Αποφύγετε αυτά τα λάθη κατά την προετοιμασία για την Ολυμπιάδα Μαθηματικών 8ης τάξης

37
Αποφύγετε αυτά τα λάθη κατά την προετοιμασία για την Ολυμπιάδα Μαθηματικών 8ης τάξης

Τα μαθηματικά είναι εδώ και καιρό ένα από τα πιο δύσκολα θέματα για να τα κατακτήσουν οι μαθητές στο σχολείο. Τα δύσκολα ζητήματα χρειάζονται γρήγορους και ακριβείς υπολογισμούς. Εάν κάνετε ένα βασικό, ασήμαντο λάθος, μπορείτε μόνο να ελπίζετε ότι ο εξεταστής θα σας δώσει μερικούς πόντους μπόνους για τα βήματα. Το άγχος πριν τις εξετάσεις μπορεί να μας βάλει στα νεύρα και να μας κάνει να κάνουμε λάθη που δεν θα κάναμε ποτέ διαφορετικά.

Ακολουθούν ορισμένες συχνές γκάφες που πρέπει να αποφεύγουν οι μαθητές:

Έχετε πολύ άγχος για το χαρτί πριν ξεκινήσει και η καρδιά σας αρχίζει να χτυπά πιο γρήγορα; Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής, καθώς αυξάνει την πιθανότητα να κάνετε λάθη. Κάντε μια προσπάθεια να χαλαρώσετε. Διευκρινίστε τυχόν ερωτήσεις που έχετε για κάθε τάξη, προγραμματίστε έγκαιρα για να ελαχιστοποιήσετε τον φόβο, να ξεκουράζεστε πολύ τη νύχτα και να έχετε αυτοπεποίθηση. Θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια της εξέτασης και θα βελτιώσετε τα αποτελέσματά σας.

 • Αποτυχία ανάγνωσης της εργασίας τουλάχιστον μία φορά

Μετά τη σάρωση του ερωτηματολογίου σας, ξεκινήστε την εργασία σας. Στα τμήματα της Ολυμπιάδας δίνονται ποικίλα βάρη. Κάθε ερώτηση στην ενότητα Επιτυχών αξίζει 2 ή 3 βαθμούς. Πρώτα, προσπαθήστε να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις. Ωστόσο, μην αφιερώσετε άλλο χρόνο σε μια ερώτηση. Να προσπαθείτε πάντα να μοιράζετε τον χρόνο σας σύμφωνα με τα σημάδια στα οποία εργάζεστε και να φοράτε πάντα ένα ρολόι για να παρακολουθείτε τον χρόνο σας.

 • Αφήνοντας μια ερώτηση αναπάντητη

Η αρνητική βαθμολογία δεν χρησιμοποιείται στις περισσότερες Ολυμπιάδες Εφήβων. Ως αποτέλεσμα, ακόμα κι αν έχετε μόνο λίγα λεπτά για να απαντήσετε, μην αφήνετε καμία ερώτηση αναπάντητη.

 • Πρόκληση για να λάβετε εξετάσεις βάσει OMR

Πολλοί συμμετέχοντες είναι απροετοίμαστοι να δώσουν εξετάσεις που βασίζονται σε OMR σε σχολικό επίπεδο. Έγραψαν τις απαντήσεις τους σε φύλλα ερωτήσεων αντί να χρησιμοποιούν OMR. Δώστε στον εαυτό σας πολλές ευκαιρίες να εξασκηθείτε στη λήψη μιας εξέτασης MCQ που βασίζεται σε OMR.

 • Ξεχνώντας να σημειώσετε το όνομά σας και τα προσωπικά σας στοιχεία

Επειδή αρχίζουν να γράφουν απαντήσεις αμέσως μόλις λάβουν το χαρτί των ερωτήσεων της εξέτασης, πολλοί μαθητές αμελούν να εισάγουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα φύλλα των εξετάσεων. Εάν ξεχάσετε να γράψετε τις πληροφορίες σας στο φύλλο εξέτασης, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μηδέν στο φύλλο βαθμολογίας σας. Ως αποτέλεσμα, σημειώνετε πάντα τα στοιχεία σας πριν ξεκινήσετε την εξέταση και μετά ξεκινήστε την εξέταση.

Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για την αποφυγή αυτών στο μέλλον:

 1. Επιμείνετε σε ένα στρατηγικό σχέδιο

Για να βοηθήσουν τους μαθητές, τα σχολικά βιβλία περιλαμβάνουν πάντα μερικές περιπτώσεις σε κάθε κεφάλαιο. Υπάρχουν επίσης δείγματα χαρτιών όπως Class 8 IMO Question Paper 2013 για αναφορά. Είναι εκεί όχι μόνο για να σας καθοδηγήσουν για το πώς να απαντήσετε σε μια ερώτηση, αλλά και για να σας παρέχουν ένα γενικό πλαίσιο που πρέπει να ακολουθείτε όταν απαντάτε σε ερωτήσεις. Αυτά τα παραδείγματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, καθώς απαντούν στα ερωτήματα βήμα προς βήμα, ενώ ταυτόχρονα απεικονίζουν τι γίνεται. Ομοίως, κάθε μαθητής θα πρέπει να ακολουθήσει μια μεθοδική διαδικασία για να απαντήσει σε ερωτήσεις και να εφαρμόσει αυτό το μοτίβο σε κάθε εργασία. Εξαλείφει κάθε ασάφεια και την πιθανότητα ληστείας.

 1. Υπολογίστε τις απαντήσεις σας σε χαρτί

Οι μαθητές κάνουν συχνά υπολογισμούς στο κεφάλι τους μόνο και μόνο για να εξοικονομήσουν χρόνο, που είναι η κύρια πηγή ανόητων λαθών. Συνιστάται να έχετε πάντα μαζί σας ένα μολύβι, ώστε να μπορείτε να κάνετε τους υπολογισμούς σας σε χαρτί. Αυτό σας επιτρέπει να ελέγχετε διπλά τα στοιχεία σας και μειώνει τον κίνδυνο να κάνετε λάθη. Είναι προτιμότερο να είστε προσεκτικοί κατά την επίλυση του προβλήματος από το να ανακαλύψετε το σφάλμα σας αφού το ολοκληρώσετε και να χάσετε χρόνο κάνοντας το ξανά.

 1. Πάντα να διαβάζετε την ερώτηση πλήρως πριν την απαντήσετε

Συχνά συναντάμε προβλήματα που φαίνονται γνωστά σε εμάς και προχωράμε αμέσως στην επίλυσή τους χωρίς να κάνουμε δεύτερη σκέψη στην ερώτηση. Αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο! Θα ήταν καλύτερο να διαβάζετε πάντα κάθε ερώτηση προσεκτικά και να τα βάζετε όλα μαζί. Ακόμη και με προβλήματα λέξεων, προτιμούμε να αγνοούμε φράσεις που μας φαίνονται περιττές, αλλά το θέμα με τέτοιες ερωτήσεις είναι ότι περιέχουν πάντα κάποιες κρίσιμες πληροφορίες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την απάντηση. Μην έχετε υπερβολική αυτοπεποίθηση ή ατημέλητη, καθώς αυτό μπορεί να σας κοστίσει ολόκληρη την ερώτηση και είναι ένας κίνδυνος που δεν πρέπει να αποδεχτείτε.

 1. Υπερ-πολύπλοκο; Δείτε το για άλλη μια φορά.

Περιστασιακά, όταν προσπαθούμε να απαντήσουμε σε μια ερώτηση, φτάνουμε σε ένα στάδιο που χρειάζεται υπολογισμούς που φαίνονται λίγο υπερβολικά δύσκολοι. Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τους σωστούς υπολογισμούς, αλλά η λύση εξακολουθεί να μην ταιριάζει. 9 φορές στις 10, είναι επειδή κάνατε λάθος σε προηγούμενη φάση. το σφάλμα μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να προσθέτεις αντί να αφαιρείς ή να παρεξηγείται το 5 για το 6. Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει πάντα να λύνεις την ερώτηση αργά και προσεκτικά, προχωρώντας σε κάθε βήμα.

 1. Τα γραφήματα, αν και απλά, μπορεί να είναι προκλητικά

Οι μαθητές συχνά υποθέτουν ότι τα ζητήματα που περιλαμβάνουν τη δημιουργία γραφημάτων είναι απλά. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Τα γραφήματα, επίσης, χρειάζονται υψηλό επίπεδο εστίασης, επειδή είναι τόσο απλό να κάνετε λάθος κατά την επίλυσή τους. Οι άξονες πρέπει πάντα να επισημαίνονται και να επισημαίνονται με ακρίβεια. Είναι επίσης καλή ιδέα να επισημάνετε και να καθορίσετε τα σημεία όπου επισημαίνετε τις απαντήσεις σας. Μια άλλη πρόταση είναι να χρησιμοποιείτε το γραφικό σας χαρτί με προσοχή, καθώς τα σημάδια από μολύβι μπορεί να λερωθούν γρήγορα.

 1. Με την εξάσκηση αποκτάς αυτοπεποίθηση

Η πλειοψηφία των σφαλμάτων που κάνουν οι άνθρωποι οφείλονται στην έλλειψη εμπιστοσύνης. Πολλές φορές, αμφιβάλλουμε για τις προσεγγίσεις μας λόγω άγχους και λύνουμε ένα πρόβλημα λανθασμένα αντί να χρησιμοποιούμε τον σωστό τρόπο που χρησιμοποιούσαμε προηγουμένως. Τα μαθηματικά είναι ένας από τους κλάδους που απαιτούν μεγάλη εξάσκηση. Η εξάσκηση διαφορετικών ειδών ερωτήσεων βελτιώνει την ταχύτητά μας και μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα το θέμα, κάνοντάς μας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μειώνοντας τις πιθανότητες να κάνουμε λάθος.

 1. Να ελέγχετε πάντα τις απαντήσεις σας

Εάν έχετε ακόμα χρόνο στο τέλος της εργασίας, θα πρέπει να ελέγξετε ξανά όλες τις απαντήσεις σας. Κάντε ξανά τους υπολογισμούς και βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε χάσει κανένα βήμα. Όπου είναι απαραίτητο, παρέχετε τις μονάδες στις απαντήσεις σας. Πολλοί μαθητές παραβλέπουν αυτό το βήμα, αλλά είναι πιο σημαντικό από ό,τι φαίνεται, καθώς σας επιτρέπει να διορθώσετε τυχόν λάθη που μπορεί να έχετε κάνει και αποφεύγει την περιττή λύπη και σύγχυση αργότερα.

συμπέρασμα

Τα μαθηματικά είναι ένα θέμα που είναι πιο σύνθετο παρά δύσκολο. Όταν κάποιος κάνει ένα τεστ Ολυμπιάδας, πρέπει να είναι πάντα σίγουρος και σίγουρος για τον εαυτό του και να έχει υπόψη του τις προαναφερθείσες ιδέες για να πάρει εξαιρετικούς βαθμούς.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar