καθώς το πολύ ή πολύ λίγο μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή φρούτων.

Μια ασθένεια που προσβάλλει ένα νεαρό δέντρο μπορεί να μην το σκοτώσει, αλλά σίγουρα θα επηρεάσει το πόσο καλά καρποφορεί, καθώς και ένα βαρύ φορτίο εντόμων.

Συνολικά, μπορείτε να περιμένετε περίπου τέσσερα χρόνια έως ότου το δέντρο σας αρχίσει να παράγει καρπούς και μερικά ακόμη προτού καλλιεργήσει έντονα, υπό τον όρο ότι του δοθούν όλα όσα χρειάζεται για να το κάνει.

Γιατί η ροδιά μου δεν παράγει καρπούς;

Γιατί η ροδιά μου δεν παράγει καρπούς

Αφού διαπιστώσετε ότι το δέντρο σας είναι τουλάχιστον τεσσάρων ετών και δεν έχει αναπτυχθεί από σπόρο, τότε θα πρέπει να παράγει καρπούς.

Τα ρόδια είναι γενικά αυτογονιμοποιούμενος, που σημαίνει ότι δεν απαιτούν τη γύρη από άλλη ροδιά για να αναπτύξουν καρπούς. Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι όλα τα οπωροφόρα δέντρα επωφελούνται από την ύπαρξη ενός δέντρου ή δέντρων συνεργατών για την παροχή διασταυρούμενης επικονίασης.

Αυτό όχι μόνο αυξάνει τον αριθμό των φρούτων που θα αναπτυχθούν, αλλά και το μέγεθος και την ποιότητά τους.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ροδιάς, ο ένας καρποφορεί και ο άλλος που είναι διακοσμητικός και φέρει μόνο άνθη. Εάν έχετε μια ανθισμένη ποικιλία, δεν θα πάρετε πολλά ή καθόλου φρούτα.

Το ευρύ φάσμα των ποικιλιών ροδιού σημαίνει ότι γενικά υπάρχουν ένας ή δύο τύποι που θα αναπτυχθούν στην περιοχή που ζείτε. Εάν μένετε σε ψυχρή ζώνη, τότε επιλέξτε μια ποικιλία όπως π.χ. Ρωσικά 26 που είναι πολύ ανθεκτικό στο κρύο είναι μια καλή επιλογή.

Μια δημοφιλής εμπορική ποικιλία είναι Εκπληκτικός καθώς δίνει πολλά μεγάλα, κόκκινα φρούτα.

Εάν έχετε μια καρποφόρα ποικιλία και είτε δεν παράγει καρπούς είτε πέφτουν από το δέντρο πριν ωριμάσουν, υπάρχουν πολλά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλούν το πρόβλημα.

Γονιμοποίηση

Δεν έχει σημασία αν το δέντρο σας είναι αυτογονιμοποιημένο ή σταυρογονιμοποιημένο, για να συμβεί οποιοδήποτε από τα δύο πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή γύρης μεταξύ των αρσενικών και θηλυκών λουλουδιών. Αυτό διευκολύνεται από έντομα ή κολίβρια. Η διασπορά του ανέμου δεν είναι επαρκής για τα ρόδια και χρειάζεστε πραγματικά άφθονες μέλισσες για να κάνετε τη δουλειά.

Εάν η χρήση εντομοκτόνων στην περιοχή σας είναι συχνή, τότε μπορεί να υπάρχει έλλειψη μελισσών και άλλων εντόμων επικονίασης τριγύρω. Ή θα μπορούσε να είναι ότι ο κήπος σας προσελκύει μόνο μερικά αν δεν έχετε πολλά ανθοφόρα φυτά για να ενθαρρύνετε τα έντομα να τα επισκεφτούν. Η λύση – φυτέψτε περισσότερα λουλούδια που προσελκύουν έντομα.

Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να γονιμοποιήσετε με το χέρι τα λουλούδια της ροδιάς σας χρησιμοποιώντας ένα μικρό πινέλο ζωγραφικής ή μια μπατονέτα. Βουτήξτε το στα αρσενικά άνθη και μαζέψτε τη γύρη και μετά μεταφέρετέ το σε ένα θηλυκό λουλούδι όπως θα έκαναν οι μέλισσες.

Έχει βρεθεί ότι τα δέντρα που γονιμοποιούνται νωρίτερα στην εποχή, παράγουν το μεγαλύτερα, καλύτερης ποιότητας φρούτα.

Υγεία δέντρων

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του δέντρου σας και αν το δέντρο σας δεν είναι υγιές, δεν θα παράγει πολλούς καρπούς.

 • Εδαφος – Αν και τα ρόδια είναι γνωστά για την ικανότητά τους να ανέχονται ένα ευρύ φάσμα τύπων εδάφους, θα τα καταφέρνουν πάντα σε πλούσιο, αργιλώδες έδαφος που έχει άφθονα θρεπτικά συστατικά και αποστραγγίζει καλά.
 • pH – Το pH είναι επίσης λιγότερο κρίσιμο για τις ροδιές από ό,τι για άλλα οπωροφόρα δέντρα, αλλά θα πρέπει να είναι μεταξύ 5,5 και 7,2 για καλύτερα αποτελέσματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τροποποιήσεις εδάφους για να το βελτιώσετε με κάθε τρόπο.
 • Λίπασμα – Εάν έχετε αμμώδες έδαφος, μπορεί το δέντρο σας να μην λαμβάνει επαρκή θρεπτικά συστατικά. Ή, εάν ταΐζετε το δέντρο σας, ίσως έχετε υπερτροφοδοτήσει το άζωτο, το οποίο αν και κάνει το δέντρο σας να παράγει μια τεράστια ποσότητα υπέροχου πράσινου φυλλώματος, στην πραγματικότητα θα μειώσει την παραγωγή καρπών.
 • Νερό – Το στρες στο νερό είναι ένας κοινός λόγος για τον οποίο τα οπωροφόρα δέντρα ρίχνουν πρόωρα τα άνθη ή τους καρπούς τους. Βεβαιωθείτε ότι το δέντρο σας ποτίζει αρκετά βαθύ ποτίσματα μερικές φορές την εβδομάδα. Η παροχή περισσότερου νερού σε περιόδους ξηρασίας θα βοηθήσει στην αποφυγή αυτού.
 • Παράσιτα και Ασθένειες – Εάν το δέντρο σας πάσχει από κάποια ασθένεια, αυτό μπορεί να το κάνει πολύ αδύναμο για να παράγει καρπούς. Ομοίως, η υπερφόρτωση παρασίτων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή καρπών. Βεβαιωθείτε ότι αντιμετωπίζετε ασθένειες και παράσιτα αμέσως, χρησιμοποιώντας προϊόντα χαμηλών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
 • Λιακάδα – Το ανεπαρκές ηλιακό φως θα εμποδίσει την ωρίμανση των καρπών σας. Τα ρόδια είναι λάτρεις του ήλιου και τους αρέσει να είναι στον ήλιο για τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα.

Κλάδεμα

Επειδή οι ροδιές μπορεί να απαιτήσουν αρκετό κλάδεμα για να διατηρηθούν σε φόρμα, ένα συνηθισμένο λάθος είναι να κλαδεύουμε πάρα πολύ.

Τα ρόδια παράγουν κυρίως καρπούς στο ξύλο που φύτρωσε την προηγούμενη ή την τρέχουσα χρονιά. Εάν κλαδέψετε όλο αυτό το ξύλο, τότε δεν θα παραχθούν καρποί.

Κατά το κλάδεμα, φροντίστε να αφαιρέσετε μόνο μέρος της ανάπτυξης του περασμένου έτους, έτσι ώστε να απομένουν ακόμη πολλά για την παραγωγή φρούτων.

Το κλάδεμα κάθε χρόνο είναι γενικά καλό, καθώς διεγείρει τη διακλάδωση και την ευκαιρία για το δέντρο σας να έχει περισσότερα καρποφόρα κλαδιά.

Σε αυτό το βίντεο, θα δείτε μερικά κόλπα που θα σας βοηθήσουν να πάρετε περισσότερους καρπούς από τη ροδιά σας:

Πότε ανθίζει μια ροδιά;

Στη Φλόριντα, θα βρείτε μια ροδιά να ανθίζει το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού. Στην Καλιφόρνια τείνουν να ανθίζουν σε εκρήξεις κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δίνοντας περισσότερους καρπούς κάθε φορά που ανθίζουν.

Τα δέντρα στη Γεωργία είναι λίγο διαφορετικά και πάλι, με την άνοιξη να ακολουθείται από ανανεωμένη ανθοφορία όταν υπάρχει περισσότερη ζέστη το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Πώς μπορώ να κάνω τη ροδιά μου να ανθίσει;

Αρχικά, καλό είναι να ελέγξετε ότι η ποικιλία ροδιού που φυτέψατε είναι κατάλληλη για τις καιρικές και εδαφικές συνθήκες όπου ζείτε. Εάν το κλίμα είναι πολύ κρύο ή δεν υπάρχει αρκετή ζέστη και ηλιακό φως το καλοκαίρι, τότε η ανθοφορία δεν θα συμβεί.

 • Επιλέξτε τη σωστή ποικιλία για το κλίμα όπου ζείτε – ζώνες ανθεκτικότητας ΗΠΑ 7 έως 10
 • Βεβαιωθείτε ότι η τοποθεσία που θα επιλέξετε να φυτέψετε το δέντρο σας έχει αρκετό ηλιακό φως, τουλάχιστον έξι ώρες πλήρη ήλιο την ημέρα
 • Βεβαιωθείτε ότι το έδαφος έχει κατάλληλο pH – 5,5 έως 7,2
 • Χρησιμοποιήστε οργανικό λίπασμα που απελευθερώνει τα θρεπτικά συστατικά αργά για να διατηρείται το δέντρο σας καλοφαγωμένο
 • Αποφύγετε την υπερβολική σίτιση, ιδιαίτερα το άζωτο που θα τονώσει μόνο την ανάπτυξη των φύλλων και όχι την ανθοφορία
 • Προσέξτε να μην το κλαδέψετε υπερβολικά, γιατί έτσι θα αφαιρεθούν τα κλαδιά όπου μεγαλώνουν νέα λουλούδια
 • Το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία του δέντρου σας, πολύ λίγο ή πολύ μπορεί να είναι επιζήμιο και να επηρεάσει την ανθοφορία
 • Το έδαφος πρέπει να έχει ελεύθερη αποστράγγιση. Εάν υπάρχει υπερβολική υγρασία γύρω από τις ρίζες, θα σαπίσουν, σκοτώνοντας το δέντρο σας
 • Αντιμετωπίστε το δέντρο σας για ασθένειες και έντομα χρησιμοποιώντας φυσικά προϊόντα όποτε είναι δυνατόν

Εάν η ροδιά σας είναι ηλικιωμένη ή άρρωστη, μπορείτε να την κλαδέψετε σκληρά για να απαλλαγείτε από όλα τα νεκρά ξύλα. Αυτό θα επιτρέψει στο δέντρο σας να αναγεννηθεί από τα κορόιδα και τη νέα ανάπτυξη που θα κάνει την επόμενη σεζόν.

Η ανθοφορία πρέπει να ξεκινήσει το επόμενο έτος.

συμπέρασμα

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για να μην ανθίσει μια ροδιά είναι ότι το δέντρο είναι ακόμα πολύ νέο, κακή υγεία, άγχος, μεγάλη ηλικία, υπερβολική σίτιση, υποσιτισμός, πολύ λίγο ή πολύ νερό. Χωρίς λουλούδια, δεν μπορεί να υπάρξει καρπός.

Εάν έχετε λουλούδια αλλά δεν εξελίσσονται σε φρούτα, τότε η επικονίαση είναι ίσως το κύριο πρόβλημα σας και μπορεί να χρειαστεί να κάνετε επικονίαση με το χέρι.

Εάν τα φρούτα αρχίσουν να αναπτύσσονται αλλά πέφτουν πριν ωριμάσουν, είναι πιθανό η έλλειψη νερού ή οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Μάθετε περισσότερα για τα ρόδια και πολλά άλλα είδη φρούτων στην ιστοσελίδα μας.

Schreibe einen Kommentar